Peste 8.200 de persoane si-au depus CV-urile la tirgul de joburi Nokia, desfasurat vineri la Cluj. In timp ce inghesuiala de la Sala Sporturilor apasa direct pe nervii clujenilor, la Jucu se inaugurau lucrarile la fabrica de telefoane.

Oferta finlandeza, tirg romanesc

Inca de la primele ore ale diminetii, sute de persoane se calcau in picioare pentru a intra in incinta Salii Sporturilor, unde compania finlandeza Nokia si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj au amplasat peste zece standuri de depunere a CV-urilor. Studenti, absolventi, someri, familii intregi, o mare de oameni ce isi pierdea rabdarea in fata intrarii.

Agitatia a degenerat la un moment dat si cordonul de jandarmi pus sa asigure bunul mers al tirgului a fost rupt, iar o batrina a fost efectiv calcata in picioare de multime.

Spiritele s-au mai calmat dupa orele amiezii, aceasta si pentru ca multi dintre cei care au fost prezenti de dimineata la tirg au renuntat la a sta la coada si au revenit citeva ore mai tirziu.

La ora 13, primele estimari aratau ca aproape 4.000 de persoane si-au depus CV-urile si formularele de inscriere, dintre care peste jumatate, 2.100, erau cu studii superioare. Datele centralizate de reprezentantii AJOFM dupa inchiderea tirgului, la ora 18, aratau ca s-au impartit peste 8.200 de formulare.

„Numarul participantilor ar putea sa fie, insa, mai mare“, a precizat Ana Maria Chiciudean, purtatoarea de cuvint a AJOFM Cluj. Dintre acestia, doua treimi aveau studii superioare, chiar daca, pentru prima transa, sint disponibile doar 100 de locuri pentru cei cu facultate si 400 pentru cei cu studii medii.

Dezamagiti de salarii

Potrivit reprezentantilor AJOFM Cluj, la tirg au participat persoane din judetul Cluj si judetele limitrofe, majoritatea dintre ei, dar au fost si oameni care au venit si din judete mai indepartate, cum ar fi Brasov, Dimbovita, Ilfov, Neamt, Mehedinti sau Timis. Multi dintre participanti s-au „dezumflat“ de entuziasmul de la inceput, dupa ce au aflat de pachetele salariale oferite.

Astfel, pentru muncitorii necalificati, salariul brut este de 169 de euro pentru un post de ambalator si 238 de euro pentru unul de operator. La aceste sume se adauga si transportul, care este asigurat de companie, si bonurile de masa. In ceea ce priveste salariile pentru cei cu studii superioare, participantii au fost informati ca sint de ordinul sutelor de euro.

Fabrica de asamblare

In timp ce la Cluj oamenii se calcau in picioare in fata Salii Sporturilor, la Jucu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a inaugurat lucrarile la fabrica de telefoane mobile, alaturi de oficialii Nokia si de reprezentanti ai administratiei locale.

Activitatile de la Jucu se vor baza in special pe asamblarea finala a telefoanelor, partile componente fiind aduse de la fabricile Nokia din Ungaria, Finlanda si Germania. In acest moment, pe terenul de la Jucu se lucreaza la infrastructura, iar ministrul Muncii si-a aratat convingerea ca Guvernul va finanta in continuare lucrarile la utilitatile din Parcul Nokia.