Prima zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a isterizat la propriu Sibiul, incepand cu primele ore ale zilei cand „Omul verde” a blocat pur si simplu Piata Unirii pana la marea deschidere de seara, care s-a lasat cu scantei si in care artistii au trecut prin foc si para pentru distractia sibienilor.

Primul eveniment al editiei din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a inceput in jurul orei 12:00, in Sala de lectura a Bibliotecii Judetene Astra, cu spectacolul lectura „The speed of light” al Teatrului National „Radu Stanca”.

"Din intamplare suntem in deschiderea Festivalului International de Teatru de la Sibiu cu un spectacol de lectura, dar nu intamplator la baza spectacolului teatral a stat lectura. Cuvantul a fost baza actului teatral”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului, prezent la eveniment.

Sectiunea spectacolelor lectura din cadrul Festivalului din acest an este dedicata memoriei regretatului Virgil Flonda, fostul director artistic al teatrului sibian, trecut in nefiinta in vara anului trecut.

"Am pastrat acesta sectiune a spectacolelor de lectura inca de la inceputurile ei”, a nmai spus Chiriac despre eveniment, Virgil Flonda fiind cel care a initiat si s-a ingrijit de spectacolele lectura inca de la inceputuri.

Extraterestru picat in Sibiu

Un extraterestru, care trebuie sa stiti ca in realitate chiar ste verde cum se arata in filme, a cazut ieri in jurul orei 15:00 in chiar centrul Sibiului, in Piata Unirii. La inceput, speriat de noua lume in care s-a trezit a inceput sa imite rasa umana.

Vazand politistul din centrul intersectiei s-a apucat si el sa dirijeze circulatia, insa neobisnuit cu mediul s-a mai agatat de masini, a oprit unele dintre ele pentru ase intretine cu soferii, a salutat autobuzele si calatorii, iar pe soferii mai nervosi i-a impuscat cu pistolul intergalactic care scuipa...apa.

Nemaivazand o astfel de minune zeci de sibieni si trecatori s-au oprit pentru a fotografia vizitatorul si pentr a-l admira. El le-a raspuns cu giumbuslucuri si haz, fotografiindu-se cu sibienii, ajutand fetele sa traverseze aglomerata intersectie sau facandu-i feste reprezentantului Politiei Romane.

Pentru nu cunoaste prea bine obiceiurile locale "Omul verde” s-a mai si urcat pe masini, a urcat oameni straini in taxiuri sau s-a urcat el inusi pe motoscutere. „Nu am mai ras asa de nu stiu cand” au declarat spectatorii de ocazie. Adrian Schvarzstein il cheama pe artist iar show-ul sau „The Green Man” a fost cu adevarat extraordinar.

Nebunia continua

Festivalul de Teatru propune si pentru acest sfarsit de saptamana cateva spectacole care in niciun caz nu ar trebui ratate. Astazi se reaia paroiectul ajuns deja la al treilea an si intitulat „Un tramvai numit Popescu”, in regia lui Gavriil Pinte si care beneficiaza de superba locatie care este tramvaiul ce face legatura intre Sibiu si Rasinari.

Cine are rau de miscare, in sala de sport din spatele Casei de Cultura a Sindicatelor, marele regizor Alexandru Dabija vine impreuna cu echipa sa de la Teatrul Act cu spectacolul „Creatorul de teatru”. Apogeu serii insa va fi atins spre seara, cand dupa ora 21:00, una dintre cele mai mari companii de spectacole de strada.

Cie Carabosse prezinta "Instalations de feu”, un spectacol de trei ore in care scena devine tot, dar absolut tot centru istoric al Sibiului. Sambata nu ratati in Piata Mica, de la ora 18:00 „Emigranti” al Faber Teater din Italia sau concertul „Musica Cubana” al Barbara y vai ven Cubano din Piata Mare.

De asemenea, duminica trebuie neaparat sa vedeti „Un tango mas”, in coregrafia lui Razvan Mazilu al Teatrului Odeon, in Sala de Sport din Piata Teatrului, precum si spectacolul „Vertigo and the diamonds-power of human love” a Vertigo Dance Company din Pavilionul 2007 de la ora 23:00. Si acesta este doar inceputul.