Premierul Emil Boc a incercat sa-l calmeze pe Cseke Attila, nemultumit de fondurile alocate sanatatii, spunandu-i ca va primi mai multi bani in luna octombrie, cand Guvernul va opera o noua rectificare, dar Cseke a reclamat inclusiv un tratament discriminatoriu in comparatie cu CNAS, condusa de PDL, relateaza agentia Mediafax, care citeaza surse oficiale.

Discutia dintre premier si ministrul Sanatatii a avut loc inainte de demisia lui Cseke, in prezenta vicepremierului UDMR Marko Bela, seful Guvernului asteptand pana in ultimul moment ca ministrul sa renunte la demisie, au precizat sursele citate.

"Premierul a incercat sa calmeze situatia, spunandu-i lui Cseke ca Guvernul va mai efectua in luna octombrie o rectificare bugetara, iar Ministerul Sanatatii va primi fonduri suplimentare. Ministrul a reclamat insa atat faptul ca nu a fost consultat la elaborarea proiectului de rectificare, dar mai ales un tratament pe care l-a catalogat drept discriminatoriu in comparatie cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Practic, Cseke a aratat ca presedintele CNAS, membru PDL, a fost consultat in privinta rectificarii in timp ce el, ca ministru, a avut acces la date foarte tarziu", au relatat sursele prezente la discutie.

Potrivit acestora, vicepremierul Marko Bela a aratat la randul sau ca CNAS cheltuieste banii "fara scrupule" si fara un control eficient, iar Ministerul Sanatatii este "hulit" si indicat drept vinovat pentru gestionarea financiara a sistemului.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, joi, ca demisioneaza din functie, nemultumit de banii primiti de MS la rectificarea bugetara, care s-a discutat fara a i se cere punctul de vedere, si a precizat ca in mandatul sau a avut mai multe dispute cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

Cseke a fost criticat de presedintele Traian Basescu, acesta declarand, in 25 iulie, la TVR 1, ca ministrul Sanatatii si presedintele CNAS "ori se inteleg" si "pun ordine in cheltuieli", ori pleaca de la cele doua institutii. Basescu spunea atunci ca a avut o discutie cu premierul si va trebui gasita o solutie "foarte rapid".

"Ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi", a spus Basescu, in contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor in sistemul de sanatate.

Pe de alta parte, ministrul Cseke Attila declara, in 13 iulie, ca bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o vom solicita.

"In prezent, din bugetul pe Sanatate lipseste suma de patru miliarde de lei. Ca sa nu fie probleme pana la sfarsitul anului, vom cere la rectificare aceasta suma. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regasesc in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, unde vor merge trei patrimi din suma totala", declara atunci Cseke Attila.

In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara Ministerul Sanatatii a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru acoperirea deficitului acestuia. Suma primita reprezinta mai putin de zece la suta din cat Cseke sustinea ca ar fi necesar.