Cinci clujeni - trei din PNL Cluj, unul din UDMR Cluj si un independent, au fost propusi de organizatiile celor doua partide sa faca parte din noul Guvern Tariceanu, Executiv din care lipseste PD. Premierul a anuntat ca astazi vor fi facute publice toate nominalizarile ministrilor.

Presedintele PNl Cluj, Marius Nicoara, a declarat ieri, inaintea anuntului premierului Tariceanu de alcatuire a unui guvern PNL-UDMR, ca, din parte organizatiei clujene au fost facute patru nominalizari: “La fel ca si orice organizatie din PNL, am facut, la randul nostru, nominalizari: pe Horea Uioreanu l-am propus pentru Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si pentru postul de

ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Ne-am afirmat sprijinul pentru senatorul clujean Norica Nicolai pentru portofoliile de la Aparare ori Justitie, pentru Mircea Chertes (actualul consilier de stat al premierului pe probleme de agricultura - n.

red.) pentru postul de la Ministerul Agriculturii si pentru rectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Radu Munteanu, pentru sefia Ministerului Educatiei si Cercetarii”, a precizat Nicoara.

Un independent clujean

La randul sau, vicepresedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu, a fost mai sceptic in ceea ce priveste portofoliul de la MAI, precizand ca nu este familiarizat cu componenta “Interne” de la minister. Sursele noastre ne-au precizat ca postul de ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul ar putea, totusi, pastrat pntru actualul ministru, Mihai Voicu.

Senatorul Norica Nicolai nu a putut fi contactat ieri, insa surse liberale dadeau destul de putine sanse pentru nominalizarea sa in fruntea Justitiei. La randul sau, consilierul de stat al premierului, Mircea Chertes, ne-a precizat ca, “in conformitate cu pregatirea sa”, i s-ar parea mai potrivit, mai degraba, un post in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

Rectorul UTCN, Radu Munteanu, ne-a declarat ieri ca urmeaza sa aiba discutii in cursul zilei de maine. “Nu vreau sa comentez acum nominalizarea mea”, ne-a precizat Munteanu.

Surse din PNL ne-au declarat ca propunerea a fost facuta rectorului UTCN in urma cu cateva saptamani. De mentionat ca la inceputul anului universitar precedent, premierul a ales UTCN pentru a participa la festivitatea de deschidere. Radu Munteanu ne-a declarat ca nu este membru al nici unui partid politic.

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, a precizat ca organizatia nu a facut nominalizarea Andrei Marga pentru ministerul Educatie, motivand prin aceea ca rectorul Universitatii “Babes-Bolyai” este foarte ocupat cu activitatea academica externa.

Nicoara a mai precizat ca sunt foarte mari sansele ca secretarii de stat clujeni, Liviu Radu (de la MAI) si Valentin Naumescu (de la Ministerul Afacerilor Externe) sa isi pastreze posturile. Atat Liviu Radu, cat si Valentin Naumescu ne-au declarat ca nu se simt vizati de restructurarea guveranmentala.

Nagy ramane ministru

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat ieri, pentru ZIUA de Cluj, ca din partea organizatiei nu au mai fost alte propuneri la nivel de ministri pentru noul Guvern restructurat. “Din cate am inteles, desi negocierile nu sunt finalizate (declaratia a fost facuta ieri seara - n. red.) Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va ramane la noi (UDMR - n.

red.) si vom primi si Ministerul Dezvoltarii Regionale, unde l-am propus pe Laszlo Borbely (actualul ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului - n. red.), ne-a declarat Laszlo Attila. Ministrul clujean al Comunicatiilor, Nagy Zsolt ne-a confirmat, ieri, ramanerea sa pe post.

“Din cate am fost informat, imi voi pastra portofoliul”, ne-a declarat Nagy, confirmand si informatia conform careia din UDMR Cluj nu vor mai fi alti ministri. in privinta secretarilor de stat, atat Nagy, cat si Laszlo au precizat ca negocierile nu au fost finalizate pana la inchiderea editiei.

“UDMR are interesul unei stabilitati guvernamentale si de aceea a decis sa mearga impreuna cu PNL intr-o alta formula de guvernare”, a declarat ieri presedintele Marko Bela, precizand ca UDMR va avea in noul Guvern „probabil” un post de vicepremier si “inca trei portofolii”.

