Asa ca, dragi pensionari care sunteti convinsi ca inainte era mai bine, nu va bucurati prea mult. Asta nu inseamna ca nu il mai cautam pe nea Nicu. Bine, daca ar fi sa ma intrebati pe mine, eu sunt mai mult concentrat sa gasesc conturile lui Ceausescu. O sa-mi spuneti ca le-a golit deja securistul ala de Voiculescu, dar poate nu le-o fi gasit pe toate.

Macar cateva milioane de dolari bagate prin vreo saltea tot mai sper sa gasesc. Banii Leanei de shoping, ca doar avea si ea nevoie de toale de firma cand se ducea la tot felul de conferinte, organizate de cercetatoarele de renume mondial din intreaga lume. Deci iata cum am plecat in cautarea cuplului Ceausescu si a conturilor sale. Alea pe care nu le-a gasit Voiculescu.

Pentru asta o sa cunoastem o femeie care are multe in comun cu fostul regim. Doamna Ionescu este sotie de profesor universitar. Locuieste pe strada „Intrarea Caminelor”, din Ploiesti. Este o mare fana a cuplului celebru Nicolae si Elena Ceausescu. N-are tricouri cu cei doi, dar are foarte multe poze, dupa cum o sa vedeti. Vrea sa le vanda si chiar a dat mai multe anunturi prin ziare.

Dar nu sunt simple poze cu cei doi. Sunt chiar celebrele lor fete, pe care, cei mai curajosi dintre noi, le coloram cand eram mici la scoala. Sotul ei are un prieten care a fost un inalt demnitar inainte de ‘89. Nu vrea sa vorbeasca despre el. Si acest inalt demnitar a facut poze cu Ceausescu la diferite ocazii.

Doamna Ionescu vinde acum aceste poze, iar eu chiar dau impresia ca as vrea sa le cumpar. Sa le pun langa cele de la mare. Poate apar conturile in poze. Sau poate imi propun sa inchei conturile cu Ceausescu. Odata pentru totdeauna. „Le vand ca sa invete si tinerii cine a fost si pe unde a fost Ceausescu. E important sa stim pe unde a fost, ca sa-l cunoastem mai bine.”

Poza in Iran

Ceausescu a fost, la un moment dat, si in Iran. Aici a facut o poza la aeroport, semn clar ca a fost cu avionul, chiar daca zicea ca face economie ca sa ne platim datoriile externe. Putea sa se duca cu ocazia. Cu o ocazie speciala, a fost prima doamna a tarii. Cu parul in vant, era si ea la aeroport. Cred ca venise sa faca un schimb de idei cu savantii iranieni.

Sa-i invete cateva formule noi, sa le prezinte ultimele ei teorii, sa le explice cum se baga stecherul in priza. Probabil le-o fi dat si cateva ponturi in legatura cu bomba atomica, pe care aveau de gand s-o faca inca de atunci. Bomba atomica cu cinci viteze si marsarier. Ca poate te razgandesti si vrei s-o chemi inapoi. Pe toate le stia Leana.

Deci poza arata asa: Ceausescu, sotia si vreo sapte barbati care zambesc. Banuiesc ca printre ei se afla si inaltul demnitar de care vorbea doamna Ionescu. Nu e tare poza? Ocazia vietii mele. Mi-as fi luat doua, dar n-avea decat una din Iran. „N-are nimeni poza din Iran. Nu e o poza oficiala. E facuta de ei si de aici valoarea ei.

Ii vedeti asa cum sunt in realitate si nu in pozele alea care dau bine. Nu e din ultima vizita in Iran, din ’89. E mai veche”, spune doamna. Adica aveti sansa s-o vedeti pe Leana inainte sa mearga la stilistul ei personal. Sotul nu are fata aia oficiala, ca atunci cand promitea ca mareste pensiile.

Poza doi. La vanatoare

Dictatorul mai avea o pasiune, pe langa cea pentru sotia sa. Vanatoarea. Cred ca asta ii era impusa de intaia si ultima mama a tarii, doamna Elena. Nuti cred ca il trimitea destul de des la vanatoare. Stiti cum e: mai ramai fara carne in frigider, mai vrei sa schimbi haina de blana. Si cum pe vremea aia nu exista Metro, Nicu se ducea si el pe unde putea, sa asigure un trai fericit familiei sale.

Asa ca mergea la vanatoare. In poza doamnei Ionescu de la fata locului, unde n-a reusit sa ajunga nici chiar inegalabilul Catalin Radu Tanase, Ceausescu se uita la pusca sa din dotare. Nu mai apare nimeni in cadru. Doar el. Sa ma scuze, daca traieste pe insula aia pustie, ca scriu cu e mic. In rest, e inconjurat de copaci.

O fi ascuns conturile in padurea asta? "Asta e de la o vanatoare de prin ’80, in muntii Calimani. Era un loc preferat de vanatoare, pentru ca erau multi ursi acolo. Si sa nu crezi ca era simplu sa faci poze. Securistii de langa el indicau locul si timpul cand se faceau. Astea pe care vi le arat eu sunt facute mai mult pe ascuns.” Paparazzi traiau si pe vremea aia.

Adica traiau pana le faceau. Dupa aia, daca ii observau securistii, nu mai ramaneau decat pozele din ei.

Poza trei. Tot la vanatoare

In cadru, apar acum foarte multi ursi. Cred ca sunt morti, pentru ca sunt intinsi pe jos. Dictatorul sta cu piciorul pe unul si cu pusca pe umar. In dreapta mai apar doi barbati, care se uita cu admiratie la marele conducator. Senzatia e ca el i-a omorat pe toti. Si erau vreo sapte. Acum cred ca tiranul (na, ca i-am zis-o!) era pe mana cu ursii. De fapt, pe laba cu ei.

Adica, daca nu-i nimerea, lucru care se intampla destul de des, dupa cum am aflat, ursii se sinucideau pe loc. Sa para ca Ceausescu i-a nimerit din prima si din plin. Actiunea se desfasura tot in muntii Calimani. Elena nu apare in aceste poze. Asta cred ca e bine pentru saracii ursi si celelalte animale din padure. Cine stie ce mai descoperea savanta.

Poate ii obliga pe ursi sa zboare la joasa inaltime, impreuna cu fazanii, ca sa-i impuste sotul ei mai usor. „Ceausescu era un vanator foarte prost, si va spun asta de la oameni care au fost cu el la vanatoare. Nimerea rar, insa gonacii ii aduceau foarte multi ursi in bataia pustii. Nu pleca pana nu omora cel putin unu' cu pusca lui.”

Intaia filozoafa a tarii

Doamna mai avea si alte poze. Unele destul de banale. Ceausescu la congres. Ceausescu in mijlocul oamenilor muncii. Nimic despre conturi. Pe langa poze, doamna mai vinde ceva. Carti de filozofie, carti de citate celebre, carti de istorie. Am crezut ca Leana a facut si niste filozofie la viata ei. Citate celebre eram sigur ca a dat.

L-o fi combatut pe Kant? L-o fi facut zdrente pe Liiceanu? Ne-o fi povestit despre filozofia ei de viata? O fi inventat alta, mai buna, fara E-uri si fara conservanti? Din pacate, cartile nu sunt scrise de ea. Din pacate, pentru mine. Din fericire pentru filozofie.