Esential

Bucuresti - Clujeanul suspectat de terorism, arestat la Otopeni Matar Khaled, palestinianul banuit de legaturi cu Al Qaida, a fost arestat la 1 septembrie, pe cand incerca sa intre in tara.

Autoritatile romane l-au arestat la 1 septembrie 2007 pe singurul cetatean roman banuit ca s-a implicat in atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 de la New York. Khaled Matar a fost retinut pe Aeroportul Otopeni, cand incerca sa intre in Romania, si incarcerat in baza unui mandat de executare a unei pedepse de sase ani de inchisoare, emis de Tribunalul Cluj.

Desi au trecut mai bine de sapte saptamani de la retinerea lui Khaled, acest lucru nu a fost facut public. Totul a iesit la iveala dupa ce Matar Khaled a facut apel la condamnarea de sase ani de inchisoare, pronuntata in 2002 de catre Tribunalul Cluj, si care se judeca la Curtea de Apel Cluj.

Evz Transilvania

Constanta - Transplant de celule stem, la Constanta Desi in tara noastra nu s-a efectuat niciun transplant de celule stem, medicii constanteni au demonstrat ca se poate si au facut prima interventie de acest tip pentru vindecarea unei paciente bolnave de diabet. Adriana are 38 de ani si de cinci ani este insulino-dependenta.

La auzul diagnosticului, viata i s-a schimbat si a facut tot posibilul pentru a gasi modalitati de a se vindeca. Aflata de citiva ani de zile pe lista de asteptare a prof.univ.dr.

Vasile Sirbu, seful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Adriana a decis sa incerce transplantul de celule stem, chiar daca i s-a explicat ca interventia pe care o va suferi va fi realizata in premiera nationala. Astfel, Adrianei i-au fost tranplantate propriile celule stem recoltate din propriul singe.

Telegraf Online

Cluj - Boicot la aeroport Viceprimarul Adrian Popa, totodata si presedinte al PNL Cluj-Napoca, s-a deplasat fara mandat din partea Consiliului Local,

Primariei Cluj-Napoca sau a Partidului National Liberal, filiala Cluj, pentru a discuta cu Autoritatea Aeronautica Civila despre realizarea unui proiect imobiliar in vecinatatea Aeroportului International Cluj-Napoca.

In urma vizitei viceprimarului Popa, Autoritatea Aeronautica Civila apreciaza intr-o scrisoare trimisa Consiliului Judetean ca s-a ajuns la o stare de incompatibilitate intre extinderea aeroportului si proiectele imobiliare din zona.

Ziua de Cluj

Alba - Doi noi episcopi uniti Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-catolica, are, de sambata, doi noi episcopi, proclamati concomitent la Vatican si Blaj, de catre Papa Benedict al XVI-lea si, respectiv, de catre PF Lucian, Arhiepiscopul Major al Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa al Bisericii Greco-catolice.

Cei doi noi episcopi sunt parintele Mihai Fratila si parintele Vasile Bizau. Mihai Fratila, actualmente rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” (institutie care pregateste preoti pentru tarile unde exista catolici de rit bizantin), a fost ales episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras, urmand sa aiba sediul la Bucuresti.

Vasile Bizau, actualmente profesor la institutul teologic al Eparhiei de Maramures, a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj.

Cum Biserica Catolica nu permite decat in mod exceptional existenta a doi episcopi intr-un oras, aceasta fiind situatia si la Bucuresti si la Blaj, s-a recurs la un subterfugiu juridic. Astfel, Mihai Fratila a fost numit episcop titular de Nove, iar Vasile Bizau episcop titular de Appiaria, doua scaune episcopale antice, nefunctionale, ne-au explicat specialisti in dreptul canonic.

Evz Transilvania

Economie

Eveniment

Cluj - Comunele din jurul Clujului se transforma in cartiere Localitatile Feleacu, Valcele, Martinesti, Jucu si Baciu se vor uni cu resedinta de judet, sustin specialistii imobiliari.

Cele mai importante zone pentru dezvoltarea de proiecte noi sunt Floresti, Zorilor si Baciu pentru apartamente, Borhanci si Gilau pentru case, arata o analiza a agentiei Profesional Casa. Dezvoltarea infrastructurii judetului si supraaglomerarea municipiului Cluj-Napoca vor face ca localitatile din jur sa devina cartiere, considera expertii imobiliari.

Ziua de Cluj

Mehedinti - Traficul prin Portile de Fier I, ingreunat Traficul autovehiculelor in Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Portile de Fier I se desfasoara cu greutate din cauza precipitatiilor abundente cazute in ultimele 24 de ore in judetul Mehedinti.

