Mai multi proprietari de cai din judetul Arad au reclamat ca au fost inselati de firmele care le-au cumparat animalele suspectate de anemie infectioasa ecvestra (boala cunoscuta drept SIDA cailor - n.r.).

Crescatorii, majoritatea din zonele Beliu - Carand - Bocsig, sustin ca au predat, anul trecut, animalele unor firme, contra unor sume de 450-500 lei noi, dar nu au primit inca despagubirile de la Ministerul Agriculturii.

Diferenta fata de valoarea de piata a animalelor trebuia sa provina de la Ministerul Agriculturii, conform evaluarii unei comisii, iar caii urmau sa ajunga la un abator autorizat din localitatea brasoveana Ucea de Jos.

Oamenii au ramas, insa, doar cu banii primiti initial, fara despagubirea Ministerului. Conform HG nr. 1.415/2 septembrie 2004, pentru lichidarea rapida a focarului de anemie infectioasa ecvestra, caii trebuiau predati pentru sacrificare intr-un abator autorizat.

In momentul in care au predat caii, proprietarii au fost pusi sa semneze un contract de vanzare-cumparare care evidentiaza suma primita de la firmele respective, 450-500 lei noi, cat si o declaratie care atesta ca sunt de acord cu valoarea de 0,9 lei noi/kg, drept despagubire, de la Ministerul Agriculturii. Problema crescatorilor este, insa, ca au ramas doar cu promisiunea.

Oamenii si-au deschis inclusiv conturi bancare pentru a le fi livrate sumele care li se cuveneau, insa banii nu le-au mai fost trimisi nici pana acum.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Arad, Viorel Agud, a declarat ca cei 162 de cai preluati de la crescatori au ajuns in abatorul din judetul Brasov, iar proprietarii urmeaza sa-si primeasca banii. El a adaugat ca de vina pentru intarzierea platilor este birocratia din Ministerul Agriculturii.

In judetul Arad au existat 546 de cai suspectati de anemie infectioasa ecvestra, dar doar 162 au fost preluati de la proprietari, restul fiind sacrificati in gospodarii.