20 iunie 2007 - Marti, Televiziunea Romana (TVR1) a difuzat emisiunea lui Liviu Mihaiu ‘Intre Bine si Rau’ avand ca tema Rosia Montana. Dezbaterea gazduita de TVR a reunit reprezentanti ai societatii civile (Asociatia Alburnus Maior si Fundatia Soros), institutii stiintifice (Academia Romana), Guvernului si Parlamentului Romaniei (Ministrul Mediului si Presedintele Camerei Deputatilor), precum si reprezentanti ai companiei miniere (Presedintele Gabriel Resources).

Compania canadiana Gabriel Resources (TSX:GBU) intentioneaza sa stramute populatia de la Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur deschisa din Europa cu folosirea tehnologiei pe baza de cianuri. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international.

In mai 2006 Gabriel Resources a depus la Ministerul Mediului raportul EIM Rosia Montana. In februarie 2007, doi senatori au initiat o propunere legislativa de interzicere a folosirii cianurii in sectorul minier. Propunerea legislativa de interzicere a cianurilor in sectorul minier este sprijinita activ de societatea civila din Romania, inclusiv de 20 de organizatii non-guvernamentale de mediu(1).

Mai multe partide parlamentare si-au declarat sprijinul oficial pentru aceasta propunere legislativa care va fi in curand supusa dezbaterii si votului in Camera Deputatilor.

In cadrul emisiunii, Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministrului Atilla Korodi, a recunoscut oficial, in mod public, ca propunerea de proiect de la Rosia Montana nu reprezinta o lucrare de interes public si prin urmare nu este posibila expropierea locuitorilor: "Studiul de evaluare a impactului asupra mediului este definita la o investitie in care habitatul uman dispare din zona.

In momentul in care va exista si o familie care va ramane in zona, o eventuala autorizatie data pe actuala legislatie pentru acest proiect nu poate sa fie valabila pentru ca conditiile sunt diferite. Pe de alta parte nu exista nici nu argument de expropriere pentru ca este o investitie privata.

Nu regasim utilitatea publica in acest proiect pentru ca este... e un proiect important pentru domeniul privat si este respectabil ca o intentie de a investi, dar intre intentia aceasta si utilitate publica este o diferenta destul de mare.

Daca oamenii raman acolo si vor neaparat sa faca investitia atunci inseamna ca trebuie sa refaca studiul cu analizarea impactului asupra familiilor care raman acolo."

Mai mult, Guvernul Roman si-a reafirmat pozitia de sustinere a legii de interzicere a cianurii in minerit. In plus, problema slujbelor si a impactului economic a fost clar transata: "trebuie sa spunem foarte clar: daca numai ne apucam sa inchidem aceste mine, sa reabilitam zonele care sunt cariate, o sa avem foarte multe locuri de munca in Romania si Guvernul sprijina lucrul acesta."

In continuare, Presedintele Camerei Deputatilor, D-nul Bogdan Olteanu a explicat viziunea Parlamentului cu privire la interzicerea cianurii: "Daca se voteaza acea lege ar insemna ca de-acum incolo nu se mai poate da drumul la noi proiecte cu cianura. (...) Pana la urma care este interesul public?

Si vreau sa va spun cum vad eu acest interes public. Eu cred ca trebuie sa ne hotaram: daca Romania vrea sa fie o tara de mineri, vrea sa fie o tara a industriei grele, vrea sa fie o tara a muncii grele, o tara a muncii riscante pentru cei care o realizeaza; daca zona muntilor Apuseni vor sa-si asume mineritul, munca grea, bolile profesionale sau nu. pentru ca exista alternative: intreprinzatori in servicii, in turism, in valorificarea tezaurului national."

D-nul Bogdan Olteanu a subliniat adanca ingrijorare a partidului sau (PNL) fata de acest proiect.

D-nul Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane si membru al Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul Rosia Montana a reamintit faptul ca Academia Romana s-a opus dintotdeauna proiectului minier deoarece interesul public al Rosiei Montane este protejarea patrimoniului cultural si dezvoltarea economica durabila a zonei.

D-nul Eugen David, Presedintele Asociatiei Alburnus Maior i-a raspuns D-lui Korodi ca Ministerul poate deja inapoia studiul de evaluare a impactului asupra mediului companiei miniere deoarce el impreuna cu multi alti locuitori nu isi vor vinde niciodata proprietatile la Gabriel Resources: ‘Declar public aci: Domnule Ministru, eu nu voi vinde niciodata si de pe-acuma puteti sa-i returnati lui Gabriel studiul de impact.

Totusi daca veti elibera acordul de mediu, violand drepturile noastre la un mediu curat si sanatos, suntem pregatiti sa il atacam la Curtea Europeana de Justitie.’

Emisiunea poate fi vizionata online la

http://212.54.100.83/webcast/WebPlayer2.php?file=rtmp://perthro.tvr.ro/rec/DATA-2007-06-19-22-57.flv

Pentu mai multe informatii contactati Alburnus Maior la +40 740 280309 sau alburnusmaior@ngo.ro

(1) A se vedea www.faracianura.ro