Ploaia puternica si apele adunate pe versantul din apropiere au inundat pasajul de acces spre Vama PF I, nivelul apei ajungand aici la 110 cm. La fata locului actioneaza, pentru a scoate apa din pasaj, un echipaj de subofiteri de la ISU „Drobeta“ cu o autospeciala dotata cu motopompa.

Pompierii nu pot estima insa cand va putea fi reluata circulatia intrucat ploaia cade neintrerupt. Purtatorul de cuvant al IJPF Mehedinti, comisarul-sef Valeriu Pera, a precizat ca politistii de frontiera au luat masura redirectionarii traficului, iesirea din tara a autotrenurilor facandu-se tot pe sensul de intrare in tara.

Totodata, pentru fluidizarea traficului a fost suplimentat si personalul, un echipaj al detasamentului pentru interventii rapide de la nivelul IJPF Mehedinti venind in sprijinul colegilor din Vama Portile de Fier I.

Gazeta de Sud

Mehedinti - Petrol pe Dunare Un vapor din Ucraina a poluat Dunarea, de pe impingatorul ancorat in rada lacului de acumulare deversandu-se mai multe sute de kilograme de ulei ars si petrol.

Autoritatile judetului Mehedinti au fost instiintate de cetatenii municipiului Orsova ca pe Dunare, in dreptul Golfului Gratca, se observa pete de petrol pe suprafata apei.

La fata locului au sosit imediat reprezentantii tuturor institutiilor cu atributii privind gestionarea fenomenului de poluare, care au constatat existenta unei dare de petrol late de sase metri si lungi de aproape un kilometru.

Gazeta de Sud

Constanta - Dezbatere publica la Cernavoda privind deseurile radioactive Scandalul recent privind poluarea orasului Cernavoda cu substante radioactive, provenite de la Centrala Nuclear Electrica (CNE), a determinat autoritatile locale sa organizeze, joi dupa - amiaza, o dezbatere publica privind nivelul radioactiv din zona Cernavoda.

Dezbaterea va fi organizata de Primarie si Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), la initiativa organizatiei Greenpeace. Primarul Gheorghe Hansa a afirmat ca asteapta de la locuitorii orasului sa-si exprime opiniile cu privire la gestionarea deseurilor radioactive.

De altfel, primarul Cernavodei a afirmat ca spera ca, in perspectiva construirii Reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Electrice, responsabilii programului energetic national sa consulte si populatia din Cernavoda in privinta respectarii normelor de protectie impotriva deseurilor radioactive.

Dezbaterea va avea loc la casa de Cultura “I.D. Chirescu“, fiind invitate sa participe 100 de persoane din Cernavoda, care vor fi intrebate cu privire la efectele constructiei centralei asupra locuitorilor din zona. Vor participa specialisti ai societatii “Nuclearelectrica“, ai Agentiei de Protectia Mediului Constanta si ai Greenpeace.

Telegraf Online

Banci/Finante

Cluj - Bancher la 16 ani Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si BRD au lansat vineri in Cluj-Napoca a doua editie YouthBank - un program administrat de catre un grup de adolescenti care urmareste constituirea, promovarea si administrarea intr-o maniera transparenta a unui fond special destinat proiectelor implementate - de catre liceeni - pentru dezvoltarea comunitatii locale.

Pe parcursul anului scolar 2006 - 2007, primul an de implementare al programului, 13 liceeni si studenti au desfasurat activitati de strangere de fonduri si au convins reprezentanti ai companiilor clujene, precum si ai autoritatilor publice sa ii sprijine in efortul lor.

Au strans 5.000 de lei prin activitatea lor, suma pe care BRD a fost de acord sa o dubleze, devenind partener principal al proiectului.

Ziua de Cluj

Cluj - Bataie pe Broker O banca de investitii din Statele Unite ale Americii, Broker Investment Banking (BIB), si doua case de brokeraj si-au manifestat intentia de a fuziona cu societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj, a anuntat Estinvest.

Consiliul de Administratie al Broker a inceput negocierile de fuziune cu BIB, a informat presedintele societatii clujene, Petru Prunea. Un raport al companiei de brokeraj Estinvest releva faptul ca negocierile vizeaza o fuziune prin absorbtie. Potrivit declaratiilor initiale ale presedintelui Broker, fuziunea ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor.