Surse liberale sustin ca un al treilea portofoliu care ar putea sa revina UDMR este cel de la Ministerul Mediului, post detinut, pana acum, de democrata Sulfina Barbu.

Tariceanu da vina pe Basescu

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca va prezenta Parlamentului, saptamana viitoare, formula unui nou Guvern constituit din reprezentanti ai PNL si UDMR, din care Partidul Democrat nu va mai face parte. “E nevoie de un suflu proaspat, Alianta PNL-PD nu mai are resurse interne pentru rezolvarea impasului si pentru o solutie in beneficiul Romaniei.

Este timpul ca cineva sa aiba curajul sa spuna clar si raspicat ca Alianta PNL-PD nu mai are resurse interne pentru a fi o solutie in beneficiul Romaniei.

De aceea, voi veni saptamana viitoare cu un nou Guvern in Parlament, un Guvern care va fi construit in jurul Partidului National Liberal, avandu-i alaturi pe colegii nostri din UDMR, care s-au dovedit parteneri corecti si competenti”, a afirmat premierul. El a aratat ca “problema” nu a fost la nivelul Guvernului.

“Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cand interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai presedintele Romaniei.

Acesta este adevarul”, a spus Tariceanu. El a aratat totodata ca, timp de doi ani, a facut tot ce este omeneste posibil pentru a-i convinge pe colegii democrati sa stea pe propriile picioare.

Din culisele facerii noului Cabinet

Negocierile pentru formarea noului Cabinet Tariceanu au fost purtate intr-o mare discretie, singura posibilitate de acces la informatii fiind sursele.

Conform acestora, intalnirile dintre Tariceanu si liderii democrati au fost purtate pana in ultima clipa a anuntarii, de catre premier, a renuntarii la PD in Guvern, insa democratii nu au acceptat sa renunte la cei trei ministri - Monica Macovei, Vasile Blaga si Radu Berceanu - deveniti indezirabili pentru liberali.

Deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, a declarat ieri ca are cunostinta despre o ultima intalnire, “noaptea trecuta” ( sambata spre duminica - n. red.), intre Tariceanu si lideri ai PD, in urma careia nu s-a ajuns, insa, la nici o formula de coabitare.

Surse liberale sustin ca astazi, cand Tariceanu va prezenta noul Cabinet Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, s-ar putea auzi primele voci de nemultumire a celor care nu vor fi nominalizati. Liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, a explicat ca alcatuirea si functionarea noului Guvern tin de apanajul “exclusiv” al premierului.

“Partidul i-a dat mandat lui Tariceanu sa rezolve criza. Responsabilitatea e exclusiv a premierului”, a declarat Nicoara.

Minister liberal, in 2004

La randul sau, deputatul Horea Uioreanu a declarat ca decizia PNL Cluj de a-l propune pe Radu Munteanu, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), pentru postul de ministru al Educatiei si Cercetarii “este fireasca, pentru ca in 2004, cand s-a format primul Guvern Tariceanu, portofoliul de la acest minister revenea, initial, liberalilor”.

Uioreanu a explicat ca, la acea vreme, propunerea PNL Cluj, ca Andrei Marga sa preia acest minister, nu a fost acceptata de presedintele Traian Basescu “pe baza unor diferende pe care le-au avut in guvernarea CDR”.

“A fost prima imixtiune neconstitutionala a lui Basescu, intr-un moment in care primul guvern inca nu ajunsese sa primeasca votul de investitura”, a afirmat ieri Uioreanu.

Posibila pastrare a ministrilor delegati

Surse liberale ne-au declarat ca este posibil ca premierul sa nu mai renunte la posturile de ministri delegati.

“Cel putin in ceea ce priveste ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, cel mai probabil acest post va fi pastrat dintr-o ratiune simpla: fiind un guvern minoritar, in relatia cu Parlamentul nu poti sa iti permiti sa fii reprezentat doar la nivelul unui secretar de stat”, ne-au precizat sursele citate. Postul este ocupat, in prezent, de Mihai Voicu. Pentru acest post, PNL Cluj l-a propus pe deputatul Horea Uioreanu.

