Chiar daca a venit la Sibiu in calitate de ministru al Muncii, Paul Pacuraru a pasit pe strazile burgului si ca un politician liberal. Prin urmare, dincolo de problemele pietei muncii, Paul Pacuraru a vorbit si de PNL Sibiu si de faptul ca, deocamdata, Johannis e imbatabil in cursa pentru Primarie. Deci, ar fi foarte daca ar intra la liberali.

Reporter: Cum vedeti ca se descurca filiala judeteana PNL, la Sibiu?

Paul Pacuraru: Ei au avut putin ghinion prin plecarea celor doi deputati pe care ii avea PNL la Sibiu. Ar fi putut sa faca multa treaba pentru judet. Este un ghinion faptul ca ei au ales sa lucreze in echipa lui Traian Basescu. Este optiunea lor.

Nu ii cunosc pe toti liderii, sper sa am si aceasta ocazie, dar, consider ca intr-un judet precum Sibiul, care are o vocatie liberala, PNL nu poate avea decat o filiala puternica. Si domnul Mitea si ceilalti care conduc filiala vor avea multe de facut, in asa fel incat principiile noastre, proiectele noastre politice sa fie bine reprezentate si PNL sa aiba un scor important.

Rep.: Eugen Mitea este si viceprimar al Sibiului. Il vedeti ca un candidat bun pentru Primarie?

P.P.: Daca nu mi-a luat Dumnezeu simtul masurii. Sigur, dansul este un candidat bun, dar are in fata o Himalaya, un simbol national, daca vreti, pe domnul Johannis. E bine sa se pregateasca, sa invete cat mai mult de la dansul si cand va veni momentul va fi si bun primar.

Rep.: Nu-l luati pe Johannis in PNL?

P.P.: PNL nu face racolari. Dar, daca domnul Johannis iubeste principiile, valorile liberale... Eu am lucrat si in anii trecuti cu domnul Johannis, am colaborat bine, si cred ca el prefera sa ramana in zona Forumului German. Daca ar veni, ar fi binevenit, dar pana atunci domnul Mitea are ca misiune sa faca scoala, sa se pregateasca si, cand va veni momentul, o sa preia o stafeta.

Salariile cresc cand muncim mai bine

Rep.: Ministerul pare in urma realitatilor. Va dati seama ca nu mai exista forta de munca si apoi cautati solutii, va dati seama ca nu mai exista scoli profesionale si iar abia apoi cautati solutii. Asa a fost intotdeauna?

P.P.: Nu as putea spune ca am fost in urma, desi administratia are o anumita inertie. Capacitatea administratiei de a anticipa este o raritate, nu numai la noi, ci si in Europa. Din fericire, relansarea economica si faptul ca Romania a parcurs aderarea cu succes si faptul ca este un adevarat boom economic ceea ce se intampla a schimbat fundamental preocuparile Ministerului.

Adica Romania, a trecut de la un somaj consistent si preocupant la o criza de forta de munca, ceea ce nu e tocmai cea mai rea situatie.

Rep.: Se combina aceasta situatie si cu cresterea salariilor?

P.P.: Bineinteles. In Romania, in ultimii doi ani si jumatate, salariile s-au dublat. In 2004, salariul mediu brut in Romania era de 200 de euro, iar acum este de 410 euro cu tendinte de crestere. Lipsa fortei de munca in Romania se reflecta imediat in salarii. Aceasta este partea buna, cresc si impozitele si contributiile.

Sunt o serie de aspecte pozitive ale acestui deficit, dar sunt si probleme. Una din ele este cea a investitorilor care vin in Romania si intreaba daca au oameni. Avem si un caz, cu cei de la Pirreli, care au venit in Romania, dupa care s-au intors in Italia sa ii gaseasca pe romanii care lucreaza acolo pentru a-i convinge sa vina sa lucreze in Romania.

Investitorii incep sa aiba probleme si exista riscul de a bloca relansarea economica. Desigur, deocamdata avem o „rezerva” de forta de munca, in mediul rural si in scoli si universitati. In momentul de fata, foarte multi tineri „intarzie” varsta de integrare in campul muncii, prin studiile superioare. Este foarte bine ca se intampla asa.

Rep.: Si cum aduceti oamenii de la tara sa munceasca la oras. Urmeaza o noua era a urbanizarii?

P.P.: Romania are doua felii mari - una urbana, cu anumite probleme si una rurala, ce are cu totul alte probleme. Din pacate, la tara nu avem inca locuri de munca si somajul este ridicat. Iar acesti oameni nu muncesc in Romania, fac naveta in alte tari, unde se duc si lucreaza cateva luni.

Acest lucru se va mai intampla atata timp cat exista mari diferente intre salariile de acolo si cele de aici.

Rep.: Cand se vor egaliza sau apropia salariile de acolo cu cele de aici?

P.P.: Cand productivitatea din Romania va creste si va fi egala cu cea din Italia, Franta sau Germania. Pentru ca toata lumea ne poate intreba de ce nu facem salariile ca in Franta sau Germania. Salariile nu le face cineva, ci piata, raportul dintre cerere si oferta. In momentul in care productivitatea muncii este ridicata, iti permiti sa dai salarii mari, pentru ca ai o productie mare in spate.

Si aici avem o corelatie - productivitatea in sectorul industrial din Romania este de cateva ori mai scazuta decat in Europa. Deci, de cateva ori sunt mai scazute si salariile.

Rep.: In toate aceste probleme, Ministerul pe care il conduceti are parghiile necesare si eficiente de a interveni?

P.P.: Ministerul face politici doar in zonele unde are institutii prin care poate interveni. In ceea ce priveste piata, nu e treaba Ministerului. Economia concurentiala are propriile ei mecanisme si Ministerul nu poate interveni in zona negociata a contractului de munca. Ministerul si autoritatile guvernamentale raspund pentru zona publica si pentru sistemul bugetar.

Ministerul nu va putea spune niciodata cat sa fie salariul intr-o firma privata. Este treaba contractului de munca. Pot sa va anunt ca in Bucuresti salariile sunt si de 1.000, 2.000 sau 3.000 de euro. Deci totul depinde de raportul local, de nivel de pregatire si asa mai departe.