Inca patru imobile vor fi restituite bisericii ortodoxe si evanghelice din Municipiul Sibiu. Printr-o hotarare de Consiliu Local ce va fi supusa votului joi, se va supune aprobarii scoaterea de sub domeniul public al municipiului a patru imobile in care isi aveau sediul doua scoli, un camin cultural si Casa de cultura a Municipiului.

Caminul Cultural Turnisor in care functioneaza acum Azilul de noapte, din Piata Iancu de Hunedoara, Scoala nr. 15 de pe Strada Bastionului, Scoala nr. 10 de pe strada Bieltz si Casa de cultura a Municipiului Sibiu de pe strada Livezii vor trece in patrimoniul celor doua biserici.

Parohia Ortodoxa Turnisor I va primi Caminul din Turnisor, Arhiepiscopia Ortodoxa va lua cladirea Scolii 15, iar Parohia evanghelica va prelua cladirile in care functioneaza acum Scoala 10 si Casa de cultura a municipiului. Retrocedarile se vor realiza in baza prefederilor Ordonantei de Urgenta nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania.

Bisericile maresc pretul pe piata imobiliara

In urma retrocedarilor, reprezentantii Bisericii Evanghelice, dar si ai Bisericii Ortodoxe au inceput sa scoata la vanzare imobilele primite: scoli, camine culturale sau locuinte. Dar asta, doar in satele uitate de lume. In orase precum Sibiul, cladirile Bisericii sunt scoase la inchiriat pe sume mari si perioade lungi.

Potrivit agentilor imobiliari sibieni, cresterea chiriilor din centrul istoric al Sibiului se datoreaza politicii imobiliare duse de Biserica Evanghelica. Printre importantii jucatori imobiliari din Sibiu se numara si Biserica Ortodoxa. Pe site-ul Districtului Evanghelic Sibiu, din cele sase sectiuni una este dedicata exclusiv domeniului imobiliar.

Reprezentantii sibieni ai Bisericii Evanghelice scot la vanzare, inchiriere sau concesionare nu mai putin de 20 de cladiri din tot judetul, unele aflate in curs de retrocedare.