Conform unei situatii prezentate ieri de catre prefectul Nicolae Alexandri, 1.300 de elevi prahoveni vor invata fie in gradinite dezafectate fie in alte scoli.

Este vorba despre Liceul de Transporturi Ploiesti, ai caror elevi vor invata tot anul in salile Scolii Candiano Popescu, de Scoala de Arte si Meserii Baltesti, unde numai in primul semestru elevii vor invata in sediul scolii generale, Scoala de Arte si Meserii Starchiojd, unde cei 200 de elevi vor fi nevoiti sa faca naveta la alte scoli din imprejurimii, 4 km, cu microbuzul.

Elevii scolii generale din Draganeasa (Provita de Jos) vor invata in localul gradinitei, unde nu mai exista prescolari, la fel ca si colegii lor din Plaiu (Provita de Sus), iar pana in martie, elevii Grupului Scolar Forestier Campina vor invata in salile de clasa al scolii nr.8 din localitate.

Prefectul s-a aratat indignat fata de faptul cain multe cazuri fondurile primite de la nu au fost investite in reabilitarea constructiilor.

„In mai s-au primit 217 miliarde lei vechi si s-au cheltuit doar 26,6%, in aprilie, 22 miliarde si s-au utilizat numai 24%, cele 12 miliarde acordate in mai au fost cheltuite numai in proportie de 5,2%, iar banii din august, adica 111 miliarde au fost folositi doar in proportie de 6,7 %. Aceste scoli vor pierde banii, daca nu-i cheltuie pana pe 30 noiembrie 2007.

Liceul de Arta din Ploiesti, de exemplu, nu a cheltuit nimic din ce primise”, a precizat Nicolae Alexandri.

Inspectoratul scolar a mintit

In schimb, Inspectoratul Scolar Prahova nu cunostea situatia unitatilor de invatamant la inceputul acestei saptamani. Cel putin asa ne-a lasat sa intelegem cand am cerut o situatie a scolilor care nu se vor deschide pe 17 septembrie si daca vor fi cazuri de elevi care vor invata in alta parte decat in unitatile in care sunt inscrisi.

„Nu vom avea situatii de scoli care sa nu primeasca elevii la deschiderea anului scolar 2007-2008. Chiar daca lucrarile de renovare nu vor fi terminate, vom grupa mai multi elevi intr-o sala de clasa.Stam bine fata de alte judete”, ne-a declarat Aurel Graur, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Prahova.

Situatie roz la Ploiesti

Spre deosebire de prefectul Nicolae Alexandri, care a criticat situatia pregatirii pentru deschiderea noului an scolar, Primaria Ploiesti sustine ca a acordat o atentie deosebita liceelor, scolilor si gradinitelor, incluzandu-le intr-un program de reabilitari, consolidari si igienizari care sa permita o amenajare si dotare moderna a acestora.

Fondurile alocate de municipalitatea ploiesteana anul acesta pentru lucrarile de investitii la unitatile de invatamant in 2007, se ridica la 11749 mii lei RON. Sumele au fost alocate din bugetul local, creditul municipal si prin transfer de la bugetul de stat.

50 de scoli fara autorizatie

Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, situatia autorizarii unitatilor de invatamant preuniversitar nu a fost definitivata inca. „ Aproximativ 50 de scoli din judetul nostru nu vor avea autorizatie sanitara de functionare deoarece nu au apa curenta si nici grupuri sanitare care sa respecte normele de igiena.

Mai sunt scoli care au aviz provizoriu de functionare pentru ca sunt in curs de modernizare”, ne-a declarat doctorul Florica Scarlatescu, director ASP Prahova.