Aceasta va fi imaginea Universitatii din Craiova. Studentii eminenti pot deja sa dea o tura prin celebrul S200, acum poreclit „turnul foamei“, ca sa-si masoare spatiile pe care le-ar putea locui daca vor obtine burse de merit. Deja a fost aprobata investitia in valoare de 400 de miliarde de lei vechi, cu TVA cu tot, pentru consolidarea ruinei din centru, care va deveni Turnul IT. In cel mult o luna vor incepe lucrarile. La ultimul etaj, camere de protocol.

Blocul S200 li se arata ieri craiovenilor in deplina nuditate. Bannerele gigantice si afisele publicitare care il acopereau disparusera de pe fatada scheletului. Balcoanele suntite, peretii stirbi, fierul ruginit din structura cladirii se dezvaluiau trecatorilor sub forma pura a hidoseniei unei cladiri mamut parasite de ani buni in stadiu scheletic.

O imagine si mai nedemna de pretentiile europene ale orasului aparea celor care indrazneau sa se apropie de edificiu. Zeci de kilograme de gunoi, schele parasite si chiar o macara dezmembrata se aflau in curtea imprejmuita de gardul ruginit al fostului santier.

Cea mai edificatoare mostra din utilitatea actuala a lui S200 se afla insa la parterul blocului, in interior, unde din metru in metru zaceau, ieri, cantitati remarcabile de excremente. Chiar si paznicul scheletului imobiliar isi parasise postul instalat la intrarea in "turnul foamei“. In acest stadiu isi asteapta hidosenia din centru eminetele cenusii.

Conducerea Universitatii din Craiova a chemat, in urma semnalelor primite ca turnul se inclina, un corp de experti, care a constatat ca structura blocului nu pune probleme continuarii constructiei. „Au existat alarmari privind inclinarea lui S200, de aceea am chemat cel mai bun expert in constructii din tara. Ne-a asigurat in urma verificarilor ca nu este nicio problema.

Si-a dat OK-ul recent pentru demararea lucrarilor. Edificul va deveni imaginea Universitatii din Craiova, si poate chiar a sudului tarii“, a declarat prorectorul Lucian Buse.

Firma care a castigat licitatia, Argecom Pitesti, a incheiat contractul pentru lucrarile de transformare a scheletului ceausist intr-un parc tehnologic IT. Desi initial se dorea ca S200 sa devina un bloc cu apartamente de serviciu pentru profesorii universitari, singura forma de locuit din edificiu se pare ca vor fi camerele de protocol, la nivelul 14.

Ele vor avea o destinatie precisa: vor caza delegatiile de cadre universitare care vin in vizita la Craiova. Conducerea Univesitatii inca nu s-a decis daca la celelalte etaje, in afara celor care vor gazdui centrul IT, vor fi adusi studenti de la facultatile care nu au spatii suficiente pentru desfasurarea cursurilor.

"De cativa ani se inregistreaza o explozie a numarului de studenti in invatamantul superior. Spatiile existente in unele facultati au devenit neincapatoare. Am discutat si despre aceasta problema”, a mai spus prorectorul Buse.

Universitarii nu exclud posibilitatea ca studentii eminenti sa isi gaseasca un loc de cazare in camere luxoase, in acelasi edificiu, dupa modelul unor universitati europene.

Mai ales ca foarte multi studenti de la Universitatea din Craiova sunt bursieri la mari centre de studii superioare din lume si au nevoie de un loc de cazare pentru scurtele perioade in care se intorc la facultatile craiovene. Chiar de anul trecut, in planurile rectorului Ion Vladimirescu pentru S200 isi facusera loc mai multe spatii de locuit.

La vremea respectiva, conducatorul Universitatii nu se hotarase daca incaperile din cadrul centrului IT vor fi ocupate de studentii cu rezultate academice foarte bune, sau de absolventii care vor fi angajati in cadrul centrului IT, diminuandu-se astfel exodul creierelor.

Reclamele de pe S200 pompeaza euroi

Desi este emblema sinistrului imobiliar din Craiova, S200 a reusit sa umple buzunarele Universitatii prin bannerele si afisele publicitare atarnate de cladire de-a lungul timpului. Cel mai probabil, o buna parte din aceste sume vor ajunge in bugetul modernizarii cladirii, pe langa cele 400 de miliarde trimise de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

"Pe langa bugetul statului, asa cum prevede si legea, vom folosi si finantari din alte surse, fie din sponsorizari, fie din venituri proprii ale Universitatii”, a precizat prorectorul Lucian Buse.