Atentie, cad tavane! S-a intamplat seara trecuta cand aproximativ 100 de metri patrati din plafonul pasajului de la Magazinul Dumbrava s-au prabusit la pamant. Aproape zece sibieni printre care si o femeie insarcinata si un copil au fost la un pas de a fi prinsi intre daramaturi.

Cauzele sunt cat se poate de simple: trepidatiile de la traficului infernal, infiltratiile de la ploi, dar si faptul ca pasajul nu a mai suportat reparatii capitale de fix...23 de ani.

Incidentul s-a petrecut seara trecuta in jurul orei 21. Ca din senin, oamenii care se plimbau linistiti prin Centrul Capitalei Europene, si care au intrat pe sub pasajul de la Magazinul Dumbrava, au avut parte de o experienta inspaimantatoare. O bubuitura puternica avea sa prevesteasca catastrofa ce avea sa se produca.

La nici 10 secunde, un nor de praf incarcat cu bucati de beton si fier beton s-au prabusit la pamant. Plafonul pasajului s-a facut una cu pamantul iar oamenii au inceput sa tipe si sa fuga care incotro. „Eu sunt si insarcinata. Am crezut ca e cutremur, m-am speriat extraordinar pentru ca nu stiam ce se intampla. Am auzit bubuitura, iar apoi am vazut ca bucatile de tavan cad pur si simplu.

Am incercat sa ma salvez, am fugit repede pe scari, dar in acelasi timp m-am uitat sa vad daca e cineva in spatele meu prins. Au venit apoi jandarmii si am inteles ca nu a patit nimeni nimic”, spune o sibianca. Nu a fost singura. Alti tineri care treceau prin zona au ramas pur si simplu stupefiati de ce se petrecea. „Am fost cu doi amici de-ai mei, am vazut cum cad bucatile de tavan.

Era si o femeie insarcinata si un copil si mai erau cativa oameni acolo, care am vazut ca au fugit si ei rapid. M-am speriat foarte tare. Puteam sa nu mai fiu in viata”, spune un tanar. La fata locului au ajuns imediat jandarmii care au asigurat zona. „Ne-am deplasat la fata locului in urma unui apel efectuat pe 112.

Am izolat zona, am verificat sa vedem daca este vreo victima prinsa sub daramaturi, dar din fericire nu am gasit pe nimeni”, spune Mircea Pitariu, sef dispozitiv de interventie din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi din Sibiu.

23 de ani ignorat

Pasajul de la Magazinul Dumbrava a fost constuit acum 23 de ani, sustin reprezentantii Inspectoratului in Constructie din Sibiu, care au mers la fata locului. Tot de atunci obiectivul a suferit reparatii doar „de suprafata”. Din 1984, nici o reparatie capitala care sa ii intareasca structura de rezistenta. Cu toate acestea, specialistii in constuctii ne linistesc.

Sustin ca incidentul nu este alarmant, iar structura de rezinstenta nu a fost afectata de caderea tavanului.

Era in plan

Reprezentantii municipalitatii au mers si ei la pasajul daramat, pentru a vedea ce s-a petrecut. Viceprimarul Eugen Mitea a studiat zona, iar la cateva minute a recunoscut. „De cand sunt eu viceprimar nu stiu sa se fi facut vreo reparatie capitala. Dar era in plan.

A fost refacuta partea de pasaj care este chiar sub carosabil, iar zona de unde a cazut acum plafonul urma sa intre in reabilitare. Cauze sunt infiltratiile de la ploi si traficul care a dat trepidatii”, spune viceprimarul Eugen Mitea. Tot viceprimarul sustine ca municipalitatea facuse deja demersuri pentru a gasi un constructor care sa se ocupe de aceasta problema.

Tot traficu

Traficul este si in acest caz o cauza care a dus la aceast incident grav.

Nici nu e de mirare, tinand cont ca ultimul studiu de trafic facut de politisti si cei de la Administratia Nationala a Drumurilor a relevat faptul ca pe sectorul de drum situat intre punct control Vestem si limita cu judetul Alba avem valori pentru perioada sezonului estival situate la aproximativ 24.000-28.000 de autovehicule intr-un interval de 24 de ore. Autovehicule ce, in mare parte, trec prin centrul orasului.

Pana cand pasajul va fi reparat complet, zona ramane inchisa, pentru cel putin o luna de zile. Ultima reparatie pe care pasajul cu pricina a suportat-o a fost in luna iulie, o data cu asfaltarea Pietei Unirii. Atunci a fost refacut insa doar sistemul de hidroizolare.