Aici puteti accesa un comunicat de presa(1) dat publicitatii azi de 9 ONG-uri inainte de Adunarea Generala a Actionarilor Newmont de maine. Puteti de asemenea accesa (2) o descriere a problemelor pe care operatiunile Newmont le cauzeaza comunitatilor locale din Peru, Ghana, Indonezia, Statele Unite si Romania.

Cele noua ONG-uri sunt Alburnus Maior - EARTHWORKS - FIAN-Ghana - GRUFIDES - JATAM - Oxfam America - WACAM - WALHI - WSDP, care sunt fie organizatii ale comunitatii locale direct afectate de operatiunile miniere ale Newmont, fie ONG-uri de mediu care activeaza pe probleme de minerit sau legate de acest domeniu.

Alburnus Maior este o organizatie locala cu sediul in Rosia Montana. A fost infiintata in anul 2000 de localnici care se opun minei de aur la suprafata pe baza de cianuri propuse de Gabriel Resources. Opozitia lor are la baza considerente sociale, de mediu, economice si culturale.

Newmont este unul dintre cei mai mari si mai controversati producatori de aur din lume, detinand actiuni in compania Gabriel Resources incepand cu anul 2004. In martie 2007 Newmont a participat cu 4,078,125 USD la o oferta publica de actiuni a Gabriel si astfel si-a marit participatia la 20%.

In acest an Newmont isi va organiza AGA in localitatea Delavare, pentru a evita protestele ONG-urilor din orasul Denver, locatia traditionala a companiei si unde de obicei isi organizeaza adunarile generale.

(1) www.rosiamontana.ro/doc/newmont_pr.doc

(2) www.rosiamontana.ro/doc/newmont_backgrounder.doc