Practic, democratii s-au declarat pe punctul de a parasi Alianta daca PNL considera ca poate colabora cu PSD in arcul guvernamental.

PD isi ia jucariile si pleaca, daca PNL tine cu PSD

Liderul PD, Emil Boc, a fost cel care le-a cerut, public, partenerilor de Alianta sa isi precizeze clar pozitia fata de o posibila colaborare cu PSD. „PNL trebuie sa spuna foarte clar daca prefera PSD in locul Aliantei PNL-PD. Ambiguitatea liberalilor nu mai poate fi tolerata", a decis Boc.

El a mentionat ca "principala sursa de tensiune dintre PNL si PD o reprezinta PSD, si nu presedintele Traian Basescu. Adversarul politic al PD nu este PNL, ci PSD! Avind in vedere si scenariile vehiculate, este nevoie de o pozitie publica fara echivoc din partea PNL cu privire la PSD.

Stim ca se pregatesc scenarii, se lucreaza la unele mai avansate, la altele mai putin avansate, care vizeaza introducerea PSD, intr-o forma sau alta, in actul de guvernare", a declarat Emil Boc.

El a cerut precizari din partea colegilor liberali in contextul afirmatiilor facute de premierul Tariceanu intr-un interviu publicat in presa centrala, unde acesta declara: „Daca PD se transforma in adversarul PNL, atunci nu poate fi gindita o formula de guvernare care sa excluda PSD. Iar cooptarea PSD la guvernare este raul cel mai mic", sint cuvintele copresedintelui liberal al Aliantei.

Boc nu prea are constanta in declaratii

Democratii, insa, nici nu vor sa auda de PSD si sint decisi sa nu mai ramina in Alianta daca PNL nu se „dezice" de social-democrati. „Observam ca Alianta este atacata la fundamentele ei cu aceasta colaborare cu PSD. Nu ne vor avea ca aliati in aceste conditii. Sa fim foarte clari si precisi!", a transat liderul democrat.

In replica, PSD da semne ca nu ar fi interesat de guvernare daca e sa intre acolo „pe usa din dos". „PSD doreste sa vina la guvernare de o maniera legitima", a sustinut, ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana. O alta nemultumire a democratilor este faptul ca Tariceanu s-a apucat sa vorbeasca despre restructurarea Guvernului fara a se consulta cu PD.

Nemultumirea apare dupa ce, acum mai putin de 2 saptamini, intrebat ce parere are despre propunerea lui Tariceanu de reorganizare a Executivului, Boc sustinea, la Cluj, ca este o propunere foarte buna, pe care PD o sustine de mult. Acum, Boc s-a razgindit: „Daca doresc o restructurare a Guvernului sa spuna public. Aceasta stare de ambiguitate nu poate fi controlata".

PSD isi vede de treaba, cu gindul la referendumul de suspendare

In timp ce democratii au probleme cu Alianta si cu PSD, liberalii au alte preocupari: vor sa le ia serviciilor de informatii atributiile privind interceptarea convorbirilor telefonice.

Ieri, secretarul executiv al PNL, Radu Stroe, a anuntat ca un grup de parlamentari liberali va depune in Parlament o initiativa legislativa pentru infiintarea unei Autoritati de interceptare si inregistrare a telefoanelor, care sa fie subordonata Parlamentului si sa aiba doar angajati civili.

Iar "raul" din ograda Aliantei, PSD, a anuntat ca aproape a finalizat textul de sesizare a Curtii Constitutionale in legatura cu procedura de suspendare a presedintelui Basescu.

Azi, deputatii dezbat modificarile aduse de PSD in comisia juridica la legea referendumului: principalul amendament este cel potrivit caruia suspendarea sefului statului (ales din turul doi de scrutin) se va putea face cu jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la urne in cazul unui referendum.

Varianta PSD va fi sustinuta de liberali, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.