Inspectorii Autoritatii pentru Sanatate Publica (ASP) Arad au de-clansat, marti, o ancheta la o societate comerciala din orasul Ineu, dupa ce 11 persoane au fost descoperite ca sunt bolnave cu TBC. La unitatea respectiva, ce apartine firmei "Delphi Packard", care are ca obiect de activitate fabricarea cablajelor electrice, lucreaza peste 4.500 de oameni din intreg judetul.

Surse din cadrul ASP sustin ca modul in care s-au facut angajarile, inca din anul 2004, de cand unitatea a devenit functionala, a fost unul defectuos. Inspectorii de sanatate publica au mentionat ca medicul responsabil de medicina muncii a ratacit o serie de adeverinte medicale si analize ale angajatilor firmei.

Din aceasta cauza, reprezentantii ASP nu mai pot stabili care a fost cauza declansarii focarului de TBC, fiind pusi in situatia de a demara o campanie de verificare din punct de vedere medical a tuturor salariatilor.

"Cei 4.500 de angajati lucreaza in mai multe schimburi, intr-o sala de aproximativ 11.000 de metri patrati. Astfel, toate cele 4.500 de persoane sunt considerate suspecte de TBC si vor fi verificate, alaturi de familiile lor", a declarat adjunctul ASP, Angela Cionca.

Reprezentantii institutiei au cerut suplimentarea fondurilor pe Programul National de TBC la Ministerul Sanatatii pentru efectuarea investigatiilor medicale. Inspectorii de sanatate publica, ce au constatat ca muncitorii isi desfasurau activitatea in conditii normale, dar au descoperit probleme legate de respectarea igienei la locul de munca.

"Firma care se ocupa de curatenie in hala societatii va fi si ea amendata, la fel cum va fi anchetata si activitatea medicului din Timisoara care se ocupa de medicina muncii", a mai spus adjunctul ASP.

Conducerea institutiei a explicat ca boala se poate transmite usor pe calea aerului, iar in acest sens a fost demarata campania de investigare medicala a tuturor angajatilor, dar si a familiilor acestora. In aceste conditii, inspectorii de sanatate vor fi nevoiti sa verifice in jur de 10.000 de persoane.

Conducerea societatii a refuzat, insa, sa comenteze situatia existenta la Ineu.