Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza a pus, ieri, piatra de temelie a manastirii de maici "Inaltarea Domnului", care se va construi pe un deal din Vestem. Cele patru maicute au primit o donatie in valoare de 50.000 de lei de la primarul comunei Selimbar.

Satul Vestem, cunoscut mai mult din cauza accidentele de circulatie de pe DN 1, va fi cautat de credinciosi, in curind, pentru prima manastire ridicata in zona, manastirea de maici „Inaltarea Domnului". Aproape o suta de sibieni au participat, aseara, la o slujba deosebita, oficiata de un sobor preotesc condus chiar de mitropolitul Ardealului.

Copiii, imbracati in port popular, au asistat la slujba de sfintire a locului unde se va construi manastirea. Alegerea locatiei a fost facuta la insistentele purtatorului de cuvint al Mitropoliei, preotul Catalin Dumitrean. El a reusit sa il convinga pe mitropolit ca noua manastire sa se cladeasca la Vestem, locul de unde provin stramosii sai.

Un loc pentru suflet

Pentru inceput, aici se vor ruga patru maici, a anuntat maica stareta, Epiharia. Lacasul de cult se va zidi cu sprijinul Bisericii Ortodoxe, al localnicilor, care au cedat terenurile de pe deal, dar si cu sprijinul financiar al primarului Selimbarului, Daniel Maricuta, care ofera materiale de constructii in valoare de 50.000 de lei.

"La Vestem exista o biserica, insa acum ne bucuram sa avem si aceasta manastire de maici", a motivat, chiar la sfintire, edilul comunei. Noua manastire se va construi pe culmea unui deal, la adapostul unei paduri. Drumul de acces la manastire este deja batatorit de satenii din Vestem.

Mare sarbatoare crestina

Credinciosii sibieni s-au rugat, ieri, in toate bisericile si manastirile din judet, la catedrala ortodoxa si la schitul din Paltinis, pomenindu-i pe eroi, de sarbatoarea Inaltarii Domnului. Cu acest prilej, dupa Sfinta Liturghie, s-au oficiat slujbe de pomenire si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

La 40 de zile de la Invierea Domnului, este sarbatorita Inaltarea lui Hristos la ceruri, dupa cum o marturisesc Evangheliile. In rastimpul de 40 de zile de la Inviere si pina la Inaltare, Iisus da Apostolilor puterea de a invata cuvintul lui Dumnezeu prin instituirea Tainei Preotiei, de a savirsi celelalte Sfinte Taine si de a conduce obstea credinciosilor. Prin Inaltare insa, Hristos iese din lume, pregatind totodata venirea Duhului Sfint.

El a dorit ca ucenicii sa fie martori la Inaltarea Sa, pentru ca intreaga lume sa cunoasca prin ei ca S-a Inaltat la cer, cu trupul transfigurat prin Inviere.

Hristos ne face mai buni

Preotii spun ca, prin Inaltarea cu Trupul in Slava Sfintei Treimi, Hristos a asezat natura umana in slava dumnezeiasca vesnica, devenind astfel puntea de legatura dintre oameni si Dumnezeu.

Pe cind se inalta, Iisus a binecuvintat pe Apostoli, pe toti oamenii si intreaga natura. Pe cind binecuvinta, a fost luat intr-un nor, ce reprezinta Slava lui Dumnezeu, lumina dumnezeiasca vesnica, in care Hristos a fost primit si in care a inaltat natura noastra umana.