Peste noapte, comuna Jucu a devenit cea mai faimoasa din Romania. Investitii de un miliard de euro se prefigureaza pe teritoriul unei localitati pe care nici clujenii nu prea o localizeaza. Dupa ce Nokia a anuntat ca se va instala aici, institutii, oameni de afaceri, politicieni, dezvoltatori imobiliari, furnizori de servicii se inghesuie sa ajunga pe sutele de hectare disponibile.

Pe drumul catre Jucu vezi cateva case in constructie, lucrari la sosea, nimic spectaculos. Ce are Jucu atat de special? Cateva sute de hectare numai bune de construit si o investitie anuntata de 200 milioane de euro din partea concernului finlandez Nokia si a furnizorilor sai traditionali. in cativa ani peisajul se va modifica radical, iar schimbarile incep sa se vada.

Piata imobiliara din comuna situata la 18 km de Cluj-Napoca se anunta foarte interesanta.

Rasar case noi

Unul dintre clujenii implicati in proiecte imobiliare in Jucu este Vasile Muresan. Pe 8700 mp va dezvolta un proiect cu 13 case, dintre care sapte sunt construite si locuite, iar trei sunt in executie. Muresan spune ca va continua cu teren de 14.000 mp, unde pregateste un ansamblu de 18 case, cu o investitie de 1,1 milioane de euro.

“Nu stiu cu cat se vor vinde casele in Jucu, sa vedem cum se misca piata. Cu siguranta, preturile merg in sus”, spune Muresan. Efectele Nokia se simt si pe alte niveluri. “Preturile la terenuri au urcat foarte mult. Eu am mai vrut sa cumpar teren si gasesc tot mai greu.

Daca, inainte sa se auda de Nokia, acum doua luni, puteam sa iau un metru patrat de teren cu 20 de euro, acum se cere si peste 40 de euro. Tot o sa mai cumpar. Daca urca terenul, urca si casele”, explica Muresan. “Cererea este mare. Jucu va fi tot mai cautat, mai ales ca Nokia a anuntat un numar mare de angajati. Lumea va fi interesata sa aiba o locuinta.

Jucu se va apropia de nivelul la care este acum str. Campului, ca valori ale terenului si ale caselor. Agentiile imobiliare au devenit interesate sa colaboreze pentru vanzare”, spune Muresan.

Surorile Maicii Domnului detin 50 de hectare

Printre proprietarii de terenuri se numara si Congregatia Surorile Maicii Domnului. Primarul Petre Coste spune ca aceasta detine 50 ha, plus inca pe atat teren neretrocedat. “in ultimele sase luni au fost persoane interesate sa cumpere teren. Aveau planuri pentru hotel, restaurante, chiar o casa de batrani. S-au interesat si le-am lasat libertatea sa revina.

Noi suntem deschise la astfel de propuneri, nu vrem sa detinem noi toata proprietatea. Asteptam sa ni se inapoieze si celelalte terenuri pentru a lua o decizie in ceea ce priveste destinatia suprafetelor de acolo. Venirea Nokia nu influenteaza decizia noastra, dar, dat fiind interesul pentru zona, ne asteptam sa avem mai multe solicitari”, spune maica superioara Benedicta.

“Un italian a mai luat 100 ha si am inteles ca vrea sa vanda”, ne-a mai spus Coste. in Jucu nu numai proprietarii de suprafete mari au terenuri de vanzare. “Am aproape un hectar jumate. il vand, am 70 de ani, nu il mai pot lucra. Vreti sa il cumparati? Nu stiu cu cat il dau, dar cine vrea sa cumpere sa vina si stabilim”, ne-a spus un satean.

Caprioare in parcul industrial

Pe terenul din Tetarom III au inceput de trei saptamani lucrarile de sondare si evaluare in vederea descarcarii de sarcina arheologica. Din terenul de 160 ha s-au verificat abia 6400 mp. “Suntem doar sase persoane. Daca mergem in ritmul asta, terminam in zece ani!”, spune arheologul Cristian Matos.