Ziua de Cluj

Cluj - Fuziune BPI - Millennium Banca portugheza Millennium Bcp analizeaza propunerea de fuziune primita din partea concurentului BPI, prin care ar fi formata a treia mare institutie bancara listata la bursa din Peninsula Iberica,

iar marti va prezenta punctul de vedere al conducerii, transmite Reuters. BPI este cel mai mare actionar al Millennium, iar oferta este valabila pana la 15 noiembrie. Oferta nesolicitata are loc la cateva luni dupa esecul unei propuneri de preluare inaintata de Millennium pentru BPI, considerata ostila.

BPI a propus schimbul a 0,5 actiuni BPI pentru fiecare titlu Millennium, banca fiind evaluata la circa 12 miliarde de euro.

Principalii actionari ai BPI au aprobat deja in unanimitate propunerea. Millennium si-a inceput operatiunile in Romania la 11 octombrie, prin deschiderea concomitenta a 39 de unitati, printre care si cele din Cluj, o investitie de 40 de milioane de euro.

Ziua de Cluj

Imobiliare

Cluj - Decizie definitiva pentru Tower Proiectul urbanistic care prevede ridicarea unui ansamblu multifunctional de 18 etaje pe Calea Floresti urmeaza sa fie dezbatut de consilierii locali in sedinta de maine.

Acesta va fi realizat de societatea Tower, pe terenul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Conform documentatiei urbanistice, cele mai mari cladiri din complex vor avea 18 etaje, iar ansamblul va include atat locuinte, cat si spatii de birouri si servicii. Investitia din Manastur este estimata la 50-60 de milioane de euro.

Ansamblul va include un imobil de locuinte, un hotel de patru stele cu 85 de camere si 10 apartamente, spatii comerciale si de birouri. in total, vor fi construite 570 de apartamente, iar numarul locurilor de parcare este de aproximativ 1.100. Proiectul mai prevede amenajarea de spatii verzi, locuri de joac` pentru copii si o fantana arteziana.

Ziua de Cluj

Companii

Sibiu - Continental deschide Forum de 4 stele Compania Continental Hotels SA inaugureaza oficial, peste doua zile, hotelul Continental Forum, la rangul de patru stele.

Hotelul, care inainte s-a numit Bulevard, a fost modernizat de compania care a concesionat cladirea de la Mitropolia Ardealului.

Noul hotel, calsificat la patru stele, a reprezentat pentru noi o adevarata provocare, in incercarea de a combina farmecul unui edificiu monument de arhitectura, datand din 1912, cu atmosfera si facilitatile moderne tipice standardului nostru”, precizeaza compania.

Lucrarile de modernizare au fost executate de grupul de firme Sinecon-Constructii SA, din Sibiu. Noul Continental Forum ofera, printre altele, un apartament prezidential cu o panorama unica in Sibiu. Hotelul are 135 camere, dispuse pe trei nivele.

Continental Forum va fi in concurenta directa cu hotelul Ramada si Hotel Libra, toate avand acelasi numar de stele, patru. In anii urmatori, in clubul celor cu patru stele vor mai intra hotel Palazzo si hotelul dezvoltat de Euroil vizavi de Sala Transilvania. Hotel Palace Resort & Spa va fi urcat la rangul de cinci stele.

Sibiu Standard

IT

Hunedoara - Consiliile locale si primariile pe internet Ministrul Telecomunicatiilor, Iuliu Winkler, a anuntat ieri la Deva,ca ministerul de resort va lansa, luni, un portal web destinat primariilor si consiliilor locale.

Ministrul a precizat ca doar 25 la suta dintre primarii au site oficial, astfel ca a considerat necesara nevoia unificarii paginilor web ale administratiilor publice locale intr-un singur loc.

Proiectul a fost testat deja cu trei administratii publice locale, din trei judete, reprezentantii acestora putand sa-si creeze pagini web in cadrul portalului, in care sa prezinte activitatea, sa publice informatiile de interes public, hotararile de consiliu si orice alte documente de interes.

Iuliu Winkler a adaugat ca, in afara unificarii informatiilor legate de activitatea administratiilor publice locale din tara, primariile si consiliile locale nu vor fi nevoite sa cheltuiasca sume importante pentru realizarea unui website propriu. Portalul va putea fi accesat de la adresa administratie.ro.

Gazeta de Sud

Telecom

3G la ZAPP Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, va lansa serviciile de telecomunicatii din generatia a treia (3G) in al doilea trimestru al anului 2008. Intr-o prima etapa, urmeaza sa fie acoperite 19 oras, dupa cum a declarat directorul general al companiei, Piermario Di Pietro, citat de Mediafax.