“La Cluj, ramane componenta economica a Protocolului Aliantei”

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, a declarat ieri ca o eventuala denuntare a Protocolului Aliantei PNL-PD, dupa ce premierul a hotarat sa renunte la aportul guvernamental al democratilor, nu ar trebui sa se regaseasca la Cluj.

“In nici un caz, la Cluj, nu ne dorim denuntarea Protocolului Aliantei. Dealtfel, am si discutat despre acest lucru cu presedintele PD, Emil Boc”, ne-a declarat Nicoara. El a explicat ca la Cluj, care era considerat exemplul de functionare a Aliantei Dreptate si Adevar, “nu s-au resimtit disputele de la centru”.

“in cazul Clujului, dorim sa continuam colaborarea cu democratii. Aici nu a primat partea politica a protocolului, ci partea economica. impreuna cu primarul Emil Boc am demarat mai multe proiecte pe care le-am propus in campania electorala pentru clujeni si dorim sa le ducem la capat”, a precizat Nicoara.

Aceeasi pozitie a fost adoptata saptamana trecuta, in plina criza, de catre liderul PD, Emil Boc.

“Am purtat discutii pe acest subiect cu Marius Nicoara si am cazut de acord sa functioneze in continuare la Cluj. Am facut multe lucruri bune pentru clujeni si nu exista nici un motiv de destramare a aliantei dintre cele doua partide la Cluj”, declara, la acea vreme, Emil Boc.

in municipiu si in judete, Boc si Nicoara sunt implicati in mai multe proiecte mari, pentru care au cerut, de-a lungul timpului, ajutorul Executivului central si pentru care au fost folosite atat sume ale CJ, cat si ale Consiliului local Cluj-Napoca.

Printre aceste proiecte se afla constructia unui nou stadion, dezvoltarea aeroportului, viabilizarea terenului aferent Parcului tehnologic Tetarom III, unde va investi compania Nokia, precum si strategia de dezvoltarea metropolitana. in plus, cei doi au mai cerut Guvernului unele terenuri din municipiu si din judet care sunt in administrarea Ministerului Apararii Nationale.

Exclus de la guvernare, PD a sarbatorit Floriile

La indicatiile liderului lor, Emil Boc, democratii au refuzat sa faca orice comentarii privind decizia premierului Tariceanu.

Presedintele PD, Emil Boc, a invocat sarbatoarea Floriilor drept motiv pentru refuzul de a face declaratii politice. Atitudinea sa a fost insusita de toti reprezentantii de frunte ai PD.

“PD respecta marea sarbatoare crestina pe care romanii o traiesc astazi, sarbatoarea Floriilor.

Ne rezervam dreptul de a ne abtine de la orice declaratii politice, intr-o asemenea zi, ca urmare a deciziei primului ministru de a exclude Partidul Democrat din structura guvernamentala”, au fost singurele cuvinte transmise de Boc prin intermediul unui comunicat de presa, ca urmare a comunicatului premierului privind restructurarea guvernamentala.

ZIUA de Cluj a incercat sa afle opiniile altor lideri PD, precum si a democratilor clujeni care urmeaza a parasi Executivul, dar s-a izbit, fara exceptie, de... sarbatoarea Floriilor. “Nu comentez in nici un fel decizia primului ministru. Azi e sarbatoarea Floriilor si nu e cazul sa facem declaratii politice”, a fost singurul comentariu al presedintelui PD Cluj, deputatul Daniel Buda.

Nu stiu ce vor face in continuare

“Nu cred ca e un moment potrivit, acum, de Florii, sa discutam politica”, a spus si consilierul personal al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, clujeanul Rares Niculescu. El a fost la fel de zgarcit in declaratii si in privinta viitorului sau. “Voi pleca din functia pe care o ocup, ceea ce e firesc.

in continuare astept sfintele Paste, sa merg la biserica cu familia si astept un telefon de la dumneavoastra, saptamana viitoare, sa va spun ce voi face in continuare”, a declarat Niculescu. Dupa ce a invocat si el Floriile, cel de al doilea clujean, consilier al lui Blaga, Iuliu Pacurariu, a afirmat ca nu stie ce va face dupa ce va parasi functia de la minister.

