Consumator clujean: “«Gasca vesela» de copii de bani gata din Cluj care consuma se aduna in «separeu», in club”.

Consumul de droguri este in crestere alarmanta in Cluj, sustin medicii de la Sectia de toxicomani, ajungand, anul trecut, la 72 de cazuri. Pe de alta parte, Centrul Antidrog raporteaza doar cate 5-7 cazuri pe an. Un consumator de droguri a declarat pentru ZIUA de Cluj, sub protectia anonimatului, ca marfa este adusa cu trenul de la Bucuresti.

“Tinerii care ajung la noi ne spun ca jumatate dintr-o clasa de liceu fumeaza marijuana la petreceri”, spune medicul Horea Coman, de la Clinica Psihiatrie III din cadrul Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Cluj. El arata ca majoritatea consumatorilor de droguri sunt adusi de familie la Clinica. Prea putini vin din proprie initiativa sau adusi de Politie.

“Avem internati de doua saptamani doi tineri de 17, si respectiv 25 de ani. Au fost adusi de familie, fiind consumatori de canabis si solventi organici (prenadez)”, a spus medicul Coman. El a explicat ca tratamentul de dezintoxicare dureaza trei sau patru saptamani.

“Tratamentul complicatiilor apare la unele substante si ar trebui sa mearga la un centru de postcura, insa nu exista asa ceva”, a completat medicul Coman.

292 de toxicomani la Psihiatrie

La Sectia de toxicomani de la Psihiatrie III, numarul consumatorilor de droguri internati a crescut, intre 2002 si 2006, cu aproximativ 50 la suta anual, arata studiile realizate de specialistii Clinicii. in 2002 au fost internati 39 de consumatori, in timp ce in 2003 numarul a crescut la 51. in 2004 au fost internati 63, iar in 2005, 67.

Anul trecut, la Sectia de toxicomani au fost internati 72 de consumatori, spune medicul Doina Cosman. in 2002-2005, 66 au fost ceea ce medicii numesc “fara recadere”, adica este vorba de consumatori care nu au mai recidivat. Numarul celor cu o singura recadere a fost de 37 in cei patru ani, iar cu mai multe recaderi, 31. in total, 292 de consumatori.

Medicul Doina Cosman arata ca aceasta crestere se datoreaza in principal cresterii numarului de internari de urgenta pentru consum, abuz sau dependenta de droguri ilicite, rata internarilor pentru abuz si dependenta la sedative, hipnotice si anxiolitice ramanand constanta.

7 cazuri la Centru, 5 la Brigada

Centrul Antidrog Cluj, care se ocupa cu prevenirea si tratamentul consumatorilor de droguri, a oferit asistenta doar pentru trei persoane anul trecut. “Abia acum au inceput consumatorii de droguri sa apeleze la noi. Atunci a fost o problema, consumatorii nu erau increzatori in noi, deoarece eram asociati cu Politia”, a declarat reprezentanta Centrului, Corina Nistor.

Ea a spus ca de la inceputul acestui an, Centrul consiliaza sapte persoane consumatoare de marijuana si inhalare de prenadez. Ele nu au ajuns la dezintoxicare. Reprezentantii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (BCCOA) Cluj sustin ca cerceteaza, in prezent, 5 clujeni pentru consum si trafic de droguri. “Avem cinci persoane pentru cercetare.

In Cluj se consuma canabis, hasis si pastile, in baruri si discoteci”, sustin reprezentantii BCCOA. Conform acestora, anul trecut s-au confiscat in Cluj 1789 de comprimate ecstasy, 128 kg canabis, 170 g hasis si comprimate de amfetamina si 6 bucati de LSD (consumatorii le numesc timbre).

128 de analize la IML

“Anul trecut ne-au fost solicitate 128 de analize pentru determinarea de droguri: canabis, extasy, morfina, cocaina, amfetamine si derivati de amfetamina. Probele pentru detectarea drogurilor se aduc in conditii speciale, flacoanele trebuie sa fie sigilate, altfel nu le primim”, explica medicul Rodica Boian, din cadrul Institutului de Medicina Legala (IML) Cluj.

Ea spune ca institutul lucreaza pentru Inspectoratul Judetean de Politie, in situatia in care o persoana este suspectata ca si consumatoare de droguri. in afara de Politie, clientii IML mai sunt spitalele si parchetele de pe langa tribunale.

“In club astia baga iarba si pastile”

Un consumator clujean a acceptat sa relateze, pentru ZIUA de Cluj, sub protectia anonimatului, cateva dintre culisele consumului de droguri din oras.

“Acum cativa ani au fost filtre si i-au luat din pat, sambata noapte spre duminica dimineata. I-au lasat sa se petreaca noaptea si dimineata i-au ridicat din pat. Si acuma multi is lasati liberi, si trebuie sa ciripeasca la Politie tot ce se intampla, cine vinde, cine consuma”.

“Eu stiu ca multi aduc din Bucuresti cu trenul, ca nu ii asa riscant. Ca daca ii ceva de razie, lasa bagajul si pleaca, ca e multa lume in tren. Cu masina e riscant”.

“Sunt cativa in Gheorgheni si Marasti care au prieteni prin Bucuresti si ca sa le iasa lor drogul pe care il consuma pe gratis si sa mai faca ceva bani se duc in Bucuresti, cumpara mult, ca atunci e mai ieftin, si vand aici cantitati mici, si fac bani ca sa-si scoata marfa pentru consumul propriu si bani de trait apoi”.

“In club (un club clujean - n. red.) astia baga iarba si pastile, cam de vreo 2-3 ani. «Gasca vesela» de copii de bani gata din Cluj care consuma se aduna in «separeu»”.

Limbaj codat

“La telefon vorbim mai mascat. Le zic CD-uri. in club intreaba pur si simplu «ai ceva»? Oricum numai o data trebuie sa intrebe, ca dup-aia stie unde sa mearga, stie cine are si unde sa mearga...”

“Eu aveam niste prieteni care consuma. Ce se gaseste la aia care vand, iarba, ciuperci. is foarte multe denumiri - skunk, marijuana, devil etc. Si ciuperci mananca cateodata, ceva palarie de la ciuperci otravitoare. Nu mor, ca iau putina, asa, numai cat o unghie.”

“SWAG = marfa nu prea buna, MILDS = marfa ok, KIND BUD= marfa buna, OG CUSH = marfa cea mai buna. Astea is denumirile din SUA, cand ii zici la traficant sa-ti dea, te intreaba - de care? - si ii zici - kind bud, de care ai? - si iti zice - am XX...”