Din acuzator, aparator

A detinut una dintre cele mai importante functii din judet. Teoretic nimeni nu sufla in fata lui. Avea la picioare toate informatiile. Stia tot despre toti. Desi recunoscut ca unul dintre cei mai buni in domeniu, a esuat lamentabil si s-a retras la Campina.Viorel Stefanescu fost procuror sef al Serviciului Teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie este acum avocat.

Se ocupa de cei pe care, nu cu mult timp in urma, chiar el ii trimitea la cabinetele de avocatura.

In ultima zi de Sef al DNA Ploiesti, Stefanescu recunostea ca se retrage pentru a lasa loc liber procurorilor mai tineri, cu mai putina experienta dar cu mai mult curaj. Citatul, din memorie ce-i drept, lasa sa se inteleaga faptul ca presiunile de la Bucuresti erau mult prea mari.

Oficial, Daniel Morar procurorul general al DNA de atunci a reprosat subalternilor din Ploiesti ca nu au fost eficienti. Prea putine dosare solutionate, nici un nume greu “deranjat” de ancheta procurorilor anitcoruptie. Morar a propus destituirea a unsprezece procurori, dar patru dintre ei au solicitat pensionarea.

Adevarul este ca in mandatul Stefanescu, in curtea DNA-ului din Ploiesti n-au ajuns decat politisti marunti prinsi cu spagi ridicole de cateva sute de euro. Cel puti acestia au ajuns in gura presei.

Cu Stefanescu “au trecut in rezerva” Ioan Otel seful DNA Constanta, Alois Imbrea, Iasi si George Vizitiu, Seful Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze de coruptie la nivel central. Cariera procurorului prahovean s-a incheiat in data de 25 octombrie 2005, cand Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie.

A fost cea mai mare “decapitare” din istoria Romaniei: aproape 20 de procurori si judecatori si-au luat adio de la magistratura.

Ultima sansa a coruptilor

Viorel Stefanescu a stat “pe bara” cel mult trei luni. In prima parte a lui 2006 si-a deschis cabinet de avocatura in Campina. Legea permite fostilor magistrati cu vechime mai mare de 10 ani sa treaca de partea cealalta, asa ca, din acuzator, Stefanescu a devenit, peste noapte, aparator. Desi locuieste la Breaza, fostul sef al DNA Ploiesti activeaza acum ca avocat in Campina.

Curios este faptul ca o face cu foarte mare discretie. Cabinetul sau este situat intr-un apartament din blocul turn de langa Spitalul Municipal. In Campina, tot ce inseamna cabinet de avocatura sau de notariat, este semnalat cu firme luminoase, cu bannere uriase, la vedere. Toti avocatii de renume au sediul in deja cunoscutul bloc “al notarilor” .

Este bataie de-a dreptul pentru un apartament in acest imobil. Un apartament aici se inchiriaza chiar si cu 5000 de euro pe luna daca este situat la parter, cu fata la strada. Stefanescu este aporape singurul care pare ca se fereste de ochii lumii.

Firma care avertizeaza ca in blocul cu pricina s-ar afla un cabinet de avocatura, este ascunsa sub un balcon, este extrem de mica, are latura de cel mult 30 de centimetri iar literele abia se vad. In Campina se spune ca la Stefanescu nu ajungi oricum, este ultima speranta a celor care au dosar penal.

De la Antidrog la gainarii campineni

Era cunoscut ca un cal breaz printre traficantii de carne vie si falsificatorii de carduri. La sfarsitul anului 2005 se spunea despre el ca va fi viitorul sef al Inspectoratului de Politie Prahova. N-a fost sa fie asa. N-a avut spate destul de puternic, spun unii.

Din sef al Departamentului de Crima Organizata si Antidrog, care supraveghea crima organizata din Prahova, Buzau si Dambovita, a trebuit sa se multumeasca doar cu Campina. Si el este victima tavalugului din 2005 cand au “picat” chestorii Constantin Candea, Alexandru Iacob si comisarul Sef Ion Ilie, toti sefi in IJP Prahova.

Vasii n-avea varsta sau relatii suficiente ca sa fie si el avansat la gradul de chestor si apoi trimis la pensie pe bani grei. A ramas in activitate si se ocupa acum de gainariile campinenilor. Tot de la “un gainar” cu ceva probleme de sanatate, Vasii are de tras.

Actualul sef al Politiei Campina trebuie sa-si piarda vremea prin tribunale din cauza unui cetatean nemultumit de felul in care politia locala i-a rezolvat o reclamatie. Omul a actionat in instanta tot ce insemna sef din politia Campina.

Dosarul a ajuns acum la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde Vasii impreuna cu subalternii sai, vreo 10 la numar, trebuie sa dea explicatii judecatorilor bucuresteni. De altfel, ghinioanele s-au tinut lant de Vasii inca din momentul in care s-a retras la Campina. Un barbat cu acelasi nume i-a creat atatea probleme, incat comandantul Politei Campina a trebuit sa se justifice la tot pasul.

Tizul sau, se dadea drept politist si cerea credulilor mici atentii, ca sa nu fie cercetati. Renumele fostului sef de la “Antidrog” a avut mult de suferit din cauza acestuia si abia recent a reusit sa mai spele din rusine dupa ce falsul Romeo a fost retinut de politisti. Acum Vasii se ocupa de copiii care fug din Spitalul Voila sau de inaugrari cu iz electoral.

Colegii de breasla glumesc pe seama asta si spun ca l-au ajuns blestemele drogatilor.