Preotii Vasile si Eduard Toader (tata si fiu) sunt unii dintre vechii contestatari ai episcopului Ramnicului PS Gherasim. Prin intermediul unor ziaristi prieteni cei doi l-au acuzat public pe inaltul prelat de cate si mai cate. Printre altele au spus ca PS Gherasim intentioneaza sa vanda un teren al Episcopiei de la marginea Ramnicului unor firme care doresc sa construiasca un minicartier.

Aceasta vanzare, daca s-ar face, ar aduce o suma importanta Episcopiei care ar avea finantele necesare restaurarilor unor manastiri din Valcea dar ar fi benefica si populatiei care ar putea beneficia de noi locuinte, pe piata valceana criza de locuinte fiind insemnata in ciuda ritmului crescut de construire a noi blocuri si case.

Se vede insa treaba ca si in randul preotimii este valabila zicala „Hotul striga hotii!” (fara a acuza pe cineva de ceva - n.r.)

Popa muta terenul bisericii in curtea sa

In 26 ianuarie 2000, la biroul notarilor publici asociati Pop Vasile si Pop Liviu, s-a incheiat actul de donatie cu nr. 154. Prin acest act Toader Vasile, in calitate de preot paroh al Parohiei Jiblea Veche semna actul de donare a unui teren arabil in suprafata de 5964,01 mp, situat in orasul Calimanesti- Pausa, punctul Gura Vaii.

Dar cui credeti ca dona terenul respectiv preotul Toader ? Pai, incredibil, cetateanului Vasile Toader. Acest om a plati 15.000 lei vechi timbru judiciar si un onorariu notarial de 400.000 lei vechi si a intrat in posesia a aproape 6000 de metri de teren in Calimanesti.

A luat cu alte cuvinte terenul bisericii semnand ca este de acord cu donarea si l-a trecut in proprietatea sa semnand ca este de acord cu donatia. Tot in luna ianuarie dar peste cinci ani, in 12 ianuarie 2005, preotul Toader vindea din acest teren aproape 1000 de mp. In actul notarial de atunci scrie ca a primit 19 milioane de lei vechi.

Poate a primit doar aceasta suma dar poate a primit una mai mare iar la notariat a fost declarata una mai mica pentru a evita taxele mari. In orice caz afacerea preotului Toader nu este deloc una ortodoxa. In aceiasi fatidica zi de 26 ianuarie 2000 parohia Jiblea Veche mai pierdea un teren arabil de 2031,25 mp de teren arabil situat in orasul Calimanesti- Pausa, punctul Duvesti.

Preotul Vasile Toader semna cu nonsalanta actul de autentificare nr. 153 prin care dona acest teren.... fiului sau Eduard Leonardo Toader. Pe acest teren Toaderii au platit 153 de mii lei vechi actul notarial si un timbru judiciar de 15 mii lei. O bagatela.

Incurajat de aceste afaceri popa Toader recidiveaza si in 2005, pe 1 aprilie ( ce pacaleala a tras omul acesta enoriasilor sai) isi mai face un cadou donandu-si inca un teren, in suprafata de 7.690,89 mp, teren cu pasune, arabil si fanete situat in intravilanul orasului Calimanesti, sat Pausa. Toader Vasile semneaza la donator in numele parohiei si la donatar in nume propriu.

Tranzactia a fost perfectata la biroul notarului Dumitru Gresoiu din orasul Brezoi contra unui onorariu de 800.000 lei vechi si a unei taxe de timbru de 300.000 lei vechi.

Mii de euro din afaceri imobiliare

Fara a anunta enoriasii si fara a avea aprobarea superiorilor sai preotul paroh Toader Vasile a instrainat terenuri din parohia sa nu numai prin aceste acte de donatie, urmate unele apoi de vanzarea terenurilor pe care pusese mana cu japca ci si direct prin vanzarea lor.

In luna august a anului 2005 Parohia Jiblea Veche reprezentata de Toader Vasile a vandut cetateanului Adriana Florenta Truta, domiciliata in judetul Valcea, un teren in suprafata de 1.632,92 mp de teren pasune situat in intravilanul orasului Calimanesti , sat Pausa. Pe acest teren Toader Vasile a luat, in numele parohiei, 21.000 euro la un curs valutar de 35.389 lei.

Ce a facut preotul cu acesti bani nu am putu inca afla. Ancheta jurnalistica pe care am demarat-o inca de acum doua luni continua. Vom afla exact toate suprafetele instrainate precum si cumparatorii lor. Unii poate au fost de buna credinta altii stiau ca pun mana pe terenuri bisericesti care de fapt nu ar putea fi instrainate de preotul Toader.

Toate documentele pe care le-am putut obtine au fost multiplicate si inaintate atat conducerii Episcopiei Ramnicului cat si patriarhului Teoctist. Din mai multe surse am aflat ca si alti preoti parohi valceni incearca sa urmeze exemplul negativ al colegului lor Toader.

Daca „ molima” se extinde in tara nu este exclus ca in cativa ani biserica ortodoxa sa fie deposedata de cea mai mare parte a terenurilor sale prin acte de donatie sau de vanzare. Un preot este in mod normal un administrator al bunurilor parohiei. Un om care incearca sa construiasca ceva pentru parohie, sa inmulteasca bunurile ei nu sa le jecmaneasca si sa si le insuseasca.

Pentru ca oamenii trebuie sa afle adevarul acest articol insotit de documentele ce au stat la baza redactarii sale au fost inaintate si primarului Ilie Amuzan precum si consiliului local din orasul Calimanesti.

N.R.: Am incercat sa-i contactam si pe preotii Toader pentru a avea un punct de vedere si din partea acestora. Din pacate nu au fost de gasit, atunci cand am fost noi in Calimanesti. Asteptam din partea fetelor bisericesti un punct de vedere in legatura cu aceste fapte evidente.