Consiliul Local Sinaia si-a dat acordul de principiu pentru inceperea colaborarii cu un institut chinez, care si-a manifestat intentia de a deschide aici un centru de implant cu celule stem, potrivit declaratiilor primarului Vlad Oprea.

Potrivit primarului orasului Sinaia, in ultimele luni au avut loc mai multe runde de discutii cu reprezentantii institutului chinez care se ocupa cu astfel de implanturi si acestia au fost incantati de locatia care le va fi pusa la dispozitie de administratia locala, dar si de faptul ca in apropiere, la Poiana Campina, se gaseste un spital unde se face deja recuperare pentru persoanele care au

beneficiat de implanturi in China. Vlad Oprea a declarat ca viitorul centru va fi amenajat in locul fostului spital orasenesc a carui constructie a fost demarata in anul 1990, dar lucrarile au fost sistate cu mai mult de zece ani in urma, din lipsa de fonduri.

La centrul de implant ar urma sa lucreze si cunoscutul doctor Decebal Mehedinti, care conduce in prezent clinica de recuperare din Poiana Campina. Reprezentantii institutului Shenzhen Biotechnologies din China au vizitat mai multe locatii din Europa, pentru deschiderea acestei clinici, deoarece peste 200 de pacienti care se afla pe listele de asteptare sunt din tari europene, inclusiv Romania.

Alegerea orasului Sinaia in vederea construirii clinicii de implant cu celule stem se datoreaza faptului ca localitatea este cunoscuta pentru aerul curat, care ii va ajuta pe pacienti in perioada de recuperare ce dureaza pana la sase luni. Prelevarile de celule stem din cordonul ombilical al noului-nascut si din placenta urmeaza sa se faca intr-o unitate spitaliceasca din Bucuresti.

Primarul Vlad Oprea a mai precizat ca lucrarile pentru ridicarea si amenajarea centrului de implant cu celule stem vor putea demara chiar in acest an, deoarece partea chineza a inceput deja sa poarte discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru obtinerea avizelor necesare. Investitia chineza de la Sinaia este estimata la peste sapte milioane de euro.