"Vrem sa fim prezenti pe piata serviciilor 3G pana la 30 iunie 2008, cand va avea loc prima etapa de evaluare a procesului de dezvoltare a retelei, conform prevederilor din caietul de sarcini al licentei. Extinderea retelei 3G va continua si ne-am propus ca, pana la finele anului viitor, reteaua 3G sa acopere mai mult de 110 orase din tara", a spus di Pietro.

Sibiu Standard

Media/Pub/Creatie

Constanta - CTV a inceput sa emita Constanta TV a inceput sa emita sambata, la ora 19.00. Lansarea celui mai nou post de televiziune pe piata media constanteana a fost marcata printr-un concert sustinut in aer liber,

in parcul de la primarie, de catre trupele Zdob si Zdub, 3 Sud-Est si Directia 5. Concertul s-a incheiat cu un foc de artificii impresionant. In acelasi timp, a avut loc si un cocktail la care au fost invitate personalitatile publice ale judetului.

Romania libera editia de Dobrogea

EuroJurnal

Ungaria - Biserica arsa in Bekescsaba Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a cerut sambata, la Arad, o reactie rapida autoritatilor de la Bucuresti si Budapesta dupa ce biserica romaneasca din Bekescsaba a fost incendiata saptamana trecuta.

„In lumea civilizata autoritatile iau masuri urgente pentru a condamna public un astfel de gest deosebit de grav, comis de extremisti maghiari. Din pacate nu s-a vazut nicio reactie a Guvernului Romaniei sau a presedintelui Basescu”, a spus Diaconescu.

Bihor Online

Bursa

Cluj - Majorare la SSIF Broker Societatea de servicii si investitii financiare Broker Cluj, prezenta cu o sucursala si in Sibiu, si-ar putea majora capitalul social de la 58,25 milioane de lei la 67,72 milioane de lei, prin aport in numerar din partea actionarilor.

Actionarii au decis sa majoreze capitalul prin emisiunea unui pachet de 18,95 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,5 lei pe unitate, se arata intr-un comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti. Majorarea se va realiza in doua etape, in prima actiunile putand fi subscrise in decurs de 30 de zile de actionari la un pret de 0,75 lei pe tiltu.

Titlurile ramase vor fi oferite angajatilor la un pret de 0,76 lei pe actiune. Titlurile SSIF Broker au fost incluse, in luna august, in componenta indicelui BET, care include cotatiile celor mai lichide zece companii listate la bursa, dupa ce in luna mai, actiunile au fost transferate la prima categorie a BVB, de la categoria a doua.

Sibiu Standard

EuROfonduri

Constanta - Firmele exportatoare de soft au cele mai mari sanse sa absoarba fonduri europene in 2008 Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, a declarat ca cele peste 9.000 de IMM-uri din domeniul IT sint pregatite sa absoarba fondurile structurale destinate proiectelor de tehnologie a informatiei.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, a declarat, vineri, la Baia Mare, ca in 2008, vor fi disponibile 150 de milioane de euro pentru proiectele de tehnologie a informatiei. Winkler sustine ca, din totalul fondurilor structurale destinate pentru anul viitor domeniului IT&C, aprox.

45 de milioane de euro sint rezervate proiectelor initiate de intreprinderile mici si mijlocii, iar diferenta va reveni administratiilor publice locale si centrale.

Telegraf Online

Pensii private

Iasi - 6.000 de vinatori pe urmele iesenilor Nevazuta de multa lume si nesesizata decit sporadic, la Iasi si in intreaga tara s-a declansat o vinatoare fara scrupule pentru semnaturile angajatilor.

Miza campaniei pentru atragerea intr-un fond privat de pensie sau altul este imensa. Numai la Iasi, aceasta este aproximata, la finalul ciclului de 20 de ani, pina la care fondurile nu vor avea de platit nici un cent pensie, la circa 250 milioane euro. Cum se imparte acest imens „cascaval" se va decide pina in 16 ianuarie 2008. In judet nu mai putin de 6.000 de agenti va vineaza semnatura.

S-a ajuns pina acolo incit la fiecare 18 angajati, in medie, exista un agent de pensii. „Meseria" a devenit una din cele mai banoase. O singura semnatura aduce agentului minim 70 RON. Cistigul unui agent razbatator poate urca pina la 100.000 euro in patru luni.

“Razboiul" pentru cele doua procente din cei 7% din salariile iesenilor alocate pentru pensie a ajuns, se pare, la apogeu. Cele 17 fonduri de pensii au aruncat in lupta tot arsenalul, recrutarea de agenti fiind in toi.

