Turismul de pe litoralul romanesc se afla la un pas de colaps si nu mai este nici o exagerare sa vorbim despre un veritabil dezastru. In sezonul 2007, pentru prima data in istoria sa, pe litoral nu va mai activa, cu o singura exceptie - Apollo Danemarca - nici un tour operator strain.

Guvernarile incapabile si corupte, lipsa unei strategii coerente in turism, neprofesionalismul hotelierilor au conlucrat cu „succes” pentru un deznodamant catastrofal. In acest moment, majoritatea hotelierilor efectiv se intreaba cu cine isi vor umple hotelurile la vara, in conditiile in care se stie ca romanii practica aproape exclusiv un turism de week-end.

Mai mult, ofertele senzationale ale vecinilor bulgari desfiinteaza practic orice tentativa de concurenta. Iar toate acestea nu le spunem doar noi, ci si profesionistii in domeniu. Marii tour operatori europeni sau companii care lucrau de zeci de ani de zile cu Romania, s-au vazut nevoiti sa abandoneze litoralul constantean.

Germanii, danezii, suedezii, finlandezii sau norvegienii care au inchis ochii atata timp la raportul mizerabil calitate-pret al hotelierilor romani nu au mai putut face fata avansurilor bulgaresti. Poate si pentru ca in Bulgaria au rasarit, aproape peste noapte, circa 15 statiuni turistice.

Si toate se evidentiaza chiar prin ceea ce lipseste litoralului romanesc: preturi incredibil de mici pentru un pachet de servicii incredibil de atractive, la o calitate exceptionala. Asa se face ca desi la un moment dat, anul trecut, se mai vorbea de cateva mari agentii de turism straine, intre timp au renuntat si acestea.

Rand pe rand, nume precum Reseledaren (Suedia)- tour operator care a venit la Mamaia vara de vara, fara intreruperi, din 1983!- Bravo Tours (Danemarca), Dansk Folkefeerie (Danemarca), My Travel (Suedia), Tyaereborg (Suedia si Finlanda), Fritidsresor (Norvegia, Suedia si Finlanda), Aurinkomatkat (Finlanda), Apollo Suedia si TUI (Germania) au rupt din cataloagele lor paginile cu litoralul romanesc.

A ramas pe baricade, pentru a acoperi o zona de avarie, Apollo Danemarca, dar nici pentru ei nu exista perspective imbucuratoare. De asemenea, mai opereaza un tour operator din Moscova, daca vorbim despre turistii din afara Uniunii Europene.

Motivele invocate de marii tour operatori scandinavi sunt preturile nejustificat de mari practicate de hotelierii romani pentru un pachet minimal de servicii, in conditii de calitate cel putin precare. Totul a pornit, din acest punct de vedere, de la atitudinea tipic romaneasca a celui care s-a vazut cu sacii in caruta si a renuntat la orice masura de prevedere.

Acum doi ani, litoralul romanesc era plin de turisti straini, anul 2005 fiind cel mai bun din istorie pentru hotelierii romani. Fara sa aiba vreun suport real prin prisma serviciilor oferite, acestia au umflat ulterior preturile.

Consecintele se vor vedea peste doar cateva saptamani, cand zecile de mii de germani si scandinavi fideli pana acum statiunilor romanesti, ne vor saluta din mers, in drumul lor spre Nsipurile de Aur.

Acolo si in oricare alta statiune bulgareasca au parte, invariabil, de pachete all inclusive la preturi de doua stele, dar la calitate de trei-patru stele, in conditiile in care romanii fac exact pe dos, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca hotelierii constanteni nu au in vocabular termenul all inclusive.

Erik Nordlund, in exclusivitate pentru „Replica”: „Ofertele Bulgariei sunt de departe printre cele mai atractive din Europa”

Unul dintre cele mai triste exemple il ofera Reseledaren, tour operatorul scandinav cel mai „credincios” litoralului romanesc. Mica firma din Stockholm a venit in Romania, fara intrerupere, timp de 40 de ani, din 1983 avand ca singura destinatie inclusa in pachetul de oferte statiunea Mamaia. Reseledaren apartine lui Hakan Kjelander, un suedez indragostit de litoralul romanesc.

Aici a cunoscut-o, pe cand era un simplu ghid al firmei pe care acum o detine, pe actuala lui sotie, constanteanca Ileana. Din 1983, Reseledaren a adus in fiecare vara la Mamaia cate 4000 de norvegieni, firma adresandu-se exclusiv locuitorilor din tara fiordurilor.

"Replica” a relatat pe larg povestea frumoasa a comunei Evenes, situata dincolo de cercul polar, ai caror locuitori veneau an de an la Mamaia, prin intermediul Reseledaren. Anul acesta, pentru prima data dupa aproape o jumatate de secol, norvegienii de la Polul Nord nu vor mai veni in Romania.

Erik Nordlund, directorul Reseledaren, a declarat, din Suedia, pentru „Replica”: „E foarte dureros pentru noi... Din 1983 am fost an de an la Mamaia, nu am facut niciodata vreo pauza. Am avut si ani mai buni, si mai grei, dar nu am lipsit niciodata. Poate la anul...”.

Erik, un foarte bun cunoscator al litoralului romanesc, crede ca motivul pentru care toti operatorii straini s-au retras din Romania e legat de preturi. „Preturile pe litoralul romanesc sunt foarte scumpe, spre deosebire de alte destinatii din Europa, iar nivelul de servicii nu se ridica la nivelul costurilor.

Calitativ, litoralul romanesc a fost dintotdeauna in urma altora, dar macar inainte potriveau cat de cat preturile. Intr-adevar, standardele de calitate au crescut in ultimii ani, dar nu asa de mult incat sa justifice preturile, care au crescut si mai mult”, ne-a spus Erik Nordlund. Acesta da exemplul, al cui altcuiva?, Bulgariei. „Ofertele Bulgariei sunt de departe printre cele mai atractive din Europa.

Exista o enorm de mare diferenta intre ce ofera ei si ce ofera litoralul romanesc si in fiecare an apar destinatii noi, de la doua-trei statiuni cate aveau inainte, acum au vreo 15”, a recunoscut Nordlund, care nu avea nici un interes sa faca reclama litoralului bulgaresc, din moment ce Reseledaren nu opereaza la vecinii nostri.

Tour operatorul se afla acum in stand by, sperand ca de la anul sa reinnoade traditia norvegienilor care emigreaza de la Polul Nord la Mamaia. In ciuda eforturilor hotelierilor romani de a-i alunga pe toti turistii straini, exista unii care s-au indragostit de aceste locuri si vor veni si pe viitor sa infrunte „vicisitudinile” turismului constantean.