Vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu considera ca revizuirea Constitutiei "este absolut necesara", apreciind ca raportul presedinte-Guvern trebuie redefinit.

"Nu pentru ca o vrea Traian Basescu sau USL, ci pentru ca realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat ca ambiguitatile si paralelismele din textul legii fundamentale genereaza blocaje institutionale cu efecte economice si sociale extrem de grave. Cred ca, macar in acest caz, putem depasi cadrul clasic al conflictului putere-opozitie si sa analizam pe fond actuala Constitutie si eficienta cadrului institutional pe care il genereaza. Spre exemplu, raportul presedinte-Guvern trebuie redefinit", a afirmat Voiculescu, intr-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza ca actualul sistem, care presupune o coabitare in cadrul puterii executive intre presedinte si premier, "nu este adecvat realitatilor democratiei romanesti si determina fie conflicte deschise, fie o vasalizare a unuia dintre cei doi demnitari".

"In opinia mea, sistemul actual, semi-prezidential, si-a dovedit in mod evident limitele. Avem nevoie de o clarificare neta si, personal, as opta pentru un sistem prezidential clasic", mai precizeaza liderul fondator al PC.

Si raportul dintre Guvern si Parlament trebuie schimbat, in contextul in care un Executiv 'care isi asuma raspunderea pe diverse legi de treisprezece ori in doi ani desfiinteaza practic Parlamentul'.

"Situatia este extrem de grava si pentru Parlament, ramas cu un rol decorativ, si pentru Guvern care, pe fond, isi depaseste clar responsabilitatile, si, mai ales, pentru natiune, victima fara vina a unui razboi institutional fara sfarsit", a mai spus Dan Voiculescu.

El considera ca sistemul institutional romanesc are nevoie de 'un mediator veritabil' intre institutiile statului, dar si intre institutii si societate.

"Sunt multe alte puncte vulnerabile in actuala Constitutie. Este necesara o dezbatere aplicata asupra acestora cu specialisti in drept constitutional, cu lideri politici si, foarte important, cu reprezentantii societatii civile. O constitutie veritabila nu poate fi elaborata intr-un laborator si impusa apoi cu forta. Cetatenii au dreptul sa-si decida Constitutia", mai spune Dan Voiculescu.