In opinia democratului, agricultura are mari probleme ca urmare a schimbarilor climaterice, precum si a multiplelor calamitati naturale.

Senatorul considera ca socurile termice, ploile torentiale, grindina, fenomenele extreme si, mai nou, seceta excesiva au bulversat calculele economice si chiar viata obisnuita a multor romani care muncesc si traiesc de pe urma agriculturii si cresterii animalelor.

“Guvernele postdecembriste, Ministerul Agriculturii precum si sistemul de asigurari au tratat, mai mult sau mai putin responsabil, problema asanarii sau cel putin a reducerii efectelor negative pe care le provoaca schimbarile climei.

Modul sovaielnic si precar al ministerului de resort in refacerea sistemelor de irigatii si lipsa unei legislatii coerente si ferme, aplicarea defectuoasa a Legii 18/1991 si a celorlate legi de retrocedare provoaca haos si pierderi economice majore, atit producatorilor agricoli cit si economiei nationale”, a mai aratat senatorul democrat intr-o declaratie rostita in plenul Camerei Superioare.

Cheltuieli importante

Democratul sustine ca tara noastra va fi obligata sa cheltuie sume importante de bani pentru a compensa necesitatile zilnice ale populatiei, apelind la importuri si finantind astfel piata externa in detrimentul celei romanesti.

“Este, cred, momentul ca Guvernul si, in speta, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile sa vina cu proiecte concrete si suportabile financiar, iar daca nu, sa analizeze cu atentie initiativele parlamentare si sa nu refuze din start solutiile care se propun”, se mai arata in declaratia senatorului de Alba.

Scrisoare deschisa

Tot in ceea ce priveste sectorul agricol, Alexandru Peres a adresat o scrisoare ministrului agriculturii.

Senatorul ii aminteste lui Decebal Traian Remes ca, in urma cu 3 luni, membrii Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Ponor sesizau, in scris, ca aproximativ 50% din numarul proprietarilor nu vor beneficia de platile directe complementare la care ar avea dreptul conform Ordinului nr.295/03.04.2007.

“Avind in vedere ca situatia poate sau chiar este la fel si in alte judete cu zone montane, va intreb D-le Ministru, ce masuri considerati ca trebuie luate pentru a veni in ajutorul crescatorilor de bovine din zonele cu probleme din punct de vedere al difuzarii informatiilor precum si deficitare din punct de vedere al asistentei sanitar-veterinare!?”, se mai arata in scrisoarea senatorului, la care Peres solicita un raspuns urgent in scris si verbal.