Unele primarii din judetul Cluj, de pe tronsonul Cluj Napoca-Turda, au semnat primele contracte pentru instalarea sistemului de supraveghere video a circulatiei. Contractul de asociere dintre Primaria din Feleac si Codec SRL prevede ca 49% din valoarea amenzilor rutiere va intra in contul societatii private.

Clauzele sunt confidentiale, ceea ce, potrivit specialistilor in achizitii publice, ar fi ilegal. Aceiasi specialisti sustin ca trebuia organizata o licitatie.

In acest moment, primariile aflate pe ruta Cluj-Napoca - Turda, unde urmeaza sa fie montate camerele video, au semnat contracte individuale cu societatea Codec. Contractele au fost aprobate prin hotarari de Consiliu Local dupa ce toti primarii localitatilor au fost convocati la Consiliul Judetean.

“Toti primarii au participat la o sedinta unde ne-au prezentat societatea Codec, care urmeaza sa instaleze camerele video”, ne-a declarat Emil Dardai, directorul tehnic al Primariei Turda. Pe de alta parte, viceprimarul localitatii Feleacu sustine ca procedura de atribuire a contractului pentru supravegherea video este incorecta: “Este o ilegalitate.

Conform legislatiei trebuia organizata o licitatie”, a declarat Nicolae Balea.

Contracte secrete

Primaria Feleacu a incheiat in februarie 2007, la scurt timp dupa parafarea afacerii la nivel de Consiliu Judetean, contractul de asociere cu societatea Codec. in contract se stipuleaza ca “din sumele incasate, Primaria va vira un procent de 49% furnizorului intr-un cont indicat de acesta”.

In contract se mai specifica, la punctul 4, o clauza de confidentialitate care contravine, potrivit specialistilor in achizitii publice, Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.

Ordonanta adoptata in aprilie 2006 prevede ca nu se pot introduce clauze de confidentialitate in contractele de achizitii decat daca informatiile din dosarul achizitiei “sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala, potrivit legii”. “in primul rand, conform Ordonantei nr. 34, acest contract nu putea fi incheiat cu clauza de confidentialitate.

Nu se poate prevedea prin aceasta clauza ca toate datele sa fie confidentiale. Legea admite doar ca unele informatii ce tin de proprietatea intelectuala sa fie confidentiale, dar nici intr-un caz tot contractul”, a declarat expertul Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice din Romania.

El mai spune ca “este vorba de un serviciu public pentru care trebuie respectata procedura prevazuta in Legea achizitiilor publice”.

Lobby pentru Codec

Afacerea “amenzi private” s-a realizat in doi pasi. Primul pas s-a facut in 20 februarie 2007, cand seful Inspectoratului de Politie Cluj, Ioan Pacurar, a anuntat semnarea unui protocol intre Inspectorat, Consiliul Judetean si firma Codec.

Protocolul nu prevedea cat la suta din amenzi va trece in contul firmei Codec, insa fostul adjunct al Politiei, Marcel Bontidean, avansa atunci cifra de 30%.

“Protocolul de colaborare”, cum se numeste documentul incheiat de Consiliul Judetean, nu prevede explicit ca primariile vor incheia contracte cu Codec, doar convine asupra faptului ca va fi realizat un sistem de supraveghere si stabileste conditiile generale ale parteneriatului.

“Trebuia facuta o licitatie”

Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sustin ca protocolul nu are valabilitate. “Se pot incheia parteneriate intre mai multe institutii publice, dar in acest caz trebuia facuta o licitatie. Nu se pot incheia contracte in baza unui astfel de protocol.

Este o incalcare a Legii achizitiilor publice”, a declarat Codrin Vulcu, purtatorul de cuvant al ANRMAP. Vulcu a mentionat ca prin acest gen de protocoale se incearca eludarea licitatiilor. Ulterior discutiei cu reporterii ZIUA de Cluj, purtatorul de cuvant al ANRMAP a spus ca protocolul pentru sistemul de monitorizare video este analizat de specialistii agentiei.

“Conform legii, autoritatea responsabila poate fi amendata cu suma maxima de 10.000 lei si obligata sa respecte legislatia”, a declarat acesta.

In luna februarie, secretarul de stat pentru reforma in administratie publica a admis, pentru ZIUA de Cluj, ca “prin protocol, primariile nu sunt chiar obligate sa semneze cu firma respectiva, dar este, intr-adevar, o optiune limitata”.

Consiliul Judetean, simplu intermediar

“S-a organizat mai de mult o licitatie castigata de o firma din Bucuresti. in sase luni urma sa amplaseze camere, dar nu s-au mai tinut de cuvant. intre timp au murit peste 20 de oameni printre care si cei doi fii ai fostului prefect Soporan. Este bine ca se face acest sistem”, ne-a declarat presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.

“Societatea care amplaseaza acum camere a venit dupa ce a cazut afacerea cu cei din Bucuresti. Noi am intermediat o intalnire intre aceasta firma si beneficiari”, mai sustine acesta.

Cat despre faptul ca primariile au incheiat contracte cu clauze de confidentialitate, acesta a mentionat ca institutia pe care o conduce nu s-a mai implicat dupa intermedierea intalnirii dintre primarii si aceasta societate. “in cazul in care primariile vor fi amendate, eu le voi sprijini, deoarece este un lucru bun.

Un astfel de sistem costa 2-3 milioane de euro, nici o primarie nu are acesti bani. Nu prea exista piata in acest domeniu. Noi suntem bucurosi ca a venit cineva cu o astfel de oferta”, a completat Nicoara.

47 de milioane de euro fara licitatie la Giurgiu

Intr-un reportaj difuzat de Realitatea TV, reporterii canalului de stiri au dezvaluit faptul ca administratia locala din Giurgiu a atribuit fara licitatie contractul de monitorizare video. Astfel, 70% din valoarea amenzilor de circulatie platite intra in conturile unei firme din localitate, timp de 10 ani.

Conform datelor oferite de Politia Rutiera, in ultimele patru luni, in Giurgiu s-au aplicat 7500 de amenzi de circulatie. Aproximativ 30% dintre ele au fost achitate pe loc: 59.000 de lei. Un calcul simplu arata ca firma va incasa in zece ani peste 47 de milioane de euro.

O afacere de milioane de euro

Societatea clujeana Codec urmeaza sa primeasca 49% din amenzile incasate. Seful Politie Rutiere a declarat ca nu exista o statistica a numarului de amenzi incasate pe tronsonul de drum Cluj-Napoca - Turda. “Avem o statistica pe DN 1 Turda - Cluj - Huedin pentru trei luni.

Astfel, din cele 4.937 de amenzi inregistrate pe toate drumurile nationale din judet, 60% au fost inregistrate pe acest tronson”, a declarat Alexandru Muresan, seful Politiei Rutiere.

El a mentionat ca, dupa ce camerele vor fi montate pe tronsonul Cluj-Napoca - Turda, urmeaza si tronsonul Cluj-Napoca - Huedin. Urmand calculul simplu realizat de reporterii Realitatea TV, numai pe tronsonul Turda - Cluj - Huedin ar urma sa se incaseze in trei ani peste doua milioane de lei.

Cu toate acestea, suma este relativa deoarece camerele video inregistreaza non-stop, fata de echipajele de politie, care nu sunt prezente permanent pe sosele.