Romanii plecati peste hotare in cautarea unor slujbe mai bine platite se intorc vara de vara la cei dragi. Nicaieri nu te relaxezi ca acasa, alaturi de familie. Dar, concediul este si perioada in case trebuiesc rezolvate multe probleme. Una spinoasa este dantura.

Daca in tari ca Italia sau Spania unde sunt plecate cele mai multe persoane din zona, o plomba sau extractie iti usureaza bine buzunarele, la noi gasesti aceleasi servicii la preturi mult mai mici.

Asa ca intre relaxare si distractie, ”strainii” sunt clienti fideli ai medicilor stomatologi. Si la Turda cabinetele sunt asaltate de cei care doresc sa isi rezolve bine si cat mai repede, problemele cu dantura.

Pacientii cabinetelor de stomatologie sunt multumiti pentru ca preturile sunt mult mai mici decat peste hotare, medicii stomatologi sunt foarte bine pregatiti, iar ustensilele din dotare sunt performante.

Iata ce a declarat una dintre persoanele care lucreaza in Spania, iar acum a venit la Turda in concediu: “M-am intors din Spania in data de cinci august. Nu stau foarte mult in tara asa ca am dat fuga la un cabinet stomatologic pentru a-mi termina dantura. Locuiesc la aproximativ 100 de kilometri de Madrid, intr-o localitate unde serviciile de stomatologie sunt foarte scumpe.

Timpul liber pe care il am si diferenta de pret m-au facut sa apelez la medicii din Romania. In Spania tratarea unei carii costa intre 50 si 80 de euro, iar aici pretul este mult mai mic.

Medicul de aici mi-a spus ca am nevoie de o lucrare dentara care dureaza, iar daca pana la plecarea in Spania nu va fi gata, voi astepta pana anul viitor, atunci cand o sa ma intorc in Romania pentru a-mi termina lucrarea. Nu exista nici o diferenta intre un cabinet stomatologic din Romania si unul din Spania. Au cam aceleasi dotari, iar calitatea lucrarilor este aceeasi.

Sunt foarte multumita de stomatologii romani. Chiar si sotul meu a fost saptamana trecuta pe la stomatolog. Asa ca plecam multumiti”.

Program aglomerat, din cauza „strainilor”

Un medic stomatolog din Turda ne-a povestit ce doresc pacientii veniti din strainatate: “Persoanele care trec pragul cabinetului de stomatologie sunt din toate tarile. Mai ales romani care lucreaza in strainatate, din tarile europene in special. Problemele sunt de toate felurile si sunt foarte complexe.

In general pacientii doresc sa-si faca lucrari pentru ca aici diferenta de pret este foarte mare intre Romania si alte tari europene. Programul este aglomerat tot timpul, dar in aceasta perioada este mult mai aglomerat, mai ales ca timpul este cel care ne preseaza. Singurul inconvenient este ca pacientii veniti din strainatate doresc sa le rezolvam problemele in cel mai scurt timp”.

In ultimii ani, romanii au devenit mult mai atenti atunci cand este vorba de dantura, iar cabinetele stomatologice sunt din ce in ce mai solicitate. In perioada de vara, cat timp romanii plecati peste hotare sunt acasa, medicii aproape isi dubleaza programul. Merita insa efortul atat pentru pacienti cat si pentru medici.