Corpul de scafandri de la Centrul de Scafandri din Constanta este pregatit sa intervina in mai multe situatii, printre care si in cazul calamitatilor naturale. O astfel de interventie a avut loc si in timpul inundatiilor de acum doi ani, cand au fost salvati mai multi copii. Chiar si pe timp de pace scafandrii militari nu stau degeaba.

In ceea ce priveste dotarile scafandrilor constanteni, odata cu intrarea Romaniei in NATO, si a obligatiilor pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca ca membru al aliantei, Centrul de Scafandrii a intrat intr-un program de dotare si modernizare, care i-a permis sa achizitioneze echipamentele necesare.

"Printre actiunile pe care le desfasuram pe timp de pace se numara si controlul operei vii, adica partea scufundata a unei nave, a navelor militare romanesti si straine.

Acest control are doua scopuri, unul de supraveghere tehnica, prin care sunt verificate in primul rand elementele sistemului de propulsie, dar si nivelul depunerilor de scoica, pentru ca respectivii comandanti de nave sa stie din timp sa solicite andocarea (n.r. intrarea navei in doc pentru reparare)”, a declarat seful de stat major, capitan comandor Catalin Fleseriu.

Un al doilea scop al controlului partii scufundate a navelor militare este pentru a preveni un potential risc al actiunilor teroriste, cum ar fi montarea unui dispozitiv exploziv. „Putem executa controlul, la ordin, si a altor structuri scufundate, cum ar fi platformele de foraj si extractie, sau alte instalatii portuare”, a mai declarat cpt. cdor. Fleseriu.

O alta atributie a scafandrilor militari este si cautarea si salvarea pe mare, acestia putand interveni in cazul unor naufragii, pentru gasirea supravietuitorilor, si recuperarea trupurilor victimelor din mare. Exista si un grup de scafandri fluviali, care executa operatiuni similare pe rauri si fluvii.

De altfel, nu putine au fost cazurile in care acestia au trebuit sa intervina pentru a cauta trupurile unor persoane care s-au inecat si au fost duse de curenti.

"O alta misiune pe care o avem este si controlul la instalatiile hidrotehnice, cum ar fi barajele, dat fiind ca nu mai exista nici o firma specializata care sa aiba posibilitatea de a face scufundari la mare adancime”, sustine seful de stat major Catalin Fleseriu.

Scafandrii militari participa si la misiuni de sprijinire a populatiei civile in caz de calamitate, cum ar fi cutremurele, incendiile de mari proportii sau inundatiile. „Chiar in urma cu doi ani, in timpul inundatiilor, scafandrii nostri au intervenit pentru salvarea unor copii din Costinesti, care se urcasera pe acoperisul gradinitei pentru a scapa de ape”, povesteste cpt. cdor.Fleseriu.

Pe timp de razboi sau in situatii de criza, misiunea scafandrilor militari este de a apara portul impotriva diversiunilor sub apa, prin executarea unui control periodic. De la intrarea Romaniei in Alianta Nord Atlantica (NATO), in anul 2004, Centrul de Scafandri a intrat intr-un program de dotare si modernizare, program care va continua pana in anul 2010.

"Avantajul nostru a fost ca odata cu intrarea in NATO, datorita responsabilitatilor pe care si le-a asumat Romania, cum ar fi fortele militare care trebuie puse la dispozitia NATO pentru misiuni militare, precum si misiunile din cadrul efortului international impotriva terorismului, la aceste actiuni fortele navale participand cu doua detasamente de scafandri, am avut sansa de a intra in acest program de dotare”, a afirmat cpt. cdor. Fleseriu.

Astfel, cu ajutorul Statului Major al Fortelor Navale si al Ministerului Apararii Nationale, s-au achizitionat mai multe echipamente de scufundari si tehnica moderne, cum ar fi detectoare de metal subacvatice, roboti pentru filmari sub apa sau GPS-uri portabile.

In ceea ce priveste testarea viitorilor scafandri, dar si antrenarea scafandrilor de mare adancime, Centrul de Scafandri dispune de un laborator hiperbar. Laboratorul a fost achizitionat de la o firma franceza in anul 1976, si datorita echipei de tehnicieni ai unitatii militare este in stare buna de functionare si in prezent.