Mai multe cladiri din municipiul Arad, ce adapostesc institutii administrative sau de cultura si care au fost declarate monumente istorice, reprezinta un pericol public, chiar daca au fost reabilitate in ultimii ani. Cauza principala o constituie calitatea foarte slaba a lucrarilor executate, pentru care au fost cheltuite, insa, mai multe milioane de lei, provenite din bugetul local.

Astfel, tencuiala de pe fatadele mai multor cladiri situate chiar in centrul orasului a inceput sa cada, facand chiar si victime in randul trecatorilor. Multi dintre acestia au actionat in instanta proprietarii imobilelor pentru despagubiri.

De asemenea, din cauza lucrarilor de proasta calitate efectuate de echipele care au lucrat la reabilitare, atat in cladirea Primariei, cat si in cea a Palatului Cultural, ploaia a reusit sa patrunda prin acoperisuri, la doar cateva luni de la finalizarea lucrarilor.

Acelasi lucru se petrece si intr-o aripa a Teatrului "Ioan Slavici", unde au aparut infiltratii in acoperis dupa ce a fost consolidat imobilul, dar si in Palatul Cenad, situat in imediata apropiere a Primariei.

Centrul istoric al orasului este, insa, cel mai afectat de trecerea anilor. Majoritatea cladirilor de aici au ramas nereparate de decenii. Multe dintre ele au fost retrocedate fostilor proprietari sau urmasilor acestora, care s-au trezit mai bogati, insa fara bani sa faca reparatii. Le-au dat in chirie, desi unele sunt o amenintare pentru chiriasi sau trecatori.

Primaria nu are bani de renovari

Cladiri cu fatade descoperite pana la caramida se vad chiar si pe Bulevardul Revolutiei, principala artera de circulatie din municipiu. Aflate in proprietatea orasului, ele pot fi reparate doar de Primarie, numai ca institutia nu are bani. "Facem reparatii in masura in care pot fi alocate fonduri de la buget pentru astfel de proiecte.

Se face in fiecare an cate putin, dar este nevoie de un proiect mai amplu. Problema este in atentia municipalitatii si se cauta solutii pentru o finantare externa, prin care sa poata fi refacute fatadele la toate cladirile istorice din proprietatea municipiului", a spus purtatorul de cuvant al Primariei, Valer Marginean.

Totodata, un aspect controversat este cel al modului in care au fost restaurate fatadele cladirilor istorice din punct de vedere arhitectonic. Este vorba mai ales de unele basoreliefuri si aplice care au fost restaurate fara a se tine cont de imaginea lor reala, de dinainte de reparatii.

Pentru a salva cladirile istorice de la degradare, Primaria municipiului a devenit partenera la proiectul "Hist Urban", in urma caruia a primit o finantare de 100.000 de euro pe programul fondurilor structurale "INTERREG III CADSES".

Prin acest program se doreste intocmirea unor studii privind zona declarata istorica si protejata, care sa includa si propuneri de pastrare a ansamblurilor urbane din zona protejata.