“Nu pot sa va spun ce voi face, pentru ca nu m-am gandit, in clipa de fata, la asta”, a afirmat Pacurariu. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei, dar el declarase, in urma cu cateva zile, pentru ZIUA de Cluj, ca se va intoarce la catedra, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

impreuna cu Hardau, va parasi Ministerul si echipa de clujeni pe care acesta i-o luase cu el la Bucuresti. De asemenea, va pleca din Guvern si secretarul de stat la Ministerul Transporturilor, Toni Dascalu. Nici el nu a putut fi contactat ieri.

Directorul OJPC demisioneaza

Daca la inceputul saptamanii trecute, conducerea PD le ceruse democratilor din Guvern, indiferent de functia ocupata, sa isi redacteze demisiile in alb, prevazand decizia de ieri a premierului, nu acelasi mesaj a fost transmis si reprezentantilor PD din fruntea institutiilor deconcentrate.

in cazul directorului Autoritatii de Sanatate Publica, Cluj, Florin Stamatian, scuza cu Floriile a fost cat se poate de obiectiva, acesta fiind prins de catre ZIUA de Cluj in plina sarbatoare onomastica. “Acum sunt intre doua pahare de vin alb foarte bun si nu stiu ce voi face, discutam de maine incolo”, a declarat Stamatian. “Sunt om de cuvant, luni imi voi depune demisia.

Sigur, vom discuta maine intre noi, dar demisia mea ramane ferma”, a declarat directorul Oficiului Judetean al Protectiei Consumatorilor Mircea Avram. Amintim ca acesta precizase, in urma cu cateva zile, pentru ZIUA de Cluj ca, in cazul in care PD va iesi de la guvernare, nu va astepta sa fie schimbat din functie, ci va demisiona. „Asa mi se pare firesc”, a spus Avram.

Zlatior tine de functie chiar impotriva partidului

La polul opus, se situeaza inspectorul general de la Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Titiana Zlatior, care, la randul sau, ramane ferma in decizia de a nu renunta la functie. “Nu sunt in situatia de a demisiona. Am un plan managerial pe care am promis sa-l duc la capat”, a declarat Zlatior, prevalandu-se de statutul de functionar public.

“Viitorul ministru va trebui sa exercite presiuni mari asupra sistemului, pentru a ne face sa plecam”, a adaugat Zlatior. Mai mult, ea nu pare dispusa sa cedeze nici in fata unei eventuale solicitari din partea PD-ului de a renunta la functie.

“Partidul poate sa ceara demisia celor numiti politic, cei din aparatul guvernamental, eu n-am fost numita politic, eu am dat concurs pentru acest post”, a afirmat Zlatior. “Deocamdata n-am primit nici un semnal de la partid”, s-a limitat sa comenteze directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate, Mircea Morosan.

Acesta precizase anterior ca va pleca din functie doar daca i-o va cere partidul. Ceilalti democrati aflati in fruntea unor institutii deconcentrate sunt: Alexandru Duma, director al Directiei Sanitar-Veterinare, Ion Pantelimon, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri, si Ioan Morar, directorul Directiei Silvice Cluj. Nici unul dintre ei nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Guvernul Tariceanu, la mana PSD

Premierul Tariceanu isi va juca miercuri functia de prim-ministru. Un vot negativ al Parlamentului pentru noul Cabinet va echivala cu un vot de cenzura, care va impune demisia premierului. Supravietuirea lui Tariceanu in fruntea Executivului depinde de voturile PSD.

Pentru a obtine investitura, noul Guvern propus de Tariceanu are nevoie de jumatate plus unul din voturile tuturor parlamentarilor, adica 235 de voturi. in acest moment, PNL, UDMR si grupul minoritatilor nationale (care, de regula, voteaza alaturi de UDMR) aduna 123 de voturi.

Liderii PD au declarat transant ca democratii nu vor sustine nici un guvern din care nu fac parte, mai mult, au precizat, zilele trecute, ca nu vor participa la votul de investitura a noului Guvern, daca vor fi exclusi din acesta. Ieri, conservatorii au anuntat ca nu vor sustine un guvern din care face parte si UDMR. PRM adopta aceeasi pozitie.

