Mai avem trei ani si o mare parte dintre blocurile ploiestene vor expira. Potrivit specialistilor constructori, in conformitate cu legislatia dupa care au fost construite, acestea vor fi depasite dupa 50 de ani de la proiectare si construire.

Directorul Consproiect, societate care a efectuat o mare parte dintre proiectarile blocurilor din intreg judetul Prahova, Bogdan Dabija, spune ca in Ploiesti majoritatea blocurilor din Centrul Civic au fost construite in jurul anilor 1960. Asta ar insemna ca prin 2010, acestea vor avea termenul de valabilitate depasit si ca va fi nevoie de o serie de interventii pentru consolidare.

Este cazul blocurilor cunoscute sub numele de “Cinemascop” sau “7 etaje”, ai caror locatari, majoritatea pensionari, nu se tem de riscurile la care se expun. “Nu avem bani sa ne mutam in blocuri mai noi. Aici am trait o viata, aici vrem sa murim”, spune Dumitru Ionescu, unul dintre proprietarii unor apartamente vechi de o jumatate de secol.

In Ploiesti, blocuri construite la inceputul anilor 60 mai sunt in cartierele Nord, Cina, Democratiei, Jianu, Podul Inalt si Vest. Teoretic, in cazul unui cutremur de intensitate mai mare, acestea ar fi primele afectate.

Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului in Constructii Prahova, Liviu Tudor, este de parere ca blocurile foarte vechi au fost construite dupa norme sovietice, care acum nu mai corespund si ca ansamblurile de locuit proiectate dupa 1984 sunt mult mai sigure. Numai in Ploiesti, dupa desfasurarea expertizelor tehnice, sunt 1.467 de apartamente incadrate in prima clasa de risc seismic.

“Nu putem spune ca, in cazul unui cutremur, blocurile vechi vor cadea, pentru ca totul este in functie de modul in care se manifesta seismul, asa ca nu va pot spune cu certitudine cate dintre constructiile vechi din oras ar ramane in picioare”, a declarat Liviu Tudor.