Sume confidentiale cheltuite din bani publici, imprumuturi catre anonimi si multe case si terenuri noi, achizitionate sau mostenite, asa arata prima jumatate a anului 2007 in declaratiile de avere ale parlamentarilor din Transilvania si Banat. Desi continutul declaratiilor de avere poate constitui motiv de cercetare penala, mai multi demnitari au completat evaziv unele rubrici.

Un exemplu este deputatul PNL de Cluj, Horia Uioreanu, care, potrivit declaratiei sale actualizate, a imprumutat o "persoana fizica" anonima cu peste 95 de mii RON.

In contrast, deputatul UDMR de Satu Mare, Attila Varga, si-a trecut in declaratia de avere inclusiv un computer pe care si l-a achizitionat contra sumei de trei mii de RON. Ministrul de Externe Adrian Cioroianu, senator de Timis, nu si-a mai actualizat declaratia de avere din 2005.

Deputatul clujean PNL Horia Uioreanu a imprumutat in 2007 o "persoana fizica" cu aproape un miliard de lei vechi si a cumparat impreuna cu alte persoane 2 case, dintre care una de vacanta si 5 terenuri. Desi continutul declaratiei de avere, in cazul in care este incomplet sau

contine erori, poate constitui motiv de cercetare penala, deputatul clujean nu a considerat ca este necesar sa numeasca "persoana fizica" pe care a cadorisit-o cu peste 95.000 de RON.

Deputatul Mate Andras Levente si-a trecut in declaratie deconturile facute pe cabinetul de parlamentar, insa, cand a venit vorba de cumulul acestora, deputatul a devenit timid: sumele sunt "conform legii".

Deputatii UDMR de Satu Mare sunt singurii care si-au adus aminte ca trebuie sa isi mai actualizeze averile. Astfel, Istv?n Erdei-Dol?czki are teren si casa in localitatea satmareana Azuga, o Dacie din 1980, bijuterii de 8.000 de euro si tablouri ale autorilor contemporani autohtoni in valoare de 1.500 de euro.

Valoarea contului din banca este de 17.500 lei, iar din salarii a castigat peste 42.000 lei, ca si deputat, iar sotia inca 26.700 lei, ca si consilier judetean.

Al doilea deputat din Satu Mare, Attila Varga, si-a facut, anul trecut, succesiunea la inca doua terenuri agricole, pe langa cele doua pe care le avea deja. Varga si-a mentionat chiar si computerul cumparat cu 3.000 lei.

Chiar daca nu a achizitionat sau vandut ceva, senatorul Szab? K?roly-Ferenc mentioneaza numai veniturile din salarii si pensii, in timp ce senatorul PSD Sever ster si-a actualizat averea de doua ori in acest an, in ianuarie si mai. Social-democratul are patru terenuri, doua case, un spatiu comercial, doua masini. Din munca de la Senat a castigat peste 42.000 lei.

Liberalul maramuresean Ioan Hoban a postat sapte declaratii de avere. Hoban are actiuni la noua societati si a imprumutat doua firme cu suma totala de 1,8 milioane lei noi. Social-democratul Ioan Buda si-a vandut masina, o Dacie 1310, cu 3.500 de euro.

Deputatul democrat de Timis, Radu Lambrino, si-a actualizat declaratia de avere a treia oara de cand a devenit parlamentar. El mentioneaza in plus fata de ultima declaratie, din mai 2005, un teren agricol, de 10,6 ha, in judetul Caras-Severin, despre care spune ca jumatate e donatie si jumatate este cumparat.

Mai modest, deputatul UDMR, Toro Tibor, are doar depozite noi in banci, totalizand 60.000 lei. Acesta si-a imprumutat sotia (prin firma pe care o are aceasta) cu 30.000 lei. Anul acesta, deputatul de Timis trebuie sa achite la banca un credit de 50.000 lei. Salariile sale au cumulat anul trecut chiar suma pe care trebuie sa o ramburseze bancii.