Initiatorul Transilvania International Film Festival (TIFF), regizorul de film Tudor Giurgiu, se alatura campaniei Foii Transilvane „Vrem cinemateca in Cluj ” si chiar propune un proiect concret de realizare a acesteia.

„Mi se pare total anormal ca intr-un oras precum Clujul sã nu existe o Cinematecã.

Statistic, e orasul in care se vãd cele mai multe filme pe cap de locuitor din tarã, e orasul in care se intimplã cel mai mare festival romanesc de film, eveniment deja apreciat si recunoscut in Europa si, cu toate astea, nu existã un loc unde cinefilii sã isi completeze cultura cinematograficã.

Imi aduc aminte cã prin 1989-90 am reusit sã vãd la cinema Arta filme de Polanski si Fellini, aduse de la Arhiva de Film din Bucuresti, filme care mi-au deschis apetitul pentru film, curiozitatea pentru arta regizoralã si, in final, am ajuns sã dau admitere la ATF la Bucuresti, la regie film.

In general, nu cred cã astfel de initiative trebuie sã porneascã de la Consilii sau Ministere. Sint mult mai increzator in demersul personal sau de grup si cred cã doar sustinind o idee si luptindu-te pentru ea pinã la capãt se va putea obtine ceva.

TIFF-ul va propune incepind cu anul 2008 un proiect nou care vine in intimpinarea proiectului „Cinemateca”. Vrem sã lansãm o campanie nationalã pentru educatie cinematograficã si pentru readucerea publicului in sãli. E cutremurãtor sã citesti cã 87% din publicul chestionat la un sondaj nu a fost niciodatã intr-o salã de cinema.

Focusul campaniei va fi, evident, pe Cluj, unde sperãm sã putem propune Inspectoratului Scolar un proiect de ore de educatie si culturã cinematograficã destinat elevilor de liceu.

De asemenea, sperãm sã facem un parteneriat cu Consiliul Local pentru o cit mai bunã admininistrare a cinematografului Republica si, dacã totul va merge bine, sã putem realiza acolo o Cinematecã unde sã prezentãm filme de referintã insotite de prezentãri din partea unor apreciati critici de film.

Sperãm sã gãsim ecou la aceste proiecte si ne bucurãm sã existe deja o campanie pro-infiintarea Cinematecii. Dar, mai presus de campanii, e nevoie de initiativa concretã si un plan de actiune coerent. Ne-am bucura sã intrãm in legãturã cu cei care cred in acest proiect si poate, impreunã, sa-l si ducem la capãt.