Date fiind caracteristicile unui foc de padure, diferite de cele ale unui incendiu obisnuit, conducerea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, a decis sa testeze viteza de reactie a angajatilor sai, la stingerea unui incendiu de proportii declansat intr-o padure din apropierea comunei Cocorastii Colt.

Concluzia: daca un antrenament e atat de greu, imaginati-va cum va fi la un incendiu real.

Peste 2 km de furtunuri

Ieri, in jurul orei 9:30, dispeceratul ISU Ploiesti a fost anuntat ca in Padurea Varnita, a izbucnit un incendiu care se intinde cu repeziciune din cauza frunzelor uscate si a lastarisului des, dar si a vantului care sufla cu putere. Alarma a scos din unitati 200 de pompieri din Prahova, 5 autospeciale cu apa, dar si alte masini de lupta.

Terenul accidentat nu a permis masinilor sa se apropie prea mult de focarul incendiului, pana la care mai erau 600 de metri. Flacarile se intindeau pe 1.000 de metri si inaintau cu repeziciune. Ca sa ajunga la ele, pompierii au intins peste 2 kilometri de furtunuri. Terenul usor in panta si accidentat, le-a pus acestora, mari probleme.

In ajutorul angajatilor ISU au sarit si 30 de jandarmi care au maturat la propriu, frunzele si au aruncat pamant pe directia de inaintare a flacarilor, incercand sa izoleze barajul. Nu mai putin de 6 motopompe au adus apa de la distanta prin furtunuri. Actiunea a durat mai bine de o ora, pana cand ipoteticul incendiu a fost lichidat.

Au ars aproape 10 hectare de padure, iar din cauza fumului, un jandarm a avut nevoie de ingrijiri medicale.

Bilant ingrijorator

Numai in Prahova, de la inceputul anului si pana azi, s-au inregistrat 180 de incendii de vegetatie uscata, care reprezinta 60% din totalul interventiilor. Miercuri, pompierii militari au fost solicitati sa intervina pentru stingerea a 8 focare. Cel mai puternic incendiu s-a produs in comuna Valea Doftanei. Ion C., de 74 de ani, si-a curatat gradina si a dat foc vegetatiei uscate.

Din cauza vantului, focul a fost scapat de sub control si s-a extins in padurea din apropiere. Au ars aproximativ 5 ha de vegetatie uscata. Din fericire, nu s-au inregistrat victime omenesti sau alte pagube materiale. Mihai Clinceanu, din partea Directiei Silvice Prahova, spune ca cele mai periculoase sunt incendiile declansate in padurile de conifere din zona montana.

“Odata, ca terenul accidentat face imposibila interventia pompierilor, iar in al doilea rand, brazii, molizii sau alte specii de conifere ard cu viteza foarte mare din cauza cetinii care contine o substanta usor inflamabila”, a mai precizat Clinceanu. Cel mai devastator incendiu de padure s-a inregistrat in urma cu 10 ani, langa Busteni.

Au ars peste 10 hectare de conifere, dupa ce un turist a aruncat o tigara aprinsa pe jos.