Ziarul de Iasi

Showbiz&Fun

Cluj - Sistem a umplut Obsession Clubul Obsession a fost luat cu asalt sambata noaptea de fanii formatiei Sistem, care au oferit un concert incendiar. Fanii au umplut pana la refuz clubul inca de la ora 23.00.

O sumedenie de tineri au ramas afara la cozi de aproximativ 20 de metri, in cautarea biletelor de intrare. Show-ul spectaculoasei trupe a inceput la miezul noptii si a tinut aproximativ o ora, timp in care publicul a putut vedea un atractiv joc de flacari de pe butoaiele lovite cu maiestrie de cei cinci componenti ai grupului. Acestia au interpretat cele mai cunoscute hituri ale lor.

Ziua de Cluj

Constanta - Cel mai mare „Festival de Arta Culinara Turceasca” din Romania “Festivalul de la Arta Culinara Turceasca” de la Fintina Mare a fost organizat la initiativa primarului comunei Independenta, Cristea Gascan, si face parte din programul sau de promovare si dezvoltare a satului Fintina Mare ca punct etno-turistic pe traseul Mangalia - Adamclisi.

„Localitatea Fintina Mare a fost aleasa ca loc de desfasurare a acestui festival la solicitarea mea si a comunitatii turce pentru ca am vrut sa concretizam unul dintre cele mai importante puncte din programul de dezvoltare si promovare a acestei zone”, a declarat primarul comunei Independenta.

Evenimentul a fost organizat, simbata, 27 octombrie, in colaborare cu Uniunea Democrata Turca din Romania (UDTR) si a beneficiat de participarea a peste 400 de iubitori de traditii culinare, a Consulului General al Republicii Turcia la Constanta, Haluk Agca si a sotiei acestuia, a presedintelui UDTR, Osman Fedbi si a reprezentantillor filialelor din peste 20 de localitati din Romania.

Telegraf Online

Cluj - “Nopti albe“ cu rock si blues Evenimentul intitulat “Noapte alba”, organizat de Autoritatea Nationala pentru Tineret, s-a bucurat de succes printre clujeni.

Cel mai important moment al evenimentului a fost concertul veteranilor de la Iris, desfasurat pe o vreme glaciala pe platoul Salii Sporturilor “Horia Demian”.

Maximum 6.000 de clujeni s-au strans la concertul rockerilor de la Iris, care au cantat vreme de o ora si jumatate hituri vechi si mai noi. Iris va reveni in noiembrie la Cluj, intr-unul din pub-urile clujene, cu ocazia promovarii dublului album aniversar “Iris - Cei ce vor fi”, a anuntat impresarul trupei, Cosmin Nicoara.

“Noaptea alba” de la Cluj a adus reduceri si gratuitati la muzee [i la cinematografe. Unul din muzeele cele mai vizitate a fost cel de speologie, din custodia Primariei. De succes s-a bucurat si Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Cele trei cinematografe clujene - Republica, Arta si Victoria, au fost pline la spectacolele de vineri seara, de la ora 23.00, ne-au declarat responsabilii acestora.

Ziua de Cluj

Sport

Iasi - Toyota Adventure Raid. Iasi, 2007 „Nebunii“ prinsi de microbul 4x4 au framintat in week-end-ul acesta tot glodul de pe dealurile imbelsugate ale Iasului.

Toamna asta s-a dovedit a fi bogata in evenimente sportive din domeniul auto: la doar o saptamina de la Raliul Iasului Tester, in week-endul tocmai incheiat a avut loc Toyota Iasi Adventure Raid 2007, competitie destinata masinilor 4x4, facind parte din calendarul competitional national. Evenimentul de la Iasi este deja unul cu traditie, aflindu-se anul acesta la cea de-a cincea editie.

Ziarul de Iasi

Arad - UTA, la capatul rabdarii Suporterii nu mai accepta nici o scuza a jucatorilor, primul care era sa fie linsat fiind Hidisan.

Trupa lui Marin Barbu nu a reusit sa castige un meci deosebit de important, in economia clasamentului, iar prestatia a lasat de dorit.

UTA a fost ridicola, pe alocuri, iar victoria a fost destul de departe, dar foarte aproape de echipa lui Ionut Popa. A ratat Buta, de doua ori in aceeasi faza, dar aradenii au fost si protejati de arbitrul Draganescu, la o faza in care Chita a lovit mingea cu mana, in propriul careu.

Dupa acest semiesec, suporterii par sa nu mai aiba rabdare. S-ar la gatul jucatorilor, ii injura pe conducatori, dar si pe antrenor. Asa s-a intamplat in timpul si la finalul jocului cu „Poli” Iasi.

Arad Online