Lupta pentru suprematia fotbalistica in Cluj, dintre CFR si “Universitatea”, se muta in birourile arhitectilor.

In timp ce “feroviarii” au “comandat” deja proiectul modernizarii stadionului, Serban Tiganas, unul dintre asociatii firmei care intocmeste planul, ataca protocolul comun al Consiliul Local si Consiliului Judetean, care prevede constructia unei noi arene, pe locul in care se afla, momentan, stadionul pe care joaca “studentii”.

Tiganas neaga

Proiectul de modernizare al stadionului formatiei CFR Cluj va fi realizat de societatea “Dico&Tiganas“, unde presedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania (OART), Serban Tiganas, este asociat. “Avem un concept, ne consultam cu conducerea clubului CFR si cu diversi specialisti”, a declarat Tiganas.

El este acuzat de suporterii “U” ca incearca sa puna bete in roate autoritatilor, care doresc refacerea stadionului, pe care joaca rivalii “feroviarilor”, cei de la “Universitatea”.

“Niste prostii. Sunt speculatii de doi bani”, a comentat Tiganas. Totusi, el sustine in continuare ca planurile autoritatilor pentru construirea unui stadion nou pe actualul amplasament al arenei sunt “utopice”.

“Termenele prevazute in protocolul incheiat intre Consiliul Local si Consiliul Judetean cu privire la construirea unui stadion modern pe locul unde se afla «Ion Moina» sunt extrem de dificil de atins, daca nu utopice”, a adaugat acesta.

CL Cluj-Napoca si CJ au stabilit, saptamana trecuta, ca pe amplasamentul actualului stadion sa fie construit un altul modern, care sa respecte normele europene. Conform protocolului dintre consilii, caietul de sarcini pentru licitatie va fi gata pana pe 1 martie, iar licitatia va avea loc cel tarziu pe 30 aprilie, urmand ca pe 1 iunie sa fie demarate lucrarile.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, a anuntat proiectul reconstruirii stadionului inca de la jumatatea anului trecut. Tot atunci, mai multi arhitecti, printre care se aflau si Serban Tiganas, dar si fostul sef al OART Transilvania, Vasile Mitrea, au afirmat de mai multe ori ca proiectul nu este viabil din punct de vedere urbanistic.

Cei doi au criticat de mai multe ori proiectele de dezvoltare imobiliara in zona Moina propuse de CJ, dar nu au avut nici o obiectie atunci cand Comisia de Urbanism a CL a votat un PUD care prevedea parter+10 etaje la doar cateva sute de metri de actuala arena.

Arbitrul este si jucator

Vicepresedintele CJ Cluj, Kerekes Sandor, a declarat, ieri, ca Tiganas este in situatia arbitrului care joaca. “Stiti cum e? Tiganas tebuie sa se decida daca e seful OAR Transilvania sau proiectant la CFR. In ce calitate critica proiectul «Moina»? Sa-si defineasca odata pozitia”, a afirmat Kerekes.

Vicepresedintele CJ a mai spus ca, din punctul sau de vedere, Tiganas ar trebui “sa iasa intai din meci” pentru a avea o pozitie obiectiva.

Concurenta la Paszkany

Suporterii echipei “U” Cluj au impanzit forumurile sportive cu “dedicatii” la adresa combatantilor construirii unui nou stadion. Pe site-ul oficial al suporterilor, www.ucluj.ro sunt adunate sute de astfel de mesaje.

Arhitectii care se ocupa de stadionul din Gruia au tot interesul sa nu fie construit un nou stadion pe amplasamentul “Ion Moina” in conditiile CJ Cluj si CL Cluj-Napoca de frica, sustin suporterii “U”. In opinia lor, investitorii care ar dezvolta imobiliar si comercial zona i-ar face concurenta patronului CFR, Arpad Paszkany, care se ocupa cu acelasi gen de afaceri.