Liderul PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian, cere premierului demiterea ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, si anchetarea acestuia, sustinand ca acesta nu are nici pregatirea, nici probitatea morala necesare functiei pe care o detine.

"Subsemnatul Valer Marian, in calitate de senator al Romaniei si de vicepresedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei, solicit domnului prim-ministru al Guvernului Romaniei, Emil Boc, sa-l demita (revoce) de urgenta pe ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas (senator PDL de Arad si vicepresedinte al Organizatiei judetene Arad a PDL), si sa dispuna anchetarea acestuia pentru implicare in activitati de crima organizata, sub forma contrabandei", se arata intr-o declaratie de presa data marti publicitatii, citata de Mediafax.

Valer Marian sustine ca ministrul Igas si-a luat Bacalaureatul la 24 de ani, iar studiile universitare si le-a definitivat in jurul varstei de 35 de ani.

"Profesia sa de baza este tamplar si a absolvit liceul cu dificultate, obtinand bacalaureatul la varsta de 24 ani (in 1992), dupa ce a urmat clasele a IX-a si a X-a la Liceul agricol din Minis (de unde se spune ca ar fi fost exmatriculat), iar clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a le-a terminat la seral, dupa o perioada de 7 ani, la Liceul industrial din Nadlac (cu profil prelucrarea lemnului) si la Grupul Scolar Gheorghe Lazar din Pecica, localitatea sa de domiciliu, unde tatal sau a fost sef de post. Iar Facultatea de Drept a Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad (universitate privata) a absolvit-o la varsta de 35 de ani (in 2003), la forma de invatamant la distanta si cu o medie mediocra (6,30). (...) In al doilea rand, ministrul Igas nu are nicio experienta in domeniul juridic, nepracticand profesiile de magistrat, avocat, notar sau consilier juridic, si nicio experienta in domeniul administratiei publice in functii executive", sustine Valer Marian.

Senatorul PSD mai sustine ca ministrul Igas a fost "unul din bisnitarii notorii ai judetului Arad", in perioada 1990-1996. Marian il acuza pe Igas ca nu si-a trecut in declaratia sa de avere un hotel pe care il are in Pecica si sustine ca "exista informatii ca ministrul Igas a fost si este implicat in activitati de contrabanda cu tigari".

Parlamentarul PSD mai acuza ca ministrul beneficiaza de sprijinul sefilor IJP si IJPF din Arad si ca o parte din banii realizati de pe urma contrabandei ar ajunge la presedintele Traian Basescu.

"Conform unor surse din zona, aceste operatiuni ample de contrabanda s-ar realiza cu largul concurs al chestorului Ion Handra, seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, si sub protectia sefilor Inspectoratului Judetean de Politie Arad, cu toti apropiati ai primarului Gheorghe Falca si ai ministrului Constantin Traian Igas. Circula informatii ca o parte din banii realizati din contrabanda de tigari ajung, prin intermediul primarului Falca, la presedintele Traian Basescu, nasul sau de casatorie si de botez al copilului sau. La randul sau, primarul Falca este nasul de botez al unuia dintre copiii ministrului Igas", se arata in declaratia de presa.

In final, Valer Marian solicita DIICOT sa se sesizeze in acest caz.

Update: Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat marti ca isi rezerva dreptul de a-l actiona in instanta pe senatorul PSD Marian Valer, pentru calomnie.