30 de tarani din Simnic, in frunte cu primarul lor, au luat, ieri, cu asalt Tribunalul Dolj. Oamenii se judeca de doi ani cu Primaria Craiova si Prefectura Dolj, pe care le acuza ca le-au furat doua mii de hectare de teren.

Printr-o ordonanta de guvern, 1.800 de hectare apartinand Statiunii de Cercetari Agricole Simnic au trecut, in urma cu cativa ani, in proprietatea Primariei comunei, in vederea improprietaririi locuitorilor care facusera cereri de retrocedare, conform legilor funciare.

In 2005, Nicolae Giugea, Prefectul Doljului, semneaza si el o Decizie, prin care trece cele 1.800 de ha, din proprietatea Simnicului in cea a Primariei Craiova, desi, afirma Ion Staicu, primarul comunei, nu fusese atribuit pamant in baza legii 18 niciunui satean.

Oamenii sunt indrumati, in aceste conditii, sa faca cererile de punere in posesie la Comisia Locala de Aplicare a Legii 18 a municipiului Craiova, dar, spun ei, functionarii de aici i-au trimis la Prefectura. S-au adresat atunci Prefecturii, dar nici la institutia in cauza n-au avut mai mult noroc, fiind trimisi inapoi la Primaria Craiova.

In timp ce satenii faceau naveta de la Primarie la Prefectura, un grup de 28 de revolutionari, printre care si Ion Bran, fostul presedinte al Asociatiei Revolutionarilor craioveni, cer Primariei Craiova, in baza legilor 42/1990 si 44/1994, tocmai terenul pretins de locuitorii Simnicului.

Cei din urma afla si, indignati, se duc din nou, cu mic cu mare, la edilii Baniei, pentru a-si cere drepturile. Prezenta satenilor nu-i impresioneaza insa pe functionarii Primariei Craiova, asa cum nu a contat nici in Prefectura. “Vreti teren? Va dam la Macesu de Sus, doar acolo mai este teren liber!“

Indignati, locuitorii Simnicului au dat in judecata atat Primaria Craiova, cat si Prefectura Dolj, nu inainte de a semnala abuzul presedintelui Romaniei, Primului-Ministru si Ministrului de Interne. “Noi, proprietarii de drept, am facut demersuri si la Blaga, si la Tariceanu si la Basescu. Memoriile noastre au ajuns la Blaga, care a si trimis o echipa de control.

Domnul Ticu, de la Corpul de Control al Ministrului de Interne, a stat o saptamana pe capul lui Giugea, a luat declaratii tuturor si, la final, a tras concluzia ca Prefectul este vinovat, ca Decizia 110/2005 pe care a semnat-o este ilegala, iar Primaria Craiova nu are niciun drept sa ia in administrare terenuri care nu i-au apartinut niciodata“, declara Gheorghe Miertescu, unul dintre zecile de pagubiti.

Desi, in urma controlului de la Bucuresti, Nicolae Giugea a incercat sa dreaga busuiocul, in sensul ca, imediat, a declarat ca a facut o greseala si - culmea! - ca decizia buclucasa “incalca legile proprietatii“, apele au ramas tot tulburi, deoarece si revolutionarii au actionat in instanta Primaria Craiova, Primaria Simnic si Prefectura Dolj.

Maria Popescu afirma ca nu are nimic cu revolutionarii, dar ca Primaria Craiova are terenuri libere la Aeroport. Femeia are chiar o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Craiova, prin care Primaria Craiova era obligata sa o puna in posesie la Simnic. “Am acte pe care le nesocotesc.

De cand dispune primarul Craiovei ce trebuie facut cu terenurile comunei noastre?“.

Oamenii Simnicului sunt revoltati si din cauza faptului ca lucrurile se tergiverseaza in instante, chiar primarul localitatii Simnic declarand ca “este ceva putred la mijloc“. El vine si cu dovada: procesul, inceput de doi ani, s-a tot amanat din motive pe care instanta nu prea le-a facut publice.

“M-au secatuit de puteri procesele astea, care nu se mai termina odata! Sunt, totusi, primar, am multe lucruri de rezolvat in comuna. Habar n-am de ce se tot amana, nu e lucru curat“.

Ieri, o parte dintre oameni a venit la Tribunalul Dolj cu speranta ca intregul cosmar se va termina, ca judecatorii vor da, in sfarsit, o solutie, iar autoritatile vor gasi o modalitate de a afla cine le-a cultivat terenurile pentru care se bat prin tribunale de atata timp. “Noi ne luptam pe aici, iar altii ne lucreaza pamantul. O sa-l intrebam pe Solomon cine, poate stie el!“

Patru comune isi cer pamantul furat

Primaria Craiova apare ca parata in procese cu comunele limitrofe Pielesti, Ghercesti, Cosoveni, Podari si Malu Mare, care revendica sute de hectare “luate cu japca“. Cartiere intregi, despre care toata lumea crede ca sunt in oras, se afla, de fapt, pe teritoriile localitatilor amintite.