Omul de afaceri clujean Octavian Buzoianu, care a incheiat, prin societatea sa Modern Farm, un contract pentru un teren administrat de catre Universitatea de Stiinte Agricole, poarta discutii cu potentiali investitori pentru proiecte de spatii agricole, rezidentiale si zone de relaxare.

Planuri de investitii pentru Jucu se fac prin institutii, foruri judetene sau locale, societati si oameni de afaceri. intre timp, pe terenul viitorului Tetarom III mai alearga caprioare, desi nimeni nu stie exact cum au ajuns intr-un spatiu aparent neprielnic pentru asemenea fauna, fara paduri, iar la fiecare pas poti sa dai de cioburi vechi de 5000 de ani.

In asteptarea Marelui Investitor

O noua mare investitie se prefigureaza la Jucu. Potrivit informatiilor ZIUA de Cluj, o companie multinationala ar fi solicitat 200 ha in Tetarom III, langa viitorul Nokia Village. Concernul opereaza prin consultantul american de management Accenture si ar fi dispusa sa investeasca 700 de milioane de euro, sa creeze 7500 de locuri de munca.

Dupa informatiile noastre, proiectul prevede hale inalte de 32 m, adica de inaltimea unui bloc cu zece etaje. Cele mai vehiculate nume in mediul de afaceri sunt Lockheed Martin si Toshiba. Ambele deruleaza afaceri in Cluj.

Lockheed Martin si subcontractorii sai colaboreaza cu Directia Apelor Somes-Tisa pentru amplasarea unor statii cu senzori pentru protejarea impotriva inundatiilor severe, in cadrul proiectului DESWAT.

Americanii au incheiat un parteneriat cu Romaero pentru intretinerea avioanelor militare Hercules C130 si urmaresc sa-si extinda afacerile prin dotarea Armatei Romane cu radare de supraveghere a spatiului aerian si cu avioane fara pilot. Toshiba are ca partener in Cluj societatea CG&GC, dealer de notebook-uri, copiatoare si videoproiectoare.

Concernul din Tokyo produce trenuri de mare viteza, centrale electrice, turbine cu aburi, telefoane mobile, televizoare, PC-uri portabile, dispozitive electronice, de redare si unitati DVD. in anul fiscal 2005 Toshiba avea active de 40 de miliarde de dolari si un capital social de 2,3 miliarde.

Potirul de aur al familiei Suky

Istoricul Mihail Macrea crede ca la Jucu de Sus se afla, in epoca romana, o mare cariera de exploatare a pietrei. Arheologii spun ca in zona ar putea fi urme ale germanilor, asezati pe valea Somesului Mic. Numele are o origine slava veche: “juc” inseamna “gandac” sau “goanga”.

Tudor Salagean, sef al sectiei Istoria Transilvaniei la muzeul cu acelasi nume, precizeaza ca primele atestari documentare dateaza din sec. XIV. in stanga Somesului se afla Jucu Nobil, resedinta familiei Suky, unde a fost atestata, in 1332, cea mai veche scoala sateasca din Transilvania. Dincolo de rau se aflau Jucu de Jos si Jucu de Sus, parti ale vastului domeniu Suky.

De origine germana, familia nobiliara s-a asezat in Transilvania in sec. XIII. Un potir facut la comanda acesteia, pastrat in tezaurul catedralei din Esztergom (Ungaria) este considerat de istoricii de arta drept cel mai bogat si mai luxos din Transilvania. Ultimii descendenti s-au stins in sec. XVIII. Pe locul resedintei familiei din Cluj s-a ridicat, in sec.

XIX, Palatul Petricevich-Horv?th, astazi Muzeul de Istorie a Transilvaniei. La Jucu s-a nascut, in 1812, George Baritiu, conducator al Revolutiei de la 1848.