Esential

Cluj - IPS Bartolomeu Anania compara CNSAS cu Securitatea Mitropolitul Clujului nu s-a prezentat la audieri. El considera invitatia drept o imixtiune in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.

Mitropolitul Clujului, Albei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, nu s-a prezentat la audierea solicitata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Ziua de Cluj

Sibiu - Johannis, surprins de Tariceanu Primarul Sibiului, Klaus Johannis, s-a declarat surprins de atitudinea premierului Tariceanu la adresa inspectorului scolar general al judetului Sibiu

si a spus ca "de multa vreme s-a investit in scoli si in invatamant", iar Sibiul a ajuns sa stea "chiar foarte bine la acest capitol”. Ziarul de Sibiu

Cluj - Incalzirea globala musca din solul Terrei Un atlas al lumii arata cit de mult se schimba relieful planetei din cauza incalzirii globale. Cresterea nivelului apelor face ca, anual, bucati din Terra sa dispara sub valuri.

O echipa de cartografi britanici a realizat un atlas complet al suprafetei Pamintului, incluzind modificarile aduse de incalzirea globala. Atlasul a aparut ieri, este la a 12-a editie, se numeste „Times Comprehensive Atlas of the World“ si costa 220 de euro.

Prima sa editie a fost publicata in anul 1895. Editia din 2007 cuprinde nu mai putin de 20.000 de modificari fata de editia trecuta, care a aparut in 2003. Monitorul de Cluj

Economic

Eveniment

Bucuresti- Videanu vrea sa modifice legile ca sa gestioneze singur banii Bucurestiului Ca sa fie singurul care gestioneaza banii bucurestenilor, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, vrea sa se modifice legislatia de organizare administrativa si Legea administratiei publice locale.

Potrivit lui Videanu “cea mai mare problema pe care o are Bucurestiul este forma lui de organizare administrativa.

Este singurul oras din Europa cu sapte ordonatori principali de credite: un primar general si sase primari de sector. Conform Constitutiei, singura unitate administrativ-teritoriala in Bucuresti este Muncipiul Bucuresti.

Practic, aici trebuie un singur ordonator principal de credite si anume primarul general, pe baza deciziei consiliului general, care trebuie sa fie singurul care, in numele bucurestenilor, sa gestioneze resursele Municipiului Bucuresti”. Gandul

Iasi-Retea de traficanti anihilata la Iasi Ofiterii si procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi au decapitat o retea de trafic cu stupefiante ce actiona pe ruta Germania - Romania.

Razvan Dia stefan (23 ani) si Alexandru Loghin (23 ani) au fost retinuti, in baza unor ordonante, pentru comiterea infractiunii de trafic de droguri de risc. Potrivit anchetatorilor, cei doi si-au inceput activitatea in urma cu aproximativ doi ani. Acestia aveau o persoana in Germania care le trimitea, periodic, diferite cantitati de cannabis, prin intermediul serviciilor de coletarie.

Romania Libera

Timisoara- Centrele after school, in expansiune Bonele si guvernantele invechite au fost inlocuite de societati private, numite centre after school care preiau responsabilitatea parintilor pe intreg anul scolar.

Zeci de parinti ocupati din Timisoara cer ajutorul centrelor cu program after school care sa ii supravegheze pe micutii lor pana seara, cand mamele sau tatii termina serviciul.

Trendul este in crestere, asa ca din acest an multe dintre centrele after school au infiintat noi grupe, ca sa-i impace pe toti parintii care nu au timpul necesar pentru a fi toata dupa-amiaza alaturi de copil. EvZ

Bihor-CJ Bihor rupe asocierea cu fratii Micula Consiliul Judetean Bihor a decis sa-si vanda actiunile detinute la Transilvania Tour, firma la care actionari majoritari sunt fratii Micula. Consilierii spun ca firma e in pierdere de circa doi ani de zile si ca, de cand sunt actionari, nu au primit niciun ban de pe dividende.

Romania Libera

Botosani-Alesii locali din Botosani au stat in strainatate jumatate de mandate Aproape doi ani, atit au fost plecati prin delegatii in afara tarii alesii locali si functionarii din Botosani.

