Eveniment

Daune de doua miliarde de lei pe zi pentru groapa de gunoi

Tribunalul Mures a dispus rezilierea contractului incheiat intre Consiliul Judetean Mures si compania "Agenda 21", detinuta de investitori italieni. Contractul viza construirea la Ungheni a unui depozit ecologic de gunoi, insa italienii nu au respectat termenele impuse de autoritati.

Valoarea proiectului se ridica la 30 de milioane de euro, iar depozitul ar fi trebuit sa se realizeze pe o suprafata de 18 hectare, cu trei alveole. Pana acum nu a fost realizata nici macar prima alveola.

Nerealizarea investitiei a creat o adevarata criza a gunoaielor in Mures in conditiile in care majoritatea gropilor de gunoi din judet au fost inchise la inceputul acestui an.

Prin aceeasi sentinta, Tribunalul Mures a dispus evacuarea italienilor de pe amplasamentele destinate construirii gropii de gunoi si a statiilor de transfer. Pentru predarea cu intarziere a amplasamentelor si proiectelor, SC "Agenda 21" va plati daune in valoare totala de 200.000 de lei pe zi.

Romania libera

Fostul sef al ISJ Cluj, anchetat de politisti

Fostul inspector general scolar al ISJ Cluj, Titiana Zlatior, este, de ieri, oficial cercetata de Serviciul Fraude din cadrul IPJ Cluj.

Potrivit unor estimari ale inspectorilor de audit ai Ministerului Educatiei, fosta sefa a ISJ-ului ar fi prejudiciat institutia cu peste o jumatate de miliard de lei vechi, bani pierduti ca urmare a platii de onorarii catre o firma de avocatura in mai multe procese cu directorii unor licee pe care i-a demis abuziv.

Intreg mandatul Titianei Zlatior a fost presarat cu gafe si scandaluri. Cel mai rasunator scandal a fost cel aparut in urma demiterii a 17 directori de unitati de invatamant in urma unei evaluari a Inspectoratului. Conducerile scolilor si liceelor au contestat atunci punctajele sau calificativele obtinute.

Tot Zlatior a fost acuzata, anul trecut, si de organizarea deficitara a examenului de titularizare a profesorilor, cand sute de candidati au fost lasati sa astepte ore in sir subiectele, iar majoritatea profesorilor au refuzat sa mai intre in salile de examene. Romania libera

Dupa canicula, au venit mistretii

Infometati si probabil speriati de caldura excesiva, mistretii din padurile Apusenilor au dat iama in culturile oamenilor. Decimate de canicula, lanurile de porumb din comuna Metes, judetul Alba, au fost acum ravasite de animalele salbatice.

Autoritatile locale si vinatorii spun ca numarul mistretilor este, in acest an, mult mai mare decit in alti ani in care animalele salbatice au coborit din paduri.

Specialistii spun ca numarul mare al mistretilor ar putea fi explicat prin faptul ca temperaturile extrem de ridicate din aceasta perioada au redus considerabil cantitatea de fructe de padure, care reprezentau principala hrana a salbaticiunilor. Monitorul de Alba

Economic

Nokia face din Tetarom numarul 1 in Europa

Compania germana de constructii Goldbeck va incepe saptamana viitoare lucrarile la Jucu, in judetul Cluj, pentru construirea proiectului Nokia Village. Investitia de 60 de milioane si pretentiile concernului finlandez vor face din parcul industrial Tetarom III, cel mai modern parc industrial din Europa.

O delegatie a Consiliului Judetean (CJ) Cluj, condusa de arhitectul sef al judetului, Radu Spanu, impreuna cu Alan Knight, directorul de proiect al companiei Nokia din Romania, va vizita cinci parcuri industriale din Europa, pentru ca la intoarcerea in Romania, parcul industrial Tetarom III sa devina cel mai modern parc de pe continent.

Pe aproximativ 15 hectare din cele 50 ramase disponibile in Tetarom III se vor realiza: un centru de business, cu sedii bancare, restaurante, sali de conferinte, baza sportiva si sauna, un hotel de patru stele si un centru comercial, pentru angajatii de la Nokia. Ziua de Cluj

Mallurile baimarene, in hatisurile birocratiei

Primul mare complex comercial din capitala Maramuresului se va deschide la inceputul anului 2009.

Cel mai mare investitor din Maramures, Red Project Two, care a achizitionat activele societatii Maratex contra sumei de 17 milioane de euro, va construi un complex comercial de tip mall in Baia Mare, pe vechiul amplasament al fabricii de tesaturi.

Proiectul Gold Plaza vizeaza alt mall ce urmeaza a se construi tot in Baia Mare, in zona fostei fabrici de lapte. Dezvoltatorul imobiliar Immoeast, care a achizitionat imobilul si terenul aferent, va investi circa 100 de milioane de euro intr-un complex comercial, ce se va intinde pe o suprafata de 43.000 de metri patrati.

Evenimentul zilei