La reuniunea de ieri a Colegiului Prefectural, directorul Electrica Sibiu s-a lovit din nou de critici. Atit din partea prefectului Ion Ariton, cit si a celorlalti sefi ai institutiilor deconcentrate. Tonul nemultumirilor l-a dat Cornel Muntean, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Care s-a plins ca desele intreruperi de curent pot duce la deteriorarea aparatelor.

Desi a venit la sedinta Colegiului Prefectural cu gindul sa prezinte prefectului ultimele noutati in materie de reabilitare a instalatiilor electrice, Iacob Blagu a avut de infruntat un val de reprosuri si acuzatii din partea propriilor colegi de breasla. Cel care a dat tonul nemultumirilor a fost Cornel Muntean, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Muntean s-a plins ca institutia pe care o conduce nu este anuntata din timp de intreruperile de curent. „Nu stiu cum procedati dumneavoastra, dar eu nu aflu niciodata despre intreruperile de curent. Lucrez cu aparate de zeci de milioane, care se pot strica oricind, din cauza intreruperilor dese", a explicat Muntean. Dar raspunsul lui Blagu a fost ironic.

I-a sugerat sefului DSV sa urmareasca cu atentie presa, pentru fi la curent si la propriu si la figurat. „Poate e de la dumneavoastra... Verificati-va instalatiile interioare, poate ele sint de vina", a afirmat Blagu.

Ariton e nemultumit

Cornel Muntean nu a fost singurul care si-a adus nemultumirile in atentia celor peste 30 de directori de deconcentrate. Si prefectul Ion Ariton a recunoscut ca frecventa ridicata a intreruperilor de curent il iau prin surprindere. Mai mult, Ariton l-a sfatuit pe Blagu sa nu se simta jignit daca se confrunta cu astfel de nemultumiri, ci sa incerce sa le rezolve.

„In situatia in care domunul Muntean v-a semnalat o problema va rog sa o tratati ca atare. Sa-i trimiteti un specialist care sa ii dea indicatiile pretioase despre instalatia electrica. Dinsul spune ca are probleme cu instalatii de zeci de milioane, iar dumneavoastra spuneti ca Electrica este o institutie buna.

Nu asa se rezolva problemele", a fost avertismentul prefectului catre cel care tine friiele de la Electrica. Pe de alta parte, Iacob Blagu a tinut sa precizeze ca, oricit de mult s-ar stradui, intreruperile accidentale de curent nu pot fi anuntate.

„Nici eu nu sint anuntat intotdeauna cind se incep anumite lucrari, ca sa stiu sa-mi trimit o echipa acolo, sa nu fie afectate cablurile electrice", a explicat inginerul.

Investitii in energie

Dincolo de avalansa de nemultumiri, Blagu a facut fata cu brio prezentarii unui raport privind reabilitarea instalatiilor electrice. Potrivit sefului de la Electrica, pentru anul 2007, compania si-a propus 15 lucrari de investitii in judet, dar si in jur de zece lucrari de reparatii, atit a liniilor electrice aeriene, cit si a celor subterane.

Planul de investitii se ridica la 20 de milioane de lei, in timp ce reparatiile nu depasesc 16 milioane. De altfel, si noii consumatori din Zona Industriala Vest au beneficiat de alimentare cu energie electrica, valoarea acestor lucrari ridicindu-se la 1.120 de lei. Electrica are in vedere si alte lucrari, insa pe o perioada nedeterminata.

Blagu intentioneaza sa modernizeze statia de 120/20 kV din Copsa Mica, sa alimenteze cu energie parcul industrial din Sura Mica, precum si pe cel cuprins intre Selimbar si Vestem. De asemenea, se are in vedere si construirea unei linii aeriene de inalta tensiune intre statiile Sibiu Sud si Dumbrava, pentru cresterea gradului de siguranta in alimentarea municipiului Sibiu.