Reparatii capitale la scoli

Primarul, in cadrul unei conferintei de presa de la sfarsitul lunii ianuarie, a precizat ca, in acest an, se vor finaliza lucrarile de reabilitare in mai multe institutii de invatamant turdene: Colegiul National „Mihai Viteazul”, Liceul Agricol, Colegiul Tehnic,

Scoala Generala "Georghe Baritiu”, Gradinita nr. 19, Scoala Generala „Potaissa”, Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” si Scoala Generala „Teodor Murasanu”.

El e convins ca, prin aceasta modernizare, copiii vor avea doar de castigat.

Totodata, se are in vedere si reabilitarea salilor de sport si a sistemelor termice. Sala de sport a Scolii „Gheoghe Baritiu” de exemplu, se va finaliza in 12 luni. Lucrarile au fost predate si primarul crede ca in acest an sala cu 150 de locuri va fi gata. Suma investita: 2.400.000 de lei.

"In 2007 mergem pe o crestere la activitatii pentru tineret. Anul trecut am fost criticati ca am acordat sume prea mici pentru acest capitol. Acum am dublat aceasta suma”, a remarcat edilul.

Cateva parcuri in plus nu strica...

Municipalitatea are in vedere inverzirea Turzii in anul 2007. Parcuri reconditionate, mai multe spatii verzi, flori si locuri de joaca pentru copii si tineret.

Referitor la fosta Colonie de Sticla, Stefanie a precizat ca spatiul din Micro I, care s-a eliberat inca in decursul anului trecut, va fi sistematizat si mobilat urban. Se va amenaja o zona verde si cateva parcari, dar nu garaje de tot soiul si de toate marimile, va fi doar un spatiu deschis, in functie de necesitatile din zona.

In loc de patinoar, un bazin de inot

Primarul a recunoscut ca pentru orasul nostru amenajarea unui patinoar artificial ar fi foarte costisitoare. Cu toate ca si el ar vrea un asemenea amplasament in Turda, deocamdata nu este posibil.

Sunt insa sanse maxime ca sa se gaseasca fonduri pentru un bazin de inot.

"Daca am reusi sa realizam acest obiectiv, am face un mare bine orasului. Ar fi ideal pentru cursuri de inot sau pentru diferite competitii. Toti parintii ar fi multumiti. Deocamdata ne gandim deci la bazin, mai incolo la patinoar”, crede edilul.

Nu se renunta nici la ideea unei sali polivalente

In oras se revine des la necesitatea construirii unei sali polivalente. Locatia acesteia ar fi in zona Stadionului Municipal. Astfel, orasul nu ar fi nevoit sa renunte la tinerele talente sportive, care aleg de obicei calea Clujului pentru a face antrenamente. "Sala de sport este un obiectiv clar. N-am renuntat la ea!”.

Un spatiu public pentru concerte

Cu siguranta cu totii cunoastem vestitul spatiu lasat in paragina din zona strazii Tineretului. Se pare ca in acest an, acolo vor incepe lucrari serioase. Se doreste amenajarea unei piete publice, unui spatiu deschis pentru concerte, pentru a juca un sah sau pentru diferite manifestari culturale, la fel ca in alte orase mari din Romania.

"Uitati-va ca nu sunt destule spatii verzi. Tineri nu au unde sa se plimbe.

Poate este un mic loc verde intre doua blocuri. Dar acest lucru nu rezolva problema. Noi nu avem unde sa desfasuram un concert sau un festival. Acestea au loc doar in centrul orasului. Trebuie insa avut in vedere ca marea majoritate a locuitorilor sunt din acele cartiere. Vom da o cat mai mare personalitate acelei zone!”, a precizat Stefanie.

Tinerii vor un skate-parc

In data de 18 ianuarie pe siteul primariei Turda, la "Propuneri, sesizari si reclamatii on-line” s-a postat o propunere scurta si la obiect: „Stimate domn Primar, am avea o rugaminte: am dori (adolescentii) sa faceti un skate-parc (parc de role). Va rog sa luati in considerare dorinta noastra.”

Mesajul a fost postat de Jakab Matyas, un elev din clasa a VII-a de la Scoala Generala „Teodor Murasanu”. Impreuna cu o colega din scoala din clasa a VIII-a, au fost invitati la sediul Ziarului 21 pentru a ne spune mai multe despre dorinta lor: parcul de role.

Tinerii care sunt pasionati de role inca din clasa a III-a s-au gandit si la Cutia cu sugestii, dar si-au dat seama ca internetul, probabil, e mai aproape de primar. Momentan, ei se dau cu rolele ori cu bicicletele pe terasa din spatele sirului de blocuri de pe Libertatii.

Ii putem vedea des: ei sunt cei care sunt goniti de pe drumuri sau de pe trotuare pe motiv ca nu au ce cauta acolo, ori fugariti de cainii comunitari.

"Am un prieten care se dadea cu bicicleta pe drum. Un politist comunitar i-a atras atentia ca acolo nu are voie. Atunci a urcat pe trotuar. Un alt politist i-a spus ca nici acolo nu are noi. Atunci unde?”, se intreaba Matyas.

Colega lui, Maksai Julia, e de aceeasi parere. Seara in parc le e frica sa stea si, spune ea, sunt alungati de peste tot.

Asa, in numele mai multor tineri, ei au hotarat sa ceara amenajarea unui platou pentru role, daca se poate in parc. Spun ei, este acolo un spatiu nefolosit, gata betonat, care ar fi ideal. Ar si ajuta la amplasarea diferitelor bare sau trambuline.

Primarul a raspuns: "Cu siguranta vom da comanda!”

Stand in fata acelor tineri, i-am intrebat ce fac, cum se distreaza si cum isi petrec timpul liber? Ei mi-au raspuns: la cluburi nu se duc, ca de multe ori se lasa cu batai, pentru hintele din parc deja sunt mari, asa ca le ramane internetul si sportul: biciclete, karate, inot, role, patine, alpinism. Orice!