Specialistii in piata imobiliara din Arad au infirmat zvonurile conform carora cei care locuiesc in vestul tarii si-ar cumpara case in Ungaria. Potrivit agentilor imobiliari, cetatenii au cerut informatii despre preturile locuintelor din tara vecina, insa au renuntat la a-si achizitiona astfel de imobile, considerand ca nu ar face o afacere profitabila.

In plus, relieful de campie care caracterizeaza Ungaria, destinatiile turistice, care pot fi numarate pe degete, precum si problemele de acomodare sunt doar cateva dintre argumentele care ii tin departe pe aradeni de proprietatile scoase la vanzare peste granita. “In prezent, studiile de piata arata contrariul.

Cu toate ca in localitatile de langa granita maghiaro-romana casele se vand la preturi mici, acestea nu vor fi cautate asa mult incat fenomenul sa poata deveni atragator. Nu intotdeauna pretul conteaza. Banii, chiar si putini la numar, au fost munciti, iar aradenii nu ar investi in ceva ce nu ar aduce un castig sigur”, a declarat Elena Baietan, agent imobiliar.

Cei care activeaza pe piata imobiliara sustin ca in satele si comunele romanesti sunt proprietati la fel sau chiar mai ieftine, situate in zone cu un pitoresc aparte, care pot oferi confortul unui week-end linistit si a unei vacante reusite aproape de casa.

In schimb, in Ungaria, satele de granita situate la campie, cu o clima uscata, nu pot satisface decat un confort imobiliar care consta intr-o casa cu gradina si utilitati.

“In localitatile unguresti tot ce inseamna vacanta costa, astfel incat ideea de a achizitiona o casa de vacanta este eliminata din start. Investitiile romanilor in imobile pe teritoriul tarii vecine nu inseamna mai mult decat «pastrarea banilor la ciorap».

Investitiile de acest gen nu sunt considerate rentabile cu atat mai mult cu cat Ungaria a aderat in urma cu doi ani la Uniunea Europeana, prin urmare, preturile, chiar si in domeniul imobiliar, s-au stabilizat si nu vor mai inregistra cresteri”, a mai explicat Elena Baietan.

De asemenea, specialistii imobiliari sustin ca la localitatile mai apropiate de granita cu Romania, cum ar fi Nagylak, Battonya, Mezokovacshaza (in mediul rural), Mako si Gyula (in mediul urban) trebuie tinut cont, in primul rand, si de distanta, pentru ca putini sunt dispusi sa parcurga peste 100 de kilometri pentru a petrece un week-end in casa din Ungaria.

O astfel de locuinta, care se vinde cu preturi cuprinse intre 2.500-5.000 de euro poate concura serios cu un imobil din satul aradean Patars, situat la 40 de kilometri de oras, care se vinde la 2.000-4.000 de euro. Specialistii sunt de parere ca piata imobiliara din Arad poate fi considerata intr-o continua expansiune.

“Consideram ca achizitionarea unui apartament, a unei case sau a unui teren in Ungaria nu este rentabila, tocmai pentru ca piata imobiliara din Arad este in continua expansiune”, a spus Flavius Esnican, manager marketing in cadrul unei firme de constructii imobiliare.

Mai mult, in Ungaria in cazul unei tranzactii imobiliare se percepe comision de la cumparator, care oscileaza intre 3 si 5 la suta.