Trei primarii carasene care isi desfasoara activitatea in imobile revendicate in baza Legii 10 risca sa ajunga in strada

Trei primarii comunale din judetul Caras-Severin sunt pe punctul de a fi evacuate prin hotarari judecatoresti din sediile revendicate de urmasii fostilor proprietari. Situatia se perpetueaza de ani de zile si sunt putine sperante ca ea sa se schimbe in viitor.

Cazul cel mai ciudat este cel de la Domasnea, comuna strabatuta de drumul E 70. Primaria are sediul in casa parohiala, un imobil vechi si impropriu pentru o astfel de activitate. "Cladirea care adaposteste sediul primariei este una veche si nu corespunde nici pe departe actualelor pretentii. Dusumelele sunt gaurite, peretii prezinta crapaturi, iar prin tavan se prelinge apa atunci cand ploua.

Din pacate, statutul de chiriasi nu ne permite sa facem investitii, asa cum ne-am dori", se plange primarul comunei, Petru Lorint. Pentru ca pe moment nu exista o alta solutie, Primaria este nevoita sa achite o chirie anuala de 100 de milioane de lei vechi Episcopiei Caransebes, proprietarul de drept al imobilului.

"Asteptam sprijinul Consiliului Judetean sau o Hotarare de Guvern", mai spune primarul.

si Primaria din Paltinis isi desfasoara activitatea intr-un imobil revendicat, cu deosebirea ca intre aceasta si presupusul proprietar exista un proces pe rolul instantelor de judecata. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care urmeaza sa pronunte o sentinta. "Proprietarul a murit in 2002, insa el n-a revendicat niciodata imobilul.

Abia dupa decesul lui a aparut o ruda de gradul IV, cu care ne judecam in prezent. Daca instanta se va pronunta in defavoarea noastra, ne vom conforma sentintei", explica Ioan Prodan, primarul comunei Paltinis.

In fine, la Toplet lucrurile stau la fel. Atat imobilul Primariei, cat si cel al spitalului din localitate sunt revendicate de mostenitorii unuia din-tre fostii proprietari ai uzinei de masini agricole. Primarul Ilie Hasca afirma ca descendentii proprietarului au dat dovada de intelegere si au permis prelungirea termenului de sedere in cele doua imobile cu inca doi ani.

Mai mult, pentru ca in 1995 a facut investitii la spital de 200 de milioane de lei vechi, Primaria nu plateste nici macar chirie.

Sperante in CJ sau Guvern

Pentru construirea unor sedii noi, primariile au nevoie de fonduri pe care nu le detin in acest moment. Daca studiul de fezabilitate intocmit de cei de la Toplet este estimat la 8 miliarde de lei vechi, proiectul pentru noua Primarie din Domasnea ajunge la 34 de miliarde.

Cum pentru astfel de situatii nu pot fi accesate fonduri europene, salvarea ar putea veni fie din directia Consiliului Judetean, fie din cea a Guvernului.