“Maine vom discuta si vom stabili, dar propunerea mea va fi sa sustinem Guvernul”, a declarat, la randul sau, deputatul independent Mircia Giurgiu, provenit din BNS.

Il vor vota, dar nu-l vor lasa sa traiasca prea mult

In conditiile in care este mai greu de anticipat modul in care va vota fiecare parlamentar independent, pentru a putea trece, sigur, de votul Parlamentului, noul Cabinet Tariceanu va avea nevoie de 112 din cele 150 de voturi ale social-democratilor.

“Noi nu sustinem nici un guvern si nu sustinem nici un program de guvernare. Votul pe care s-ar putea sa-l dam miercuri va fi un vot pentru depasirea unei situatii de criza, pentru ca altfel nu vom fi capabili sa absorbim nimic din fondurile europene in acest an”, a declarat vicepresedintele PSD, senatorul Vasile Dincu. El a subliniat ca PSD-ul nu va sustine nici PD-ul, nici PNL-ul.

“Vreau sa dezmint toate speculatiile facute in ultima vreme, nu sustinem nici unul dintre partidele fostei Aliante DA, vom vota doar lucrurile care vor tine de post-aderare”, a anuntat Dincu limitele intre care viitorul Guvern se va bucura de sustinerea parlamentara a PSD. El este de parere, totusi, ca, in cazul investirii, noul guvern va avea viata scurta.

“Va fi greu sa reziste cu reprezentare de 20% in Parlament, o motiune de cenzura e inevitabila. Doar o minune, sa lucreze fantastic Guvernul si sa intram in perioada preelectorala, cand nu se mai pot face anticipate, ii poate scapa de asta”, a spus Dincu. Cu toate acestea, el considera ca o motiune de cenzura ar fi inoportuna in acest moment.

“Acum n-ar fi buna, tinand cont de situatia in care se afla Romania. Noi n-am intrat pe un pod de flori in UE, am intrat intr-o competitie acerba pentru Fondurile Europene”, a spus Dincu. El a precizat ca social-democratii vor lua decizia finala astazi, in sedinta Comitetului Executiv National.

Dincu a spus ca e putin probabil ca PSD sa lase la latitudinea fiecarui parlamentar sa voteze cum doreste. “Numai in cazul in care s-ar veni cu o structura de guvern care sa nu tina cont deloc de interesele populatiei am putea lua o asemenea decizie. Dar nu cred ca Tariceanu nu va tine cont de asta si dorim sa mergem pe o solutie unitara”, a declarat Dincu.

Anti - anticipate

“Unii dintre politicieni va vor propune cu siguranta solutia anticipatelor. Ca si acum doi ani, anticipatele ar fi fost o solutie pentru unu-doi politicieni si un dezastru pentru Romania. Daca am avea anticipate, Romania isi va pierde o mare parte din forta necesara pentru a-si sustine si promova interesele in Europa”, a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

PSD nu accepta functii in schimbul votului

“E o hotarare pe care am luat-o deja: nu participam in nici un fel la guvernare. Nu vom lua nici o functie nicaieri, nici in Guvern, nici in teritoriu si nu vom semna nici un protocol de sustinere cu vreun partid” - Vasile Dincu

PSD a inviat! Adevarat?

Calin Popescu-Tariceanu introduce brutal o dubla sarbatoare in calendarul politic liberal: invierea PSD, in duminica Floriilor, si tradarea partenerilor de Alianta prin excluderea PD din Guvern.

Trezindu-l din coma profunda prescrisa de electorat in 2004, Tariceanu cheama PSD, partid finantat aparent nefiresc in campanie de Dinu Patriciu, sa tina pe bratele sale din Parlament noul guvern PNL-UDMR.

Un vot social-democrat acordat unui guvern liberal sfideaza logica politica elementara, insa PNL si PSD au inclus in doctrina lor un limbaj comun: dosar, coruptie, justitie, Macovei, reforma, pericol, PD=Basescu, pericol maxim. Cand se intalnesc la Parchet sau pe culoarele afacerilor subterane, PNL si PSD isi descopera nebanuite potriviri de caracter.

