Productia de carbune de la complexul Rovinari (judetul Gorj), una dintre companiile mari ale industriei energetice romanesti, va fi serios pusa in pericol odata cu greva generala declansata de mineri, nemultumiti fata de lipsa unei strategii energetice la nivel national .

Conducerea institutiei a facut deja un apel atat la adresa liderilor ortacilor pentru a continua negocierile, cat si autoritatilor statului implicate in aceasta problema de a rezolva situatia.

"Pagubele produse de intreruperea lucrului sunt foarte mari, astfel ca prin reducerea a 2/3 din capacitatea energetica a termocentralei se produc perturbari serioase in sistemul energetic si pierderi materiale pentru complex de zeci de milioane de lei zilnic.

De asemenea, oprirea utilajelor in cariere conduce la perturbari serioase in asigurarea carbunelui energetic in aceasta perioada”, se arata intr-un comunicat emis de conducerea complexului energetic.

Conducere noua

Totodata, trebuie mentionat ca la nivelul institutiei a fost schimbata si conducerea. Directorul general al complexului energetic, Ion Dondera, a fost inlaturat din functie in urma unei decizii venite de la Bucuresti. Ordinul a fost semnat atat de ministrul Economiei si Finantelor, cat si de presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), liberalul Teodor Atanasiu.

Se pare ca ca la baza acestei decizii ar sta interese de ordin politic, avand in vedere ca noul director general al complexului, Laurentiu Ciurel, cocheteaza cu liberalii, el participand inclusiv la o conferinta comuna de presa a PNL. Ciurel a negat, insa, ca numirea sa vine pe linie politica, mentionand ca este independent politic.

Atanasiu a afirmat, recent, ca sefii complexurilor energetice vor fi inlocuiti doar in cazul in care nu vor accepta semnarea unor contracte de performanta. Cu toate acestea, Dondera sustine ca a fost inlaturat din functie fara a i se reprosa ceva. El a mai afirmat ca nu are de gand sa conteste decizia de demitere a sa.