La inceput de sesiune parlamentara, uneperistii condusi de Gabriel Oprea sustin ca PSD a neglijat regulamentul Senatului si a uitat sa anunte oficial, dupa plecarea conservatorilor, infiintarea grupului parlamentar PSD. Greseala este speculata de UNPR ca moneda de negociere pentru a obtine functiile de conducere in Biroul Permanent al Senatului si in comisiile de specialitate. Potrivit surselor Hotnews.ro, senatorii independenti sustin ca, potrivit regulamentului, grupul social-democratilor nu exista la nivel oficial. Apoi, independentii invoca hotararea Curtii Constitutionale, care stipuleaza ca un grup nou infiintat are acces la functii incepand cu urmatoarea sesiune parlamentara. UPDATE:In urma negocierilor, independentii au obtinut un loc in conducerea Senatului. Puterea preia majoritatea in Biroul Permanent al Senatului.

In urma negocierilor, Opozitia si Puterea au cazut de comun de acord sa schimbe raportul de forte la nivelul conducerii Senatului astfel incat PDL, UDMR si UNPR urmand sa aiba sapte reprezentanti, in timp ce PSD, PNL, PC doar sase.

''Suntem cu totii de acord ca in aceasta sesiune parlamentara actuala putere va avea majoritate in Biroul Permanent al Senatului. Acest lucru este acceptat de toata lumea. Vor fi sapte din partea coalitiei si sase din partea opozitiei" a declarat senatorul UDMR, Verestoy Attila, citat de agentia Agerpres.

Liderii grupurilor parlamentare nu au decis ce functie va reveni UNPR urmand sa stabileasca intr-o sedinta saptamana viitoare. Tot aunci se va negocia si cate sesiuni va pastra Puterea majoritatea in Biroul Permanent.

"Totul este sa negociem intr-adevar cele patru sesiuni parlamentare care mai sunt in fata si sa ajungem la o concluzie si in ce priveste comisiile. Acesta este jobul nostru, cum s-ar spune, pentru ziua de luni'', a explicat senatorul UDMR.

Sursele citate sustin ca reprezentantii UNPR au invocat in cadrul negocierilor ca, dupa alegerile din 2008, alianta PSD+PC a intrat in Parlament si s-a validat oficial ca si grup parlamnetar sub acest titlu. Uneperistii sustin ca, potrivit regulamentului Senatului, social-democratii trebuiau sa anunte in plen desfiintarea grupului parlamentar PSD+PC si infiintarea grupului PSD. Cum procedura parlamentara nu a fost respectata, parlamentarii condusi de Oprea afirma ca grupul parlamentar al PSD nu este valid la nivel oficial.

Conform art 19 din Regulamentul Senatului, orice modificare intervenita in componenta sau conducerea unui grup se aduce la cunostinta, in scris, presedintelui Senatului, sub semnatura liderului de grup. Presedintele de sedinta informeaza senatorii in prima sedinta publica asupra modificarilor intervenite in componenta sau in conducerea grupurilor parlamentare.

In urma acestei omisiuni birocratice, grupul PSD nu este infiintat oficial si, in consecinta, nu poate detine functia de lider de grup, nu poate avea membri in Biroul Permanent, nu poate detine functia de presedinte al Camerei Superioare si nu poate avea nici functii in comisiile de specialitate.

Senatorii independenti invoca si o decizie a Curtii Constitutionale (1490/2010), potrivit careia dupa constituirea oficiala a unui grup parlamentar, acesta poate solicita functii incepand cu urmatoarea sesiune parlamentara.

Independentii sustinuti de PDL si UDMR doresc sa obtina o functie in Biroul Permanent al Senatului precum si locuri in comisiile de specialitate. Pe de alta parte Opozitia, care detine majoritatea in conducerea Senatului, refuza solicitarile acestora.

In cadrul negocierilor purtate intre liderii grupurilor parlamentare, PDL, UDMR si UNPR au cerut majoritatea in Biroul Permanent in trei din cele patru sesiuni, in timp ce opozitia este de acord numai pentru o impartire paritara a controlului Biroului Permanent.

Sursele citate sustin ca reprezentantii Puterii vor reusi sa schimbe majoritatea in conducerea Senatului, iar Opozitia, stransa cu usa datorita propriei greseli, va fi nevoita sa cedeze un loc independentilor. Aceleasi surse sustin ca, daca independentii nu vor primi functiile cerute, vor initia procedura de suspendare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului. Negocierile vor fi reluate in cursul dupa-amiezii.

Biroul Permanent are in componenta 13 membri, presedintele Senatului, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. De la inceputul mandatului din 2008 reprezentantii Opozitiei au detinut majoritatea prin cei sapte membri in timp ce Puterea a avut sase reprezentanti.

Dupa dizolvarea Aliantei PSD+PC, social-democratii i-au retras lui Voiculescu sustinerea pentru postul de vicepresedinte al Senatului, numindu-l pe Ioan Chelaru in locul acestuia. In schimb, liberalii l-au retras pe Teodor Melescanu de pe postul de vicepresedinte si l-au nominalizat din partea PNL pe Dan Voiculescu.

Reprezentantii independentilor solicita un post in conducerea Senatului si daca reusesc sa-l obtina se schimba raportul de forte astfel: Puterea PDL-UDMR-UNPR va avea 7 functii iar PSD-PNL-PC raman cu 6 membri.