Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Alburnus Maior au notificat (1) din nou Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), sesizand grave ilegalitati in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana (Procedura EIM).

ONG-urile au solicitat MMDD sa inceteze de indata aceasta procedura. In textul notificarii se arata, printre altele, faptul ca noul certificat de urbanism (2) obtinut de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de la Consiliul Judetean Alba si depus la MMDD nu este valabil, fiind de asemenea afectat de masura suspendarii certificatului de urbanism anterior (3) detinut de catre RMGC, pronuntata de Tribunalul Cluj (4).

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat.

Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera americana Newmont (NTSE: NEM) detine 20% din actiunile Gabriel Resources.

La inceputul lunii august compania RMGC a depus la MMDD un nou certificat de urbanism (105/2007) in vederea continuarii procedurii EIM pentru controversatul proiect minier Rosia Montana. Ca urmare, MMDD a anuntat oficial ca a amanat intrunirea CAT, deoarece expertii Ministerului trebuie sa verifice noul document, exprimand in acelasi timp ingrijorari privind legalitatea sa.

CIDRM si Alburnus Maior considera ca noul certificat de urbanism (105/2007) este de asemenea afectat de masura suspendarii certificatului de urbanism 78/2006, dat fiind faptul ca aceste certificate au acelasi continut. Mai mult, emiterea unui nou certificat de urbanism in conditiile suspendarii prin sentinta judecatoreasca a unuia precedent reprezinta un abuz de putere, o imixtiune grava a unei autoritati publice in actul de justitie, fapt nepermis intr-un stat de drept.

“Modificarile foarte recente aduse Legii Contenciosului Administrativ reglementeaza acum expres situatia in care, daca se emite un nou act administrativ cu acelasi continut ca si cel suspendat de catre instanta, acesta este suspendat de drept (Art. 14, alin 5 al Legii 554/2004).

MMDD nu trebuie sa primeasca noul certificat ca si valabil si trebuie in consecinta sa ia masura suspendarii procedurii EIM”, se arata in notificarea trimisa azi MMDD de catre cele doua organizatii non-guvernamentale.

“Un alt motiv pentru care aceasta procedura nu trebuie continuata este aceea ca RMGC nu are un Plan Urbanistic Zonal Modificat pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana aprobat si pentru care sa se fii realizat o evaluare strategica de mediu (Procedura SEA).

Se incalca astfel grav prevederile Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul (Art. 32, alin 1), ale Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii (Art. 7) si ale Ordinului Ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor 117/2006 emis in aplicarea HG 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri si programe (paragraful 3.12, pct. 1)”, se mai arata in textul notificarii.

“In perioada imediat urmatoare anuntului privind suspendarea certificatului de urbanism 78/2006, Ministerul Mediului a facut o serie de declaratii ambigue si chiar contradictorii. O data ce Ministerul a sustinut ca acest nou certificat de urbanism este nul, atunci in mod evident acelasi certificat nu poate deveni deodata valabil.

Asteptam din partea ministerului o explicatie clara privind felul cum desfasoara procedura EIM pentru Proiectul Rosia Montana, rezervandu-ne in acelasi timp dreptul de a apela la toate mijloacele legale pentru a opri abuzurile si ilegalitatile care se petrec in aceasta procedura”, a declarat Dan Mercea, Presedintele CIDRM.

* * *

Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Avocat Andreea Szabo la 0745 617968 sau CIDRM la cidrm.cluj@gmail.com si Alburnus Maior la alburnusmaior@ngo.ro

NOTE:

(1) http://www.rosiamontana.ro/doc/memoriu_ministru_noul_certificat.pdf

(2) http://www.rosiamontana.ro/doc/certificatRMGC_105_2007.pdf

(3) http://www.rosiamontana.ro/doc/certificatRMGC_78_2006.pdf

(4) http://www.rosiamontana.ro/doc/incheiere_suspendare.pdf