Remarca deloc gratuita in conditiile in care intreg perimetrul din jurul blocului cu pricina colcaie de mizerii, aruncate cu nesimtire de multi dintre locatari pe ferestrele apartamentelor spre disperarea, si totodata, neputinta celor ce locuiesc in imobilele invecinate.

Mormane de gunoaie in fata blocului - in ciuda faptului ca in apropiere se afla permanent trei, patru pubele de colectare a deseurilor menajere - la fel si in spatele aceluiasi imobil, un peisaj ce poate fi intilnit in zona la orice ora si in orice zi a saptaminii. Si asta fara ca nimeni sa nu poata face nimic pentru inlaturarea acestei stari de fapt.

In schimb, blocul cu pricina, locuit in mare parte de cetateni de etnie roma, rasuna zilnic de veselie si voie buna, exprimata cu multi decibeli in ritm de manele, iar tocurile ferestrelor stau sa se darime sub greutatea parabolelor aducatoare in casele locatarilor de ritmuri de “Taraf”...

Somati ...degeaba

Blocul G2 - “Turturica”, are un numar de 105 apartamente, initial toate inchiriate locatarilor din fondul locativ de stat. La ora actuala 32 de familii au devenit proprietare, in timp ce marea majoritate a celor ce locuiesc acolo au uitat de multa vreme sa-si plateasca chiria. Cu toate acestea, administratia locala nu a luat pina in prezent nici o masura coercitiva impotriva lor.

Reprezentantii Primariei Alba Iulia au ajuns de multa vreme “sa-si puna miinile in cap” cind aud de “Turturica”. “Cei mai multi dintre ei au si uitat de cind nu si-au mai platit chiria. Am fost acolo de nenumarate ori cu agentii Politiei Comunitare, le-am transmis zeci de somatii de plata, in zadar insa.

Nu i-am putut scoate insa afara, pentru ca tot la primarie veneau, si, pe deasupra, ne mai acuzau si de discriminare”, a mentionat, cu un aer de neputinta, unul dintre reprezentantii administratiei locale.

Lasati fara supraveghere din motive ...sociale

Revenind la aspectul de ghetou veritabil pe care-l are acea zona, se poate spune ca situatia respectiva s-a agravat semnificativ in ultimii doi ani si jumatate.

Si asta pentru ca pina atunci, zona era supravegheata permanent de o patrula a Gardienilor Publici, institutie care ulterior s-a “metamorfozat” in Politia Comunitara, si care aveau in acea perioada un post de permanenta intr-una dintre incaperile de la parterul imobilului.

Reprezentantii institutiei amintite, care in acea perioada au avut mult de furca acolo, au precizat insa ca postul fix din blocul G2 a fost desfiintat de mai bine de doi ani de zile, la citeva luni inainte de infiintarea Politiei Comunitare Alba Iulia, asta pentru ca garsoniera in care era amplasat acesta, a fost data in chirie ca locuinta sociala.

“Zona respectiva este insa in permanenta atentie a politistilor comunitari pentru ca este una dintre pungile de saracie din oras care genereaza continuu o serie de fenomene anti-sociale.

Bunaoara, de la inceputul anului si pina in data de 1 octombrie, agentii de ordine publica din cadrul Politiei Comunitare Alba Iulia au dat 105 amenzi celor care au incalcat Legea 61/1991 republicata privind incalcarea normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Un procent de aproape 60% dintre cei sanctionati, provine din rindul locatarilor blocului G2.

Problema gunoaielor si mizeria din zona tine mai mult de educatia locatarilor. Gunoiul menajer este ridicat la timp, exista persoane ce beneficiaza de ajutor social si fac curatenie in zona. Cu toate acestea, mizeria persista.

Poate ca modificarea OG 2/2001 privind regimul contraventiilor, prin introducerea muncii in folosul comunitatii ca sanctiune contraventionala ar fi o solutie mai buna in acest caz decit o amenda”, a declarat, referitor la situatia din acea zona, purtatorul de cuvint al Politiei Comunitare Alba Iulia, Marius Ardeleanu.