rupul Parintelui Teoctist isi va gasi locul de odihna vesnica vineri, alaturi de trei predecesori de-ai sai, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In aceeasi zi, acum 21 de ani, a fost inmormintat si patriarhul Iustin Moisescu, cel de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

„Inaintea inmormintarii va fi tinuta o sedinta de doliu, se vor rosti cuvintari din partea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe si ai altora, iar slujba propriu-zisa va dura aproximativ doua ore", mai spune Visarion Rasinareanul. Trupul neinsufletit va mai fi purtat si intr-un ocol al Catedralei, inainte de coborirea in cripta, dupa cum impune traditia.

Dupa cum a anuntat conducerea Bisericii, ceremonia va fi una cu mult fast, deoarece este prima inmormintare a unui patriarh dupa caderea regimului comunist, iar inainte de 1989 se stie ca patriarhii nu aveau parte de o inmormintare pe masura personalitatii lor deosebite. Si la Sibiu, slujba de pomenire tinuta vineri va fi una deosebita.

Ultimele omagii

Inca de la depunerea trupului neinsufletit in ultimul sau popas, se savirsesc slujbe neintrerupte pentru odihnirea sufletului acestuia, in special Sfinta Liturghie, si se citeste neintrerupt din Sfinta Evanghelie si din Psaltire. „In ceea ce priveste inmormintarea, patriarhul Teoctist, fiind calugar, va avea parte de o slujba putin diferita de cea a preotilor.

Deocamdata exista foarte multi preoti si calugari care vor face slujbe in permanenta pina la momentul inmormintarii", a anuntat Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Aseara, PS Visarion a oficiat o slujba la Catedrala Mitropolitana, pentru odihna sufletului Sfintului Parinte.

In toate toate bisericiile din tara vor mai fi tinute slujbe de pomenire, iar la Sibiu si la Brasov se vor trage clopotele de trei ori pe zi, pina la data inmormintarii si vor fi arborate steaguri negre, in semn de doliu pentru moartea Patriarhului.

Apropiat de sibieni

Patriarhul Teoctist a fost mitropolit locotenent al Ardealului in anii 1980-1982, dar si in 2005, imediat dupa moartea IPS Antonie Plamadeala. In aceasta perioada, el s-a apropiat foarte mult de sibienii care acum ii pling trecerea in nefiinta.

Potrivit PS Visarion Rasinareanul, patriarhul voia foarte mult sa mai faca o vizita la Sibiu, unde era asteptat chiar in aceasta toamna, impreuna cu omologul sau Bartolomeu al Constantinopolului.

Scaunul patriarhal va ramine vacant timp de 41 de zile, perioada in care locotenenta patriarhala va fi asigurata de Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, conform deciziei de ieri a Sinodului Permanent.

Amintiri dragi

Episcopul sibian isi aminteste cu deosebit respect de momentele pe care le-a impartasit cu patriarhul Teoctist. „Am fost de multe ori impreuna la sedintele Sfintului Sinod. Chiar ieri s-a implinit o luna de zile de cind m-am intors din Bulgaria unde am fost alaturi de patriarh.

Seara am luat cina impreuna, iar a doua zi am slujit in Catedrala Patriarhala slujba celor 12 apostoli", isi aminteste PS Visarion, care mai spune ca Patriarhul era un om deosebit, care a trait prin credinta, extrem de echilibrat sufleteste si care a stiut mereu ca raului nu i se raspunde cu rau.

Visarion Rasinareanul l episcop vicar Sibiu

„Noi cu totii am fost foarte surprinsi atunci cind am aflat nefericita veste, dar trebuie sa acceptam ca si de aceata data virsta si-a spus cuvintul si, in special problema pe care o avea Patriarhul Teoctist cu inima"