Adunate, zilele petrecute prin diverse colturi ale lumii de sefii Consiliului Judetean si ai primariei, dar si de consilieri judeteni si municipali, functionari cu posturi de conducere sau chiar simpli angajati sint in jur de 600, adica 20 de luni. Si asta la doar putin peste trei ani de la alegerile locale, mai exact, 40 de luni.

Costul calatoriilor in strainatate ale reprezentantilor CJ Botosani se ridica in actualul mandat la circa 150.000 de lei. Cel mai mult, 77 de zile, a stat peste granita Viorica Timofti, consilierul cabinetului presedintelui CJ, Constantin Contac, care din 2006 indeplineste si functia de director al Directiei de programe si integrare europeana.

Scoala de Vara de la Olomovc - Cehia a Ansamblului Regiunilor Europei, schimb de experienta cu administratia locala Torino, lobby pe linga institutiile UE la Bruxelles, perfectionare profesionala la Ivano, in Ucraina, sint doar citeva dintre actiunile la care functionarul CJ a participat chiar inainte de a deveni sef al amintitei directii a institutiei.

Cotidianul

Constanta- Litoralul, asaltat de turisti in septembrie Cei ce nu au reusit sa ajunga vara asta pe litoral au posibilitatea sa o faca in luna septembrie la preturi mult mai mici. In programul initiat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, "Litoralul pentru toti", ofertele hoteliere sunt foarte generoase si accesibile multor turisti.

In statiunea Mamaia exista noua hoteluri de doua stele care au intrat in acest program, preturile osciland intre 139 si 169 de lei pentru sase zile de cazare pentru o persoana. Romania Libera

Braila - Sustinere financiara nerambursabila pentru IMM-uri Numai opt firme brailene apar pe lista solicitantilor declarati eligibili si acceptati pentru evaluare in scopul finantarii in cadrul “Programului in limita bugetului alocat”,

prin care Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale sustine IMM-urile cu 40 de milioane lei, pentru investitii, moder-nizare/retehnologizare.

Au aplicat, pentru acest program, zece agenti economici braileni, dintre care doi au fost respinsi. La nivelul intregii tari, s-au inscris in aceasta cursa 431 de firme. Arcasu`

Companii

Timisoara-Auchan deschide primul "Discount Market" Timisorenii vor gasi pe o suprafata de 2.600 de metri patrati peste 8.000 de produse variate, de la cele alimentare la cele de curatenie, textile, menaj, papetarie, electrice pana la accesorii si consumabile auto.

Oferta grupului Auchan este intregita de laboratoarele proprii de carmangerie, brutarie si patiserie. Reprezentantii grupului dau garantii ca pe langa prospetime si calitate, cele 12 case de marcat vor garanta pentru orice client cumparaturi rapide. EvZ

Cluj - German Wings vrea sa aterizeze la Cluj-Napoca Operatorul aerian low-cost German Wings se afla in negocieri cu conducerea Aeroportului Cluj-Napoca pentru derularea unor zboruri in orasul de sub Feleac, directorul institutiei.

Printre viitoarele destinatii de pe aeroportul clujean se va numara si SUA, cu conditia constructiei noii piste de 3,5 km.

German Wings opereaza zboruri catre 63 de destinatii din Europa, are baza principala pe aeroportul din K?ln si pe cele secundare la Stuttgart, Berlin si Hamburg.

S-a infiintat in 1997 ca Eurowings Flug si a inceput zborurile in 2002. Are o flota de 20 de aparate Airbus A 319-100 si trei Airbus A 320-200. Ziua de Cluj

Banci/Finante

Cluj - ERSTE si-a facut loc In sigla BCR Banca Comerciala Romana a lansat ieri la Cluj noul logo al institutiei financiare, rezultat din imbinarea cu brandul Erste Bank, actionarul majoritar austriac.

Erste Group dispune de 50.000 de angajati care deservesc 16 milioane de clienti in opt tari. Ziua de Cluj

Imobiliare

Cluj - Locuinte private, in locul ANL-urilor prin credit ipotecar Reprezentantii Consiliului Judetean au declarat ca si-au luat gandul de la vilele ANL in regim de credit ipotecar in cartierul Cetatea Fetei (foto) din comuna Floresti.

Arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu, sustine ca singura solutie pentru administratia din Floresti este sa atraga un investitor privat pentru constructia de locuinte in respectivul cartier. Ziua de Cluj

Cluj - Investitorii ataca Primaria Unul dintre noile proiecte imobiliare aflate in plina desfasurare la sud de cartierul Gheorgheni este “New Life Residence”, ce insumeaza trei locuinte colective, cu trei etaje fiecare.

Directorul de marketing al societatii constructoare, Liviu Medrea, care este si consilier judetean, considera ca preturile apartamentelor vor fi influentate, daca nu se asigura infrastructura corespunzatoare. Ziua de Cluj

IT&C

Cluj - De astazi, internet gratis In Piata Unirii Reprezentantii administratiei locale si ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Iuliu Winkler, vor inaugura astazi reteaua hot-spot din Piata Unirii.

Reteaua wireless va acoperi intreaga suprafata a Pietei Unirii si a fost realizata de societatea Industrial Computer Grup. Ziua de Cluj

Media/Pub/Creatie

Iasi - Filmul lui Mungiu, desemnat de 248 de critici „Cel mai bun film al anului“ Pelicula „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, regizata de ieseanul Cristian Mungiu, a fost desemnat de 248 de critici ca fiind „Cel mai bun film al anului“.

Pelicula urmeaza sa primeasca Marele premiu Fipresci in gala de deschidere a Festivalului de Film de la San Sebastian,

acordat de membrii Federatiei Internationale a Criticilor de Film celui mai bun film al anului, potrivit site-ului evenimentului. Jurnalul de Est

AutoRoom

Bucuresti - Mirajul masinilor de afara Masina din 2002, diesel, 50.000 de kilometri parcursi, 4.000 de euro, din Germania. Anuntul perfect pentru sibienii tot mai atrasi de posesia unui autoturism. mobile.de sau autoscout24.de, doua site-uri accesate de tot mai multi sibieni.

ZIARUL de Sibiu va prezinta istoriile unor noi posesori de masini second - hand, aduse din Germania. Dar si care sunt potentialele tepe. Dar si care este noul El-Dorado al masinilor uzate - SUA. Ziarul de Sibiu

Sibiu - SIAB 2007, pe ultima suta de metri In mai putin de o luna, la Bucuresti va avea loc una din cele mai mari expozitii auto din aceasta parte a Europei.

Organizatorii sunt pusi pe fapte mari, iar ZIARUL Auto va promite o prezentare in detaliu a noutatilor care vin in Romania prin intermediul SIAB 2007.

Spre diferenta de anii trecuti, in acest an Salonul va avea loc la fosta locatie a Metro din Otopeni, in perioada 5 - 14 octombrie. „Salonul International de Automobile Bucuresti este o adevarata vitrina a industriei auto din Romania,

suprafata de peste 40.000 de metri patrati fiind rezervata pentru constructorii si importatorii de automobile, echipamente si servicii”, se arata intr-un comunicat al organizatorilor. Ziarul de Sibiu

Asigurari

Cluj - Asiguratorii nu platesc toate daunele Societatile de asigurari nu acopera toate daunele provocate de drumurile degradate.

“Daca se loveste baia de ulei sau altceva, plateste societatea de asigurari, caci omul nu are nici o vina. insa daca are de suferit partea tehnica, cum ar fi suspensia, atunci nu se considera risc asigurat”,

a explicat directorul sucursalei Cluj a societatii Allianz Asigurari, Petru Cozma. http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=2699

Cultura&Educatie

Cluj - Toamna muzicala clujeana. Concertul de deschidere Editia cu numarul 41 a Festivalului International TOAMNA MUZICALA CLUJEANA s-a deschis duminica seara (2 septembrie 2007)

cu un program de muzica romaneasca contemporana: veritabil act de curaj pentru ca, la Cluj cel putin, muzica contemporana are parte de un public ales, alcatuit in cea mai mare parte din fani ai genului, nu atit de numeros,

insa, pentru a umple sala Casei de Cultura a Studentilor, nici chiar in timpul anului universitar. Faclia de Cluj