Muzeul Ceasului din Ploiesti este singurul din tara de acest fel si printre putinele existente in Europa. Muzeul a fost infiintat in 1963 datorita profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti si adusa ulterior in imobilul in care se gaseste si astazi.

Cladirea muzeului, ridicata la sfarsitul secolului XIX, intr-un stil puternic marcat de influente neogotice, a apartinut initial politicianului conservator Luca Elefterescu. Muzeul prezinta evolutia mijloacelor de masurare a timpului, de la primele ceasuri: cadrane solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau nisip, pana la ceasornicele mecanice „antice” sau moderne.

In colectia expusa la muzeu nu exista insa numai ceasuri, ci si piese de mobilier sau automate muzicale, dintre care unele cuprind si ceasuri in constructia lor. In momentul de fata patrimoniul detine 2000 de piese, dintre care 500 sunt expuse in muzeu, dar care risca sa se degradeze din cauza lipsei de fonduri pentur intretinerea lor.

"Majoritatea ar putea fi in stare de functionare daca nu am depinde de intretinerea lor zilnica. Vom incheia in curand un contract cu un service specialist pentru a le reconditiona si ingriji saptamanal. Majoritatea pieselor de la sfarsitul secolului XIX - inceputul sec. XX merg si acum”, ne-a declarat Elisabeta Savu, sef de sectie Muzeul Ceasului.

In primele trei luni ale acestui an, angajatii muzeului se lauda cu un numar de 4000 de vizitatori, care au platit intre 1,5 si 4 lei pentru un bilet de intrare.

Cel mai vechi ceas

Printre cele mai vechi piese din colectie se numara pendulele tip tabernacol si cele Renaissance, realizate in bronz aurit, gravate sau taiate, uneori cu cadrane emailate. Cel mai vechi ceas este unul de masa si dateaza din 1544. Acesta a fost creat in Olanda de catre Iacob Acustodia, artistul gravandu-si initialele pe el.

Un altul, atestat anului 1562 a fost creat in Ausburg, Germania de Jeremia Metzker si este prevazut cu cadrane astronomice, iar cel mai vechi ceas de buzunar dateaza din 1652, a fost creat in Linz, Austria de catre Philipp Jakob si face parte din celebra colectie achizitionata de muzeu in 1960 de la Sebi Sebastian.

Cel mai scump

Printre cele mai scumpe ceasuri din muzeu se incadreaza cele din colectia de buzunar, a caror valoare echivaleaza cu patrimoniul altor muzee de gen din Europa.

Majoritatea sunt facute din aur, platina, pietre pretioase sau semi-pretioase, cum sunt cele ale lui Carol I (ceasul de buzunar din aur incrustat cu 156 de diamante), ale Tarului Alexandru al II-lea, ale Marelui Duce Nicolae sau ale poetului Vasile Alecsandri.