Incepand de luna viitoare, autobuzele Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti vor deservi o parte dintre locuitorii a 11 comune din jurul orasului sau aflate la maximum 20 de km de viitoarea metropola. Este vorba despre Blejoi, Berceni, Barcanesti, Paulesti, Bucov, Aricestii Rahtivani, Albesti Paleologu, Valea Calugareasca, Rafov, Targsorul Vechi si Brazi.

Primarii au cerut si obtinut sprijinul conducerii Consiliului Judetean Prahova pentru reintroducerea curselor extraurbane, sistate la inceputul anilor 90 din cauza costurilor mari de transport pe care RATP nu le mai putea suporta. „Conditiile oferite de transportatorii particulari lasa mult de dorit, iar la primarie am primit nenumarate sesizari.

Ma bucur ca am reusit extinderea traseelor RATP in comuna mea”, sustine Adrian Dumitru, primarul Blejoiului. „Intr-o prima etapa vom asigura doar transportul unor categorii speciale de calatori, elevi, studenti si pensionari, pentru ca atat ne permite momentan parcul auto.

Vom angaja si soferi, iar daca vom primi sprijinul consiliului judetean pentru achzitionarea de autobuze, vom extinde serviciile pentru toti localnicii”, ne-a declarat Radu Popescu, directorul RATP Ploiesti. Acesta nu a putut preciza cat va costa un bilet, pentru ca nu au fost inca definitivate costurile de transport.

De partea cealalta, transportatorii privati acuza autoritatile de incalcarea legilor concurentei. „Nu se pot schimba regulile in timpul jocului. Noi avem licente de transport pana in 2008 si am facut investitii pentru un anumit flux de calatori, iar acum suntem nevoiti sa ne restrangem activitatea din cauza traseelor RATP.

In plus, nu ni se pare corect sa concuram cu o regie care va primi subventii de la bugetul judetului”, sustine Gabriel Chivaran, patronul unei societati de transport calatori si vicepresedintele Asociatiei Patronale a Transportatorilor Rutieri Muntenia Trans.