Mosit de oligarhia transpartinica, noul guvern se naste din tata petrolist si mama condamnata pentru furt de tara. Proiectat sa aduca “un suflu nou”, noul guvern este condamnat sa respire artificial prin tuburile PSD.

Fiecare proiect de lege, ordonanta sau gest guvernamental va depinde in mod fatal de bunavointa opozitiei, de combinatorica de tip Hrebenciuc, de voturi tocmite la sange. Daca liberalii lui Tariceanu au reusit sa-si negocieze cu succes sustinerea parlamentara, asta inseamna ca adversarii lor au primit ceva la schimb.

Or, de ce au nevoie acum cel mai mult? Ce le lipseste lor in desertul opozitiei? Linistea in afaceri si siguranta ca vor prinde liberi ziua de maine. Pentru Nastase, Mitrea, Iliescu si o armata de fosti si viitori baroni locali, cosmarul interviurilor la Parchet a inlocuit obsesia puterii.

Pentru ei si alti frati de suferinta din PNL, Basescu si Macovei reprezinta garantia nesigurantiei, riscul etern, promisiunea unui somn iepuresc in Parlament, afaceri rascolite aiurea de procurori, zdranganit de catuse si distrugerea unui sistem de succes bazat pe coruperea justitiei. De acum insa, Patrulaterul Negru a iesit la suprafata din tenebrele Parlamentului.

De acum, PNL, PSD, PC vor guverna impreuna la lumina zilei, iar cand va fi cazul, PRM le va intinde, ca si pana acum, o mana de ajutor. Un adevar simplu, impachetat de finkelsteinii din jurul lui Tariceanu intr-un discurs cu miere pentru alegatori si otravuri pentru Basescu.

Si totusi, daca totul mergea bine, chiar foarte bine, de ce are nevoie Tariceanu de tot ce a fost si este mai rau in trecutul politic al acestei tari? Asta, finkelsteinii nu mai explica.

Pana la urma, s-a intamplat ceea ce trebuia. S-au despartit apele. Ce urmeaza, putem banui. PD va trece in opozitie si va creste, iar viitorul sau poate fi imaginat intr-o formula alaturi de PLD-ul lui Stolojan. Liberalii, la randul lor, vor contraataca, incercand sa transfere tot raul reprezentat in trecut de PSD, cu baroni, coruptie si afaceri negre, asupra celor din PD.

Lupta se va duce si impotriva pozitiilor de putere ocupate de pedisti in administratia locala, urmand sa fie decapitati unul cate unul. Va incepe o noua dosariada si o noua lupta anticoruptie cu protagonisti din partidul lui Boc. Liberalii vor avea nevoie de o justitie perfect docila, imblanzita si controlabila.

Pentru asta, vor trebui sa stopeze insa curateania inceputa de Monica Macovei si sa dea inapoi ceasul reformelor. Marele test pe care il vor avea de trecut liberalii va fi gasirea unui ministru al Justitiei. Un ministru politic, recrutat din PNL, ar ridica mari probleme la Bruxelles, dar ar raspunde unor nevoi imediate.

Un tehnocrat rupt total de viata de partid n-ar fi atat de eficient si ar raspunde mai greu la comenzi. insa orice ar face, tot prost iese. Macovei era identificata la Bruxelles cu vointa de reforma si cu eficienta. Or, renuntand la ea, liberalii dau semnalul abandonarii reformelor in justitie.

In ceea ce priveste PNL, ar putea sa apara primele conflicte interne majore generate de impartirea noilor pozitii din Guvern si Calin Popescu-Tariceanu ar putea fi din nou contestat in interiorul partidului. Nucleul dur din PNL, format din Norica Nicolai, Ludovic Orban, Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, vor cere totul sau nimic pentru ei sau pentru oamenii lor.

Jucata prost, cartea puterii totale ar putea insemna grabirea unui sfarsit la care liberalii s-au condamnat singuri ridicandu-se in fruntea unui Guvern pe umerii PSD.

P.S. Tariceanu a neglijat un amanunt: alegerile pentru Parlamentul European s-au amanat, nu s-au anulat, iar pana la urmatoarele alegeri interne a mai ramas un an. Daca mizeaza pe obedienta presei guvernamentale si pe butoanele puterii totale, se cam pripeste. Au mai incercat si altii.