“Crima de la metrou” a socat intreaga Italie. Romanca Doina Matei a omorat-o cu o umbrela pe Vanessa Russo. “Nu am vrut s-o omor. A fost un accident", a declarat Doina. Procurorii italieni sunt, insa de alta parere: este vorba de omor voluntar. Doina Matei are 21 de ani si este romanca din Ploiesti.

Vecinii sai nu aveau o parere prea buna despre ea, insa le e greu sa creada ca Doina ar fi capabila de crima.

Doina Matei locuia in Ploiesti alaturi de baietelul sau de 5 ani si de sora ei, intr-o garsoniera din strada Fratiei. Casa au cumparat-o in ianuarie 2006 si nu au acumulat niciodata datorii la intretinere. Erau chiar apreciate de administratia blocului.

In urma cu 9 luni, Doina Matei si sora ei au depus o cerere la administratie pentru a fi scoase de la intretinere, spunand ca Doina pleaca din tara, iar sora ei va locui la tara, in Mihailestii de Buzau, alaturi de nepotelul sau. Vecinii au aflat de la televizor ce a facut Doina in Italia. O apreciaza pe femeie ca fiind "o pramatie, o panarama de fata”.

Oamenii spun ca pe vremea cand locuia la Ploiesti ea era vizitata de multi barbati, unii dintre ei parasind locuinta pe... geam. Pe strada, insa, tanara avea apucaturi de prostituata. Banuisera ca tot pentru prostitutie plecase in Italia, dar nimeni nu se gandea ca este capabila sa comita o crima.

In timpul interogatoriului, Doina Matei si-a sustinut cu lacrimi in ochi nevinovatia. Prima pagina a ziarelor din intreaga Italie prezinta pe larg declaratiile Doinei Matei, care spune ca a incercat doar sa se apere. Victima - Vanessa Russo si cele doua prostituate s-au luat la cearta in metroul din Roma pentru locul pe care il ocupa italianca.

Cealalta prostituata, care este minora si al carei nume nu a fost dat publicitatii, sustine ca nu are deloc de-a face cu oribila crima. Inregistrarea video de la metrou, precum si declaratiile martorilor i-au facut pe procurori sa declare: "A fost vorba de o reactie voluntara a unei persoane instabile care a actionat cu forta dupa cum rezulta in urma autopsiei".

Intreaga Italie este in stare de soc. Cele doua femei urmeaza sa apara in fata instantei pentru verdictul final in acest caz. Diana Matei risca inchisoare pe viata pentru omor.

Funeraliile Vanessei Russo s-au desfasurat miercuri, incepand cu ora locala 11.00 (12.00 ora Romaniei), la Roma, unde primarul orasului a declarat zi de doliu in memoria victimei unei crime care a provocat o puternica reactie in Peninsula.

Prefectul regiunii Lazio, Piero Marrazzo, a fost intampinat cu proteste la sosirea in zona participantii la funeralii strigand: "Rusine", "ucigasilor, "ati omorat o fata de 23 de ani" sau "iata serviciile pe care ni le asigurati !" Cateva persoane au inceput sa acuze imigrantii in general si pe cei romani in special ca "nu platesc (taxe), fac pe stapanii, iar statul le ia apararea", in aplauzele altor participanti la inmormantare.

Cladirile din cartierul unde locuia Vanessa Russo si unde s-a desfasurat slujba religioasa erau impodobite cu panglici albe, pe care scria: "Adio, Vanessa, victima nevinovata a unei barbarii care nu ne apartine. Vei ramane mereu